GASTRONOMİDE MARKA OLMALIYIZ

Gastronomi sektörü temsilcilerine yönelik Mehmet Ziylan ve Mehmet Yaşin'in ev sahipliğinde bir restoranda düzenlenen "Anadolu Lezzetleri Buluşması" yapıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katıldığı buluşmada Gaziantep'in, UNESCO'nun gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Büyükekşi, "Biz de gastronomi dalında önce Türkiye'de, daha sonra dünyada Gaziantep'i marka yapmamız lazım" dedi.

BÜYÜK BİR PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili büyük bir proje yürüttüklerini belirten Büyükekşi, "Öncelikle Türkiye'nin tanıtımını tüm dünyada yapmayı amaçlıyoruz. Tanıtımla ilgili 8 ülkede televizyon, gazete ve hava alanlarında reklamlar yayınlanıyor. Aynı zamanda Türkiye'de de tanıtıma devam ediyoruz. Bunları niye yapıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Bunlardan birisi de 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. Bunun için katma değeri artırmamız gerek. Katma değeri artırabilmek için de inovasyon, ar-ge, tasarım ve marka diyoruz" diye konuştu.

TANITIM VE MARKA ÖNEMLİ

Türkiye'nin ayrıca 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi bulunduğuna dikkati çeken Büyükekşi, bu sektörün içinde gastronominin de bulunduğunu hatırlattı. Hedeflere ulaşmada tanıtım ve marka olmanın önemini vurgulayan Büyükekşi, şöyle konuştu: "Türkiye'de artık sadece deniz, güneş ve kumu satmanın zamanı geçti. 500-600 dolar olan turist başına gelir, artık bizim için yetmiyor. Önce tanıtım ve marka olabilmek önemli. Eğer markaysanız bir şeysiniz, marka değilseniz hiçbir şey değilsiniz. Çünkü bugün 2-3 dolarlık tişörtün üzerinde bir şey yazmaz. Üstünde marka işareti varsa değeri artar. Marka olmak böyle bir şey. Biz de gastronomi dalında önce Türkiye'de, daha sonra dünyada Gaziantep'i marka yapmamız lazım."

DEVLET DESTEK VERİYOR

Yurt dışında Gaziantep mutfağıyla ilgili restoranlar açılması gerektiğini dile getiren Büyükekşi, "Turquality Projesi" kapsamında bu tür iş yapmak isteyen girişimcilere devletin önemli destekler verdiğini kaydetti.

İYİ TANITIM ÖNEMLİ

Vali Ali Yerlikaya da UNESCO'nun dünyanın 9. mutfağı olarak tescillediği Gaziantep mutfağının tüm dünyada daha iyi tanıtılması gerektiğini belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep mutfağını, kadim kültürün mirası ve bir medeniyet zenginliği olarak tanımladı.

Bu lezzet kültürünün sürdürülebilir olması için çaba gösterdiklerini aktaran Şahin, Gaziantep’in dünyada rekabet edebileceği alanların başında arkeoloji ve gastronominin geldiğini bildirdi.

TANITIM YAPILDI

Toplantıda daha sonra Ziylan Gayrimenkul tarafından 750 milyon liralık yatırımla İstanbul'da gastronomi ve eğlence merkezi olarak haziran ayında faaliyete geçirilmesi planlanan "WaterGarden" projesi tanıtıldı. AA