*GASKİ'de 4 tane daire başkanı iki de genel müdür yardımcısı değişti.

*Beylerbeyi, Beykent, Bülbülzade, Yeşilvadi, Akkent, Mavikent, İbrahimli 2'de kanalizasyon sorunu kalmayacak

*Çarpık yapılaşmayı çözemediğimiz sürece yağmur suyu sorununu, kanalizasyonu da çözemeyiz.

*Enerji maliyetinden dolayı Gaziantep Türkiye'de suyu pahalı içen ilk 10 il arasında.

*Nurdağı, İslahiye, Nizip, altyapısı 2015 içmesuyu anlamında şebeke anlamında çok kötü

*Düzbağ Projesi 600 Milyon TL'lik bir yatırım, parayı bulduğumuz zaman 2,5-3 yılda inşaatı bitirmeyi hedefliyoruz

*Suya değil enerjiye çok para ödüyoruz. Yıllık olarak elektriğe ödediğimiz para 50-60 milyon TL.

*Çatılardaki sular kanalizasyona veriliyor. Bu yanlış bir uygulama. Yağmur suyunu kanalizasyona vermeye müsaade etmiyoruz.

GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep'in enerji maliyetinin yüksekliği nedeniyle suyu pahalı içen ilk 10 il arasında olduğunu, Düzbağ Projesi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte enerji maliyetinin önce yüzde 50, DSİ'nin ana projeyi tamamlamasıyla birlikte ise enerji maliyetimizin sıfırlanacağını söyledi. Sönmezler, "Fırat'ın bir kolu olan Göksu'dan su alacağız. Göksu'nun kaynağından borularla, kapalı sistemle suyu Gaziantep'e getirmemiz gerekiyor. Bunun için 110 km boru döşenecek. İnşallah hedeflediğimiz yılda suyu akıtırsak Gaziantepli daha temiz ve kaliteli su içecek. Bu su şuanda şebekeden akan sudan daha kaliteli bir su" dedi.

TÜRKİYE'DE EN AZ YAĞIŞ ALAN YER OLDUK

2014 yılının Türkiye genelinde kurak bir yıl olduğunu, Gaziantep'in ise son 40 yılın en kurak sezonunu yaşadığını belirten Hüseyin Sönmezler, "Kuraklık haritamız var. Bu haritaya baktığımız zaman bizim bölgemiz simsiyah. Türkiye'de en az yağış alan yer olduk. Kuraklığa rağmen hiç bir kısıntı yaşamadık. Vatandaşa farkındalık oluşturmak için suyu dikkatli kullanmaları için söylemlerimiz oldu. Park bahçe sulamalarında büyükşehir ile işbirliği halinde sulamayı gündüz değil geceye çektik. Hatta şebeke suyu ile değilde bizim uygun gördüğümüz kuyulardan sulama yapmalarını sağladık. Gaziantep'in içme suyunu temin eden Kartalkaya barajından, su seviyesi aşağıda olduğu için Göksu'dan havzalarla su transferi yaparak Aksu'ya su pompaladık" dedi.

10 MİLYON METREKÜP REZERV SU BIRAKTIRDIK

Sulama barajından, ikinci ürüne su verilmemesini sağladıklarını söyleyen Sönmezler, "Bunun için Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile birlikte Ankara'ya gittik. Bakanımız Veysel Eroğlu ile görüştük. 10 Milyon metreküp rezerv su bırakılmasını talep ettik, Gaziantep'in susuz kalmaması için rezerv suyu da bıraktırdık. Mizmilli hatlarımızı tam kapasite ile çalıştırdık, pompa sayısını artırdık. Yeni ilave kuyular açtık. Yeraltından çıkan drenaj sularını bile hesaplayarak ihtiyaç anında onları da sisteme verebilmek amacıyla çalışma yaptık. Yani yaz sezonunu kazasız belasız atlatmış olduk. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül'de Gaziantep'i şükürler olsunki susuz bırakmadık. İnşallah 2015 yılının yağış rejimi anlamında 2014'ten daha iyi olmasını ümit ediyoruz" dedi.

600 MİLYON TL'LİK BİR YATIRIM

Gaziantep'in daha kaliteli ve ucuz su içebilmesi için Düzbağ Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Sönmezler, "Fırat'ın bir kolu olan Göksu'dan su alacağız. Göksu'nun kaynağından borularla, kapalı sistemle suyu Gaziantep'e getirmemiz gerekiyor. Bunun için 110 km boru döşenecek. Baraj yapılmadan biz borularımızı döşeyeceğiz, regülatör yapacağız, barajın seviyesine kadar da küçük bir terfi yapacağız. Baraj bittikten sonra kapalı ortamda ve cazibeyle su getireceğiz. Projeyi biz yapacağız. 2015 proje yılı, 2016 yılında ise inşaata başlayacağız. Yaklaşık 600 Milyon TL'lik bir yatırım. Parayı bulduğumuz zaman 2,5-3 yılda inşaatı bitirmeyi hedefliyoruz. Arkadaşlarımız sahada, proje ihalesinin altlığını hazırlıyoruz. İnşallah hedeflediğimiz yılda suyu akıtırsak Gaziantepli daha temiz ve kaliteli su içecek. Bu su şuanda şebekeden akan sudan daha kaliteli bir su" diye konuştu.

