Gazete, televizyon veya başka platformlarda futbol yorumlarındaki temel klişe ifadelerden biri hiç kuşkusuz ‘günümüz futbolunda’ söylemidir. Yıllardır duayen yorumcu ve futbol adamları günümüz futbolunda ‘total futbol, oyun sistemleri, kolektif oyun, bloklar arası mesafe veya geçiş’ gibi birçok teknik terimle bu sporu anlamaya/anlatmaya çalışıyor. Futbolun takım sistemi ve teknik yönü bir yana bireysel futbolculuk bazında işler o kadar değişti ki önümüzdeki süreçte buna ayak uydurabilen sporcular çok daha başarılı olacak, ön plana çıkacak. Bireysel bazdaki bu gereksinimi gören ve bu süreci yöneten takımlar da bu başarıdan payını alıyor, almaya da devam ediyor. Yani günümüz futbolunda bireysel kariyer yönetimi artık çok daha önemli!
Son günlerde gazetelerin spor sayfalarını süsleyen ve performansıyla ayakta alkışlanan Cenk Tosun, bireysel futbolculuk yaşamını iyi yöneten oyunculardan biri. Medya önündeki imajı, takım idmanından sonra yaptığı ekstra antrenmanlar, yaz tatilinde Amerika seyahatine kondisyoneri ile birlikte gitmesi ve son Monaco maçından sonra verdiği demeçte vurguladığı ‘eksik yönlerimi giderecek çalışmalar yapıyorum’ ifadesi… Bütün bunlar gösteriyor ki, Cenk, özel olarak bilinçli bir şekilde kariyer yönetimine eğiliyor. Sonuç: Her kulvarda yüksek performans ve gol adedi!
Birçok otorite tarafından dünyanın en iyi futbolcusu olarak gösterilen Cristiano Ronaldo’nun yaptığı farklı çalışmalara bir yenisi daha eklendi: Uyku rejimi takibi! Ronaldo’nun özel uyku antrenörü olan Nick Littlehales, Ronaldo’nun günde 7,5 saat (90’ar dakikadan 5 taksitte!), anne karnındaki bebek pozisyonunda uyuduğunu ifade ediyor ve bunu günlük olarak ölçümlüyor. Ronaldo, bunun gibi birçok ilginç ekstra çalışma yapıyor özel hocaları ve bilimin elverdiği imkanlar eşliğinde. Sonuç: Rekorlar, Rekorlar, Rekorlar!
Altınordu futbol kulübü, alt yapı oyuncularına konuşma, medya, kişisel imaj ile ilgili eğitimler veriyor. Bunun için özel eğitim kurumları ile de çalışıyor. Sonuç: Alt yapı ve A Milli takıma birçok oyuncu gönderimi!
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Elbette takıma, sahaya, bütçeye ve maçlara odaklanmak kulüpler için oldukça önemli. Fakat bu kulüpleri temsil eden, sahada esas performansı gösteren, sonucu belirleyen futbolcuların bireysel eğitimleri ve kariyer yönetimleri kulüpleri de ilgilendirmiyor mu sizce? Türk futbolunun daha iyi yerlere gelebilmesi için Türk Futbolcusunun her konuda eğitimi elzem. Her konuda derken kondisyon, oyun sistemleri, pozisyon bilgisi teknik konuların yanında sosyokültürel düzey, iş disiplini, stres yönetimi, beslenme ve uyku düzeni, baskı altında muhakeme yeteneği gibi birçok saha dışı konuyu da kastediyorum. Almanya, İspanya, İngiltere gibi ülkeler bunu doğru planladığı için başarılılar.
Bugünlerde Gaziantep’imizde bu işi üstlenen 2 kurum görüyorum ve açıkçası seviniyorum. İkisi de kurulum/planlama/organize olma aşamasında. Biri Gazişehir FK altyapısı diğeri Altınordu Bölge Futbol Okulu. Umarım yoldan dönmezler ve başarılı olurlar. Çünkü şehir futbolunun uzun vadede en önemli ihtiyacı bu.