Gaziantep Sanayi Odası (GSO) destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 3. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX 2014), ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor.
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde 20 Şubat Perşembe günü törenle açılacak olan PENTEX fuarında, dört gün boyunca 150 katılımcı firma, penye ürünlerinden konfeksiyona, iplikten lazer kesim ve dijital baskı makinelerine, penye makinelerinden dokuma makinelerine kadar geniş bir yelpazede ürün ve teknolojilerini sergileyecek.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu yaptığı açıklamada; ziyaretçiler ve firmaları önemli bir noktada birleştirecek olan bu fuarın, sektöre ticaret hacmini yükseltme ve önemli iş bağlantıları kurma fırsatı sağlamanın yanı sıra piyasadaki en son gelişmeleri görme imkanı sunduğunu belirtti.
Konukoğlu, “Fuarlarımıza gösterilen ilgiden çok memnunuz. Özellikle son yıllarda teşviklerle birlikte yatırımların arttığı bu bölgede çok önemli bir buluşmaya sahne olacak PENTEX’te, önemli iş bağlantıları kurulacağına ve sektöre canlılık katacağına inanıyoruz” dedi.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün gerek üretim kapasitesi ve ihracat, gerekse istihdam açısından ülke ekonomisinde önemli paya sahip olduğuna işaret eden Konukoğlu, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Gaziantep’in geçmişte olduğu gibi bugün de sektörün yoğunlaştığı önemli bir merkez konumunda olduğunu söyledi.

UZAKDOĞU TEHDİDİNİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRME ÇABASI
Gaziantep imalat sanayi içerisinde tekstil sanayinin, işyeri sayısı açısından birinci sırada yer aldığını ve Sanayi Odası’na kayıtlı 998 firma bulunduğunu bildiren Adil Konukoğlu, sektörel ihracatın da her geçen yıl arttığını ifade etti.
Gaziantep’in 2013 yılında yaptığı toplam 6 milyar 473 milyon dolarlık ihracatın 1 milyar 75 milyon dolarlık bölümünü tekstil ve 127 milyon dolarlık bölümünü konfeksiyon sektörünün oluşturduğunu belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:
“Dünyanın dört bir tarafında 120’ye yakın ülkeye tekstil ihracatı yapıyoruz. Uzakdoğu ülkelerinde üretilen ucuz ve düşük kaliteli ürünler karşısında; üretim ve istihdamdaki gücü, kalitesi, tasarım becerisi ve hızlı teslimatı ile Türk tekstil sektörünün yanı sıra Gaziantep tekstil sektörü, batılı ülkelerin alımlarında tekrar hak ettiği payı almaya başladı. Bir zamanlar sektörün korkulu rüyası haline gelen Çin’e bile satış yapıyoruz. Uzakdoğu tehdidini fırsata dönüştürmeye çalışan Gaziantepli işadamları 2013 yılında, Çin’e yüzde 86 oranında artışla 30 milyon 645 bin dolarlık tekstil ihracatı gerçekleştirdi. Pakistan’a ise yüzde 298 oranında artışla 3 milyon 347 bin dolarlık ihracat yaptı.”
Gaziantep’in konfeksiyon sektöründe ise özellikle çocuk kot ve bayan penye üretiminde önemli konuma sahip olduğunu belirten Konukoğlu, iç pazar ağırlıklı çalışan sektörün dış satımını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

GELECEK AKILLI TEKSTİL ÜRÜNLERİNDE
Kentte yapılan yeni yatırımlar içerisinde önemli payı bulunan tekstilin, Gaziantep’in aldığı yatırım teşvik belgelerinin büyük kısmını oluşturduğunu belirten Konukoğlu, sektörün ürün yelpazesini katma değeri yüksek ve markalı ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye’nin, Avrupa ve dünyanın en büyük tedarikçisi konumunu sürdürebilir kılması için bu doğrultuda yapılanmanın şart olduğunun altını çizen Konukoğlu, şirketlerin dünya moda trendlerini yakından takip etmesi, üretimde Ar-Ge ve inovatif faaliyetleri geliştirmesi, nano teknoloji ile üretilen akıllı ürünlere daha fazla yönelmesi gerektiğini anlattı.
GSO Başkanı Konukoğlu, “Sektörü daha ileriye taşıyacak ve uluslararası rekabet gücünü artıracak bu adımların hızla atılması durumunda Türkiye, rakiplerine karşı önemli bir üstünlük kazanacaktır. Böylece tekstil ve konfeksiyon, cumhuriyetimizin 100. yıl hedeflerine ulaşmamızda lokomotif sektörleri arasında yer alacaktır” diye konuştu.
Gaziantep’te tekstil makineleri ve yan sanayinin de sektöre paralel olarak gelişimini sürdürdüğünü belirten Konukoğlu, potansiyel müşterileri ve ziyaretçileri 20 Şubat’ta açılacak olan PENTEX fuarına davet etti.