ENERJİYE YILDA 50-60 MİLYON TL ÖDÜYORUZ

Mevcut kuyularımızdan gelen suyun bizim merkez olarak ihtiyacımızın ancak yüzde 10'unu karşılayabilecek miktarda olduğunu, geriye kalan suyun tamamının Maraş'tan geldiğini anlatan Sönmezler, "2 Milyona dayalı bir nüfus var. Göçmenlerin getirdiği ekstra bir yük var. Mevcut su kaynaklarımız yeterli değil. Suya değil enerjiye çok para ödüyoruz. Aylık ödemelerimiz su ihtiyacının fazla olduğu aylara göre değişiyor. Örneğin Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında 6-7 milyon TL'ye çıkarken, bazı aylarda 4 milyona kadar düşüyor. Ancak yıllık olarak biz elektriğe 50-60 milyon TL para ödüyoruz. Düzbağ projesi inşallah enerji maliyetini oldukça düşürecek. Enerji maliyetinin sıfırlanması DSİ'nin barajı tamamen bitirmesiyle olacak. Baraj bitmeden biz suyu almayı düşünüyoruz. Küçük bir regülatörle, bir terfiyle su getireceğiz. 2018'de su almaya başladığımızda enerji maliyeti sıfırlanmayacak ama epeyce aşağı çekilecek" dedi.

SUYU EN PAHALI İÇEN İLK 10 İL ARASINDAYIZ

Enerji maliyetinden dolayı Gaziantep'in Türkiye'de suyu pahalı içen ilk 10 il arasında olduğunu belirten Sönmezler şunları dile getirdi: "Şu anda suyun tonu meskenlerde 3 TL'nin üzerinde. Çok yüksek maliyetle su getiriyoruz, ama kamu hizmeti yaptığımız için elimizden geldiği kadar bunu aboneye yansıtmamaya çalışıyoruz. Fakat ne kadar dayanabilirsiniz. Birde enerji ile getirdiğiniz zaman önünüzde sürekli handikaplar var, pompalar var, enerji nakilleri var. Bunların sisteminde de sıkıntı oluşabilir. Elektrik borcumuzu tıkır tıkır ödüyoruz. Geçmişten gelen borçlarda yapılanmış durumda. Onlarda da bir sıkıntımız yok. Hedefimiz hem borçlarımızı ödemek, hem de enerjiye ihtiyaç duymadan suyu temin etmek. Bunu temin etmediğimiz sürece Gaziantepliler hem pahalı su içecek, hem de çok istediğimiz kalitede su içmeyecek. Bu ay sonuna kadar su borçlarını yapılandırsınlar. Vatandaşlarımız borçlarını öderse, önümüzdeki süreçte bu bizim yapacağımız projeye de katkı sağlamış olur."

AKILLI DOKUNUŞLAR YAPIYORUZ

Yaptıkları akıllı dokunuşlarla metrekareye 25-30-35 kiloğramlık yağış düştüğünde bir sıkıntı yaşamamayı hedeflediklerini anlatan Sönmezler, yağmur yağdığında ekiplerin 24 saat sahada olduğunu söyledi. Sönmezler şöyle konuştu:"Gaziantep'te yağmur yağdığı zaman nerelerde sorun yaşanıyorsa oralarla ilgili bir strateji geliştirmeye çalıştık. Yağmurla ilgili veriler bize geldiği zaman ekip olarak 24 saat sahadayız. Izgaralarımızın temizliğini yapıyoruz, su biriken yerlerdeki sorunu anında çözebilmek için pompalarla müdahale ediyoruz. Yağmur yağdığında Alleben'in kenarında gezdiğimde şunu gördüm. Alleben'de su yok ama kenarında oluk gibi su akıyor. Yoldaki suyu Alleben'e vererek buna benzer metodlar geliştirdik. Yeşilvadi Parkı'nda yağmur suyunu bertaraf edebilmek için projeler yaptırdık, yoğun şekilde orada makinalarımız çalışıyor, yağmur sularını o havzadan uzaklaştıracağız. Gaziantep'te metrekareye 25-30-35 kilogramlık yağışlarda bir sıkıntı yaşamamayı hedefledik."

YENİ MAHALLELERİN ALTYAPI SORUNU KALMAYACAK

Gaziantep'in hızla büyüdüğünü, mevcut sistemin hızla büyüyen Gaziantep'e hizmet vermekte zorlandığını söyleyen Sönmezler, "Yeni oluşan mahallelerle ilgili projelerimiz devam ediyor. Sistemi yeniden kurgulayarak yeni oluşan mahallelere en kaliteli hizmeti götürmeye çalışıyoruz. Beylerbeyi, Beykent, Bülbülzade, Yeşilvadi, Akkent, Mavikent, İbrahimli 2, her tarafta makinalarımız çalışıyor. Buralarda yağmursuyu ve kanalizasyon döşüyoruz. 2015 yılında çok ciddi kaynaklar bulup yeni gelişen mahallelerin altyapılarını çözeceğiz. 2015'te yeni oluşan mahallelerde kanalizasyon sorunları kalmayacak" dedi.

