Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, hırsızların talan ettiği Üniversiteye verilen Vali Konağı binası için konuştu ve "O binanın aktif hale getirilmesi için önce altyapının oluşturulması lazım. Belediyecilik hizmetlerinin yapılması lazım. Orada yol yok, elektrik yok, doğalgaz yok. Siz o koca binayı yaptınız, neyle işleteceksiniz. Bu durumda o binayı ne yapayım?" dedi.

O BİNAYI UNUTMADIK

Yüzde 80'i biten ancak Vali Ali Yerlikaya'nın vazgeçmesi üzerine eski Rektör Yavuz Coşkun döneminde üniversiteye devredilen binada altyapı sorunu nedeniyle ilerleme kaydedilemediğini anlatan Rektör Ali Gür şunları söyledi:"O binayı tepeye kurmuşlar, ne doğalgaz var, ne su tesisatı, ne elektrik var. Öylesi bir ortamda altyapı oluşturulmadan oraya zaten bir yatırımda yapamıyorsunuz. Valilikten teslim alındığı haliyle öyle duruyor. Orayı eğitim faaliyetleri içerisine katmak istiyorsanız önce altyapının yapılması lazım. Binayı kurdunuz, oraya bir sürü masraf yaptınız, altyapı yok ne olacak? Asıl sorun o. Altyapı yapılmadan belediyecilik hizmetleri oraya getirilmeden yapacağınız büyük yatırımların hepsi aynen şu anda olduğu gibi olacak."

PROJELER YAPILIYOR

Üniversitenin binayı valilikten parasını vererek devraldığını hatırlatan Rektör Gür,eski Rektör Yavuz Coşkun'u da eleştirdi ve " Yolu olmayan, altyapısı olmayan bir yeri ne amaçla alıyorsunuz? Burası özel mülkiyet. Özel mülkiyetlerin arasından yol geçirirken bile sorun oluyor. O binanın aktif hale getirilmesi için önce altyapının oluşturulması lazım. Belediyecilik hizmetlerinin yapılması lazım. Orada yol yok, elektrik yok, doğalgaz yok. Dağın başında ne yapacaksınız? Yolu olmayan bir yere hangi eğitim kurumunu kuracaksınız? Siz o koca binayı neyle işleteceksiniz? Hadi ben bütün yatırımı yaptım, yeniden tefrişatınıda yaptım ama orayı kullanamadıktan sonra 1 yıl içerisinde yine aynı sorunu yaşayacağım. Benim şu anda yapmış olduğum yatırım da boşa gitmiş olacak. Oranın altyapısını oluşturmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşüyoruz. Projeler yapılıyor. Büyükşehirde oranın altyapısını yapmak için uğraşıyor ama hemen kolay olmuyor. Altyapı oluşturulduktan sonra zaten orası hızlı bir şekilde faaliyete geçirilebilir" diye konuştu.

GÖÇ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ OLACAK

'Müteahhit firmada maalesef yanlış yollara giriyor' diyen Rektör Gür, "Devletin orada bir yapısı var o yapıyı en kısa zamanda hizmete almak gerekiyor. Tüm kurumlar bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorunda. Ama bu arada müteahhit fırsatçılık yapmaya mı çalışıyor? O da ayrı bir şey? Mahkemeye gidebilir. Ama yapmadığı bir şeyin bana paralarımı verin demek, öyle bir şey olmaz. Devlette devamlılık esastır. Yani yapmadığı şeylerin karşılığını isteyince tabi doğal olarak biz devletiz. Devlette kuruşu kuruşuna hesap yapılır. Tek tek. Ara dönemden fırsatçılık yapmaya çalışıyorlar. Hukuki olarak orası konak olarak yapılmış ama şuanda eğitim tesisi olarak üniversiteyle anlaşma yapılmış. Var olan konağı aynı şekilde yapıp bunu ben eğitim tesisi olarak nasıl kullanacağım demek olmaz. Yeni projeler yapılacak. Yeni projelerle oranın eğitim tesisine çevrilmesi gerekiyor. Altyapılar oluşturulursa orası göç merkezi başta olmak üzere enstitüler merkezi, Ortadoğuya yönelik büyük bir araştırma merkezi olacak. Fakat altyapı oluşmadan adım atamayız. dedi. Meral KINACILAR