Yoğun katılımın sağlandığı "Milli Birlik Hedefleri Çerçevesinde Gençlik Vizyonu Paneli ve Üniversiteler Halk Oyunları Çalıştayı üç gün sürecek.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'ndeki çalıştayda konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, "Bizler geleneği önemseyen ve geleneği geleceğe taşıyan kadim bir medeniyetin öncüleri, temsilcileriyiz." dedi.

Yarım asırlık bir çınar olan Gaziantep Üniversitesinin geleneklerine bağlı ama aynı zamanda gelecek vizyonu oluşturan bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Gür, "Gelenek denilince geçmişte kalmış üzerine toprak örtülmüş değil tam tersine kelime tamamen Türkçe bir kelime ve geçmişten size kadar geleni değerlendiriyorsunuz ve bunun üzerine yenileri kurguluyorsunuz, kuruyorsunuz ve geleceğe bir miras bırakıyorsunuz. Dolayısıyla geçmişi olmayanın geleceği de olmayacağı için geleneği çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

GELECEĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYEBİLELİM

Geçmişin unutulmamasının önemine değinen Rektör Prof. Dr. Gür, konuşmasında şunları söyledi:

"Geçmişinin güzelliklerini, tarihteki olgularını iyileriyle veya kötüleriyle ders çıkararak gelecekte inşasını oluşturan bir millet olmak zorundayız. Elbette ki bulunduğunuz çağın gerekliliği olan bilgiyi edineceksiniz ama geçmişinizi de unutmayın ki geleceğe emin adımlarla yürüyebilelim. Biz geçmişin mirasını taşıyoruz ama aynı zamanda da geleceğe sağlam bir miras bırakmak zorundayız. Bu çalıştayı gençleri de buluşturarak, işin içerisine katarak halk oyunlarımızın gelecekte planlayacağı gösterileri, yarışmaları, kurallarını belirleme ve gençlerimize daha fazla nasıl sevdirebiliriz algısını üretme açısından düzenlenen bu çalıştayı çok önemsiyorum.”

UZMANLAR TARTIŞACAK

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı ve Avrupa Üniversite Sporları Federasyonu As Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Tamer, federasyon çalışmaları konusunda katılımcıları bilgilendirdikten sonra bugünkü toplantının amacı hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Tamer, "Toplantımızın amacı, halk oyunlarımızı daha iyi daha yükseklere nasıl taşırız konusunu uzman arkadaşlarımız tartışacaklar. Bu tür organizasyonlar dünyada tektir. Başka ülkelerde böyle bu şekilde muhteşem, görseli bu kadar değerli, güzel organizasyonların olduğunu hiç düşünmüyorum. Yıllardır uluslararası faaliyetler içerisindeyim. Bu kültürümüzün zenginliğini ve güzelliğini, değerini gösteriyor. Bizim de görevimiz bu güzelliği bu değerleri yaşatmak ve gelecek nesillere taşımaktır." diye konuştu.

PLAKET VERİLDİ

Federasyon Halk Oyunları Teknik Kurul Başkanı Doç. Dr. Zinnur Gerek de, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu bünyesinde gerçekleştirilen üniversiteler arası halk oyunları yarışmalarının başlangıcından bugüne kadar genel değerlendirme yaptı.

Programda Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı ve Avrupa Üniversite Sporları Federasyonu As Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Tamer tarafından Rektör Prof. Dr. Ali Gür’e plaket takdim edildi.

ÇALIŞTAY 3 GÜN SÜRECEK

- Türk Halk Çalgıları Sergisi büyük ilgi gördü

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun ortaklaşa düzenlediği “Milli Birlik Hedefleri Çerçevesinde Gençlik Vizyonu Paneli ve Üniversiteler Halk Oyunları Çalıştayı" kapsamında, GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde "Türk Halk Çalgıları Sergisi" düzenlendi.

GAÜN Öğretim Görevlileri Adil Çete ve Tarkan Tuzcuoğulları tarafından hazırlanan sergide, Türk dünyası ve Anadolu'da kullanılan nefesli, mızraplı, vurmalı ve yaylı sazlardan oluşan çok sayıda eser bulunuyor.

Serginin açılışından konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, tarihten gelen geleneği, ataların çalgılarını sergide görmenin ve modernize halleriyle kültürü yaşatmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

Serginin, öğrencilerin modernize çalgıların nereden geldiğini bilmeleri açısından da güzel bir etkinlik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gür, “Folklorumuzu yaşatmak adına, milli birlik ve beraberliğimizi sağlamak için gençlerimizin geçmiş duyguları geleceğe taşımaları ve bir arada yaşam kültürünü geliştirmeleri özellikle halk edebiyatı, halk oyunları başta olmak üzere geçmişe saygıyla geleceği şekillendirmek bizim açımızdan önemli. Milli birlik hedefleri çerçevesinde Gençlik Vizyonu Paneli ve Üniversiteler Halk Oyunları Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.

Gür, Öğretim Görevlileri Adil Çete ve Tarkan Tuzcuoğulları’na teşekkür etti.

Çok sayıda sanatseverin gezdiği serginin açılışına, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Bedir ve Şehmus Demir, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, öğretim elamanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

SPOR SERVİSİ