4 DAİRE BAŞKANI, 2 GENEL MÜDÜR YARDIMCISI GİTTİ

GASKİ'deki kadro değişimleriyle ilgili sorumuz üzerine Sönmezler şunları söyledi:"Değişim her yerde yaşanabilir, buradada değişim yaşandı. İçmesuyu, yağmursuyu, arıtma, kanalizasyon konularında bilgi birikimi, tecrübesi olan insanlar şu anda sahadalar. 4 tane daire başkanı değişti. Genel müdür emekli oldu, genel müdür yardımcıları değişti. İki tane onunda birisi emekli oldu. Giden arkadaşlarımıza saygı duyuyoruz. Neticede gelen adamın bilgisine becerisine bakmak lazım. Şu anda buraya gelenlerin hepsi kendi konusuna hakim insanlar. Altyapı konusundaki bilgilerine güvendiğimiz, Gaziantep'e çok güzel hizmetler verebileceğine inandığımız, bu işle yatıp bu işle kalkan insanlar. Görev alan arkadaşların hepsi birimlerinde yetişmiş, Gaziantep'i seven, gece gündüz çalışan insanlar. Gaski'de bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum, aksine herkes görevine sadık, bu konuda uzmanlar buradalar. Teknik bir kuruluşuz, önceliğimiz Gaziantep. 2 Milyon insanın içme suyu sorumluluğu üzerimizde. Su akmıyorsa, çevre kirliyse ben görevimi yapmamışımdır. Su çeşmeden akmıyorsa başarısızız demektir."

GAZİ MUHTAR PAŞA'DA ÇELİK BORULAR DÖŞENDİ

52 km yeni yağmur suyu hattı döşeyeceklerini, bunu da trafiği sıkıntıya sokmadan bir plan çerçevesinde yapacaklarını dile getiren Sönmezler, "Hakikaten sıkıntılı olan 20-30 nokta var, hepsine çözüm üretiyoruz. Hiç yağmursuyu borusunun olmadığı yerler var, kaldıramadığı yerler var. Bu noktalara neşter vuracağız. Gazi Muhtar Paşa'da altyapıya başlandı, içmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu boruları döşendi. Çalışmalar bitti. Büyükşehir sokak sağlıklaştırma yapacak. 80'li yıllardan kalma eski beton borulardı. Her an arıza verebilirdi, çelik boru ile değiştirdik" dedi.

NİZİP, İSLAHİYE, NURDAĞI'NIN ALTYAPISI ÇOK KÖTÜ

Gaziantep'te İller Bankası Bölge Müdürlüğü yaptığını, Gaziantep'in altyapı sorunlarını çok iyi bildiğini ifade eden Sönmezler, "Burası aşina olduğum bir şehir. Sadece merkezin değil İslahiye, Nurdağı, Araban, Yavuzeli ve diğer ilçelerin hepsinin sorunlarını biliyorum. Nurdağı, İslahiye, Nizip, altyapısı çok kötü. 2015 içmesuyu anlamında şebeke anlamında çok kötü. Üçüde 2015'te rahatlayacak. Köyden mahalleye dönüşen yerler için dış birimleri kurduk. Proje yönümüzü çok kuvvetlendiriyoruz. Tıkanan kanalların açımı için en gelişmiş araçlarla çalışacağız. Şu anda en gelişmiş teknoloji ile kanal temizleme aracı alıyoruz" dedi.

YANLIŞ UYGULAMA

'Herşeyi çözdük diyemeyiz çünkü yerin altında 3 bin km boru var' diyen Sönmezler, "Bizim bu kadar boru döşeme şansımız yok.

Tabi kentsel dönüşüm ve çarpık yapılaşmayı çözmediğimiz sürece yağmursuyu sorununu kanalizasyonu da çözemeyiz. Kentsel dönüşümü çok önemsiyorum. Kentsel dönüşümle birlikte altyapıda da mükemmel bir dönüşüm olacak ve her şey kendi mecrasına gidecek. Mühendislik hizmeti almadan oluşturulan bütün mahallelerin dönüştürülmesi gerekiyor. Gaziantep'te, kanalizasyon ayrı yağmursuyu ayrıdır, fakat evlerdeki çatılardaki sular kanalizasyona veriliyor. Bu yanlış bir uygulama. Bu uygulamayı bizim hızla gidermemiz gerekiyor. Kanalizasyon borusu, yağmursuyunu taşımayınca, bulduğu bir noktadan dışarı çıkıyor. Bizim bunu ayırmamız gerekiyor. Şu anda ayırarak ilerliyoruz. Yeni yapılan imalatların hiçbirinde yağmursuyunu kanalizasyona vermeye müsaade etmiyoruz. Eskilerde de mümkün olduğu kadar ayırmaya çalışıyoruz. Kentsel dönüşümle altyapıda rahatlayacak" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR