Birinci bilim ve sağlık sampozyumunun açılışına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası ve Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep TÜFAD Şubesi Başkanı İsmet Savcıloğlu,

Türkiye'de büyük ilgi gören futbolun birçok yönden ele alınacağı, sağlık ve bilimin spor üzerindeki katkılarının tartışılacağı sempozyum, SANKO Okulları Abdulkadir Konukoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Sempozyumun ilk gününde "Türkiye'de Futbola Güncel Yaklaşımlar" konulu panel yapıldı. Moderatörlüğünü aynı zamanda sempozyum başkanı da olan SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun'un yaptığı panele Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazişehir GFK Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Onur Üyesi Prof. Dr. Mehmet Binnet, Spor Yazarı Ömer Üründül, A Milli takım Fizyoterapisti Erdem Yörükoğlu, Spor Hekimi Dr. Gürhan Dönmez ile Ampute Futbol Takımı Fizyoterapisti Gürkan Günaydın konuşmacı olarak katıldılar.

Bugün ise sempozyumu bilimsel kısmında Volga Bayrakcı Tunay - Derya Özer Kaya (Futbolda Performans Testleri ve Eğitim Oturum Başkanları), Fzt. Elif Turgut (Pliometrik Eğitim), Fzt. Mesut Selami (Performans Değerlendirmede Teknoloji - CPS),Fzt. Serdar Demirci Kuvvet Eğitiminde Yeni Boyutlar, M. Metin Bayram-Baran Yosmaoğlu Futbolda (Yaralanmalardan Korunma ve Egzersiz Oturum Başkanları) Fzt. Hayri Baran Yosmaoğlu(Klinik Egzersiz Uygulama Prensipleri), Fzt. Gülcan Harput Aktaş (Eksentrik Eğitim), Fzt. Bünyamin Haksever (FIFA Yaralanmaları Önleme Eğitimi), Fzt. Derya Özer Kaya(Nöromuskuler Eğitim), Gül Baltacı-Serkan Usgu(Futbol Yaralanmalarına Özel Tedavi UygulamalarıOturum Başkanları), Fzt. Görkem Dizdar (Hamistring Yaralanmalarında Postural Yaklaşımlar), Fzt. Nihan Özünlü Pekyavaş (Bantlama Teknikleri), Fzt. Serkan Usgu (Enstrümanlı Yumuşak Doku Uygulamaları/Graston), Dr. Savaş Kudaş (Osmanlıspor Kulübü PRP-Kuru İğneleme Uygulamaları), Hasan Hallaçeli(Oturum Başkanı), Dr. Rüştü Güner(Futbolda Dopingle Mücadele), Uğur Cavlak- İrem Düzgün (Futbolda Destekleyici Uygulamalar Oturum Başkanları), Dyt. Beril Köse (Futbolda Ergojenik Destekler), Psk. Mine Görgün (Psiko-Sosyal Destek Yaklaşımları), Fzt. Elif Özkaleli Vardar (Sporcularda Psikonöro İmmunolojik Tedavi), Kezban Bayramlar-Necmiye Ün Yıldırım (Yaralanma Sonrası Futbola DönüşOturum Başkanları), Dr. Tuğba Kocahan (Kadın Futbolu), Fzt. Burak Ulusoy (Spora Dönüşte Fonksiyonel Testler), Fzt.Bihter Akınoğlu (TOHM/ SESAM Çalışmaları) konulu sunumlar yapacak.

Programın sonunda ise Fzt. Görkem Dizdar tarafından Manuel Terapi Yöntemleri ile "Hamstring'lerin Dilinden Anlamak" konulu bir workshop düzenlenecek. Sempozyuma ayrıca Gazişehir Futbol Kulübü Alt Yapı Takımları (13, 14, 15, 16, 17, U21 yaş grupları) Şahinbey Ampute Futbol Takımı, Engelsiz Gaziantepspor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Türkiye'deki tüm Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri ile Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri de katılım sağladı.

ADİL KONUKOĞLU “BİZİM DERDİMİZ NE”

Ülkenin bekası için Afrin’de şehit olan Mehmetçikleri saygı ile andığını söyleyerek sözlerine başlayan Sanayi Odası ve Gazişehir Gaziantep kulüp başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Onlar orada olmasalar biz burada olmayız. Eğer bize de ülkemiz adına görev düşerse Gaziantep’in hiçbir ferdinin gidip savaşacağı konusunda hiçbir şüphemiz yoktur geçmişimizde 6 bin 317 şehidi verdiğimiz dönemi biz hala unutmadık, bu vatanın her toprağı için de şehit olmaya adayız.

Konumuz futbol ve en önemlisi de sporda ki sağlıktır. Göreve geldikten sonra rektör hocamla bu konuda neler yapabileceğimiz konusunda istişare yaptık. Futbolun bir sektör ve kazanç kaynağı düşüncesi içerisinde sporda sağlık konusunun ele alınacağında mutabakata vardık. Taşeron ile bir işi ancak o kişilerin arzusu içinde yaparsınız ama kendi ekibiniz olduğu zaman düşünemeyeceğiniz kadar ileriye gitme şansına sahip olursunuz. Biz ülke olarak futbolcu ithal ediyoruz, Brezilya ve Arjantin’e baktığımızda onların süper liginde yabancı futbolcu göremezsiniz. Portekiz’de de devşirmeler var orası da Afrika’dan çok küçük yaşlarda getirip, yetiştirip satan bir ülke, bizim derdimiz ne 80 milyon insanız. Gaziantep ise 2 milyon nüfusa sahip bir şehir, bugün Avrupa’da 2 milyon nüfusa sahip ülkelerin dahi süper ve alt ligleri bulunuyor. Oradan futbolcu çıkıyor her tarafa futbolcu ihraç ediyorlar da biz mi yapamayacağız. Ben inanıyorum bilim ile futbolu birleştirdiğimiz takdirde, bizim futbolcularımız çocukluktan yetiştiğinde doğru ve sağlıklı beslenme ile ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur. Eğer siz 90 dakika içinde futbolcunuza 13 kilometre koşmayı sağlarsanız Dünyanın her tarafına futbolcu ihraç edebilirsiniz. Her tarafa yollarsınız ve alttan gelenlerle takviye yaparsınız. Bu sempozyumdan sonra faydalı gelişmeler olacağına inanıyorum” diye konuştu.

FATMA ŞAHİN “FUTBOL BİZİM İŞİMİZ DEĞİL”

Gençlerin kendilerinin geleceği olduğunu söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu şehrin diğerlerine göre farkı dördüncü sıradayız. Bu bizim için çok önemli eğer gençlerimize fırsat eşitliği verirsek onların doğuştan gelen yeteneklerini ortaya çıkartırız. Göreve geldiğimizde bin 27 projemiz vardı ve spor şehri olmak üzere önemli adımlarımız oldu. Daha önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin profesyonel kulübü vardı ama gördük ki bu bizim işimiz değilmiş. Futbol bir belediyenin olmayacak kadar uzmanlık isteyen ve bu işleri bilen insanlar tarafında yönetilmesi gerektiğini gördük. Bizim görevimiz ise bir çocuğun doğuştan spora yeteneği varsa ona alt yapı hazırlamak. Şehir beşeri sermaye ye rağmen maalesef alt yapıda spor fakiri bir şehir olduğumuzu gördük. Biz önce kendi ihtiyacımızı giderecek şekilde her bölgede bir çocuğun gelip kendini geliştireceği spor alt yapısını oluşturmaya çalıştık” açıklamalarında bulundu.

MUHARREM TÜRKOĞLU