Sosyal ve bilimsel alanlardaki birçok faaliyetiyle Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olan Gaziantep Üniversitesi, Türkiye’nin ilk Biyoenformatik ve Bilişimsel Biyoloji doktora programını açtı.

GAÜN Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Şubat 2014 tarihinde kurulan Biyoenformatik ve Bilişimsel Biyoloji Anabilim Dalı’nda yapılacak eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin tamamıyla bilgisayara dayalı olarak gerçekleştirildiğini ifade eden GAÜN Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Kaya, “Bu çalışmalardan elde edilecek sonuçlar yardımıyla; yakın gelecekte birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli mesafeler alınabilecektir" dedi.

ÖNEMLİ BİR ADIM

GAÜN bünyesinde faaliyet verecek olan Biyoenformatik ve Bilişimsel Biyoloji Araştırma Merkezi’nin, bölgemiz ve Türkiye için önemli bir adım olduğunu belirten Doç. Dr. Hüseyin Kaya, “Moleküler biyolojideki devrimsel gelişmeler sayesinde birçok canlının milyarlarca gen içeren genom haritalarının tamamlanması, bilgisayarların hesaplama hızı ve veri saklama kapasitelerindeki inanılmaz artış, biyoenformatik araç ve yöntemlerdeki gelişmeler; artık hangi hastalığa hangi genin sebep olduğunu belirlememizi sağlayabilmektedir. Gaziantep Üniversitesi’nde açılan Biyoenformatik ve Bilişimsel Biyoloji doktora programı Türkiye’de ki ilk doktora programı olmasına rağmen, maalesef açılmasında geç kalınmıştır. Yine de çok önemli bir adım atılmıştır.” BAHRİ GEBEL