Gazi Muhtarpaşa Bulvarı Sokak Sağlıklaştırma Projesinde yeniden değişikliğe gidildi. Yaklaşık 2 ay önce yapımına başlanan ve uzun süre trafiğe kapatılan bulvarın projesinin tekrar değişime gidilmesi, çeşitli eleştirileri de beraberinde getirdi.

Büyükşehir Belediyesi, Gazi Muhtar Paşa Bulvarı Sağlıklaştırma Projesi'nde kırmızı kotların farklı verilmesinden dolayı Maanoğlu köprüsü civarında kırmızı kotun tutturulamayışı, bazı binaların kodunda geçmişte yapılan hatalar nedeniyle, proje büyük oranda değiştirildiği öğrenildi. Büyükşehir belediyesi yetkilileri, geçmişte yapılan kırmızı kotlardaki hatalardan dolayı işyerlerinin giriş çıkışlarının farklı olduğunu belirtirken, "Mevcut proje sıkıntı yaratıyordu. Merdivenli işyerleri tüketici nazarında rağbet görmüyor. Proje daha önce bütün ele alınmıştı, şimdi kot farklılıkları nedeniyle belediye, projeleri ada ada ele aldı, esnaf ile oturup tek tek taleplerini sorarak yeniden proje çiziyor" dediler.

YOL İKİ ŞERİTTEN ÜÇE ÇIKTI

Bir önceki projede iki şeritli olan yol, yeni projede üç şeritli olurken, kot uyumu için asfaltın da yükseltildiğini belirten büyükşehir belediyesi yetkilileri, kırmızı kotu tutanlarda sorun olmadığını belirterek şunları söyledi:"Çok kot farkı vardı, biri aşağıda, biri yukarıdaydı. Şimdi dükkanların önü aynı kotta olacak. GASKİ altyapıyı bitirdi, yol ve kaldırım çalışmalarına başladık. Kaldırımların arasındaki kod farkı çoğu yerde kalktı. Çoğu yerde kaldırımı düzelttik. Kod farkını gidermek için asfaltı yükseltiyoruz. Otopark cepleri olacak, şimdi projeler ada ada değerlendiriliyor. Son projede yolu daraltmadılar, yol aynı kaldı, 3 şerit olacak. Daha önce iki şeritti. Önceki projede kaldırım genişliyordu. Şimdi kaldırımlar aynı kalacak. Sadece kaldırımlarda bazı yerlerde genişletme yapıldı. 5 ekip çalışıyor. Projede özürlüler rampaları düşünülüyor. Dükkanların önü tüketicilerin rahatça girip çıkabilmesi için düz olacak" diye konuştular.

İŞ BİRAZ UZAYACAK

Projenin değişmesiyle birlikte daha önce 6 ay olarak hedeflenen projenin bir süre daha uzayacağını söyleyen esnaf, "Çalışmalar 20 Ekim'de başladı. Proje değişikliği nedeniyle işler biraz uzayacak. Burada çalışmalar hem yavaş, hem dağınık ilerliyor. Bunda iklim faktörünün etken olması ile beraber belediye tarafından yapılan çalışmaların taşeron firmalarla birlikte yürütülmüş olması önemli bir etken. Taşeron firmalar bünyelerinde Suriye'den gelen elemanlar çalıştırıyorlar bu da yapılan iş esnasında iletişim sürecini olumsuz etkiliyor işlerin yavaşlamasına sebep oluyor. Bir diğer sebepte Gazi Muhtar Paşa'da bulunan mağazaların daha önce yaşadıkları sıkıntıların hepsini ortadan kaldırmak için yapılan çalışmaların hepsinin bir arada götürülmesi. Bu sorunlar örneğin: araç park yeri sıkıntısı, elektrik kesintisi, birtakım alt yapı sorunları gibi. Bulvar esnafınının daha fazla sorun yaşamaması için bu bulvarın biran önce bitirilmesi gerekiyor. Bulvarda yapılan çalışmalar nedeniyle çok sayıda müşterimizi kaybettik, bazı dükkanların önünden kaldırım taşlarını söktüler, 2 ay geçmesine rağmen yenilemediler" dediler.

KORNA SESLERİ RAHATSIZ EDİYOR

Gazi Muhtar Paşa Bulvarında trafik sorunu yaşadıklarını ifade eden esnaf, "Gaziantep'teki yapılaşmada yollar için ayrılan alanlar çok dar kalıyor. Şuanda bulvarda yapılan yollarla bu alan azda olsa genişletildi fakat kentte çok sayıda yabancı araba var bu yollar ne caddeyi, ne kenti kaldıramıyor. Bulvardaki trafik esnaf olarak bizleri kötü etkiliyor. Çalışmalar yüzünden trafik sürekli tıkanıyor, araçlar kornalara basarak sürekli işyerlerinde bizleri rahatsız ediyor. Yollarımız çok daraltıldı, normalde kaldırımların daraltılması gerekirdi fakat araç yolu daraltıldı. Şehir merkezindeki daraltılan yollar yüzünden buranın trafik yükü arttı. Tramvay yolu da buradaki trafiğin sebeplerinden biri tramvayın yolu alttan geçse sıkıntı kalmaz" şeklinde konuştular.

Gazimuhtarpaşa Bulvarı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin bundan önceki hali, Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen bir toplantı ile bu bölgede faaliyet gösteren mağaza, dükkan, restaurant, cafe ve işletme sahipleri ile paylaşılmış, kafetaryalar ve sosyal tesisler, iki gidiş iki geliş yol ve ceplerin bulunduğu proje esnaftan beğeni toplamıştı. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN