Gaziantep Sanayi Odası destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘’19. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES)’’, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle açıldı. Fuarın açılışına, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur'un Suriyelilerle ilgili açıklamaları damgasını vurdu. İbrahim Buğur, kayıtdışı ayakkabı üreten Suriyelilerle ilgili Bakan Işık'tan ricada bulanarak, "'Sizlerden özellikle rica ediyoruz bunlara yardımcı olun, bunlar kayıt altına girsin. 500 liraya kayıtsız işçi çalıştırıyorlar. Bizim diğer fabrikacılar 1500 liraya, kayıtlı işçi çalıştırıyor. Nasıl rekabet yapacağız?" dedi.

BAKAN'DAN TEDBİR SÖZÜ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’, birlik beraberliğin olduğu yerde bereket olduğunu, Gaziantep'in de bu nedenle büyüdüğünü söyledi. Bakanlık olarak her zaman Gaziantep’i desteklemeye devam edeceğini belirten Bakan Işık, Türkiye’'nin geçen yılki 723 milyon dolarlık ayakkabı ihracatının yüzde 16,4’ünü Gaziantep’in yaptığına dikkati çekti. Ayakkabı ithalatının haksız rekabete yol açmaması için sektör temsilcilerinin alınmasını istediği tedbirlere değinen Işık, şunları kaydetti:"Ben de döner dönmez hem Ekonomi Bakanımız ile hem de Gümrük ve Ticaret Bakanımızla görüşeceğim. Haksız rekabetin oluşmaması için gerekli tedbirleri almasını özellikle sizin talebiniz olarak ileteceğim. Ama, 723 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı Türkiye’nin potansiyeli açısından az. Şu anda 1 milyar dolara yakın ayakkabı ithal ediyoruz" diye konuştu.

CİDDİ DESTEK VERECEĞİZ

KOSGEB olarak bu fuarlara katılan her bir girişimciye 30 bin liraya kadar destek verdiklerini, bu fuarda da 49 işletmeye destek sağladıklarını bildiren Işık, geçen yıl 310 fuar için 8 bin 13 KOBİ’ye yaklaşık 44 milyon lira destek temin ettiklerini bildirdi. 'Artık ayakkabıda tasarım ofislerimiz olsun'’’ diyen Bakan Işık, sektörün marka ve tasarım eksikliği bulunduğunu, artık katma değeri daha yüksek ürünleri hem tasarlayıp hem satması gerektiğini söyledi. Gaziantep'’te şu anda Endüstriyel Tasarım Merkezi kurulduğunu belirten Işık, ‘"Kunduracıların bu merkezden yararlanmasını önemsiyoruz. Çok ciddi destek vereceğiz. Artık sürümden değil marka ve katma değerden kazanmalıyız. Bilgi ekonomisine geçmeliyiz’’ dedi.

160 FİRMA KATILDI

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da konuşmasında, GAPSHOES Fuarı’nı sektörün en önemli adresi konumuna getirdiklerini, Gaziantep’in yanı sıra birçok ilden 160 firma ve 250 markanın bu fuarda yer aldığını belirtti. Ayakkabı üretiminde önemli bir merkez olduklarını, sektörün ihracatının da ivme kazandığını anlatan Konukoğlu, Türkiye’nin ayakkabı ihracatında Gaziantep’in 2009 yılında yüzde 6,6 olan payını 2013 yılında yüzde 16,4’e çıkardığına ve 119 milyon dolarlık ihracat yaptığına dikkati çekti. Türkiye’nin ayakkabı ithalatının 993 milyon dolar seviyesine ulaştığına, bunun yarısını ise Çin’'den yaptığına işaret eden Konukoğlu, yerli üretim üzerinde ciddi baskı oluşturan ithalatın denetim altında tutulmasını ve Ağustos 2014 tarihinde sona erecek ayakkabı ithalatında koruma önleminin süresinin uzatılmasını istedi. Konukoğlu, daha çok komşu ve çevre ülkelere satış yapan firmalara ise alım gücü yüksek olan ABD, Japonya gibi pazarlara ihracat yapmaya odaklanmalarını tavsiye etti.

GAZİANTEPLİ MEMLEKETİNE YATIRIM YAPIYOR

Gaziantep Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu da , "Gaziantepli işadamları kazandığını yine memleketine yatırıyor. Bu da şehre dinamizm katıyor. Tüm sanayicilerimize teşekkür ederim" dedi. Mazıcıoğlu, yıllar önce yurtdışına gittiğinde oradaki fuarlara özendiğini anlatırken, "Bugün bu fuar nereden nereye geldiğimizi gösteriyor. Gaziantep'te 1 yılda 15'ten fazla fuar yapılıyor" dedi.

AYAKKABICILIK GAZİANTEP'TE KÜMELEŞTİ

Her zaman Gaziantep’e destek veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanına teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de ayakkabıcılık sektörünün Gaziantep'’te kümelendiğini, markalaşmayı, rekabeti öğrendiğini kaydetti. Şahin, "Dünya pazarında söz sahibiyiz" dedi.

KOTA MESELESİ ÇÖZÜLSÜN

İbrahim Buğur, 2013 yılı itibariyle ülkemizin yurtdışına satmış olduğu 723 milyon dolarlık ayakkabıya mükabil, 993 milyon dolarlık ithalat yaptığımızı belirterek kota sorununu dile getirdi. Buğur, "Bu mesafeyi daraltmak amacıyla konu 2006 yılında ayakkacılıkta ithalatı koruma yasasıyla ile birlikte gündeme gemiş, 2009 yılında sona ermiş, 3 yıl daha uzatılmış, 2012 yılında yine sonuçlanmış, 2013 yılında bizlerin girişimleriyle son olarak bu kota meselesi iki yıl daha uzatılmıştır. Şimdi Ağustos ayında sona ermektedir. Bu kotayla ilgili ek vergi mi, başka bir yöntem mi bulunur bunun çalışmalarını yapıyoruz. Sektörümüzü ayakta tutabilecek yasayla sektörümüz ayakta duracak şekle gelecektir" diye konuştu.

SURİYELİLER İÇİN AYAKKABI TOPLADIM

'Gaziantep'te sıkıntılarımız var, sıkıntılarımızın başta gelen Suriyeliler geliyor' diyen Buğur şunları söyledi:"Yani bu Suriyeli arkadaşlarımıza biz acıyoruz. Ben hepinize soruyorum bu insanlara yazık, peki bizim işyeri açan, işsiz adama iş veren, bir işverenimiz işini kaybederse bunlarada yazık değil mi? Biz bunlara yazık dedik, bunların kalmış oldukları yerlerde geçtiğimiz kışın içerisinde, bizzat gittim, çamur, çaylak içinde gezen insanları gördüm. Bir gün sonra 4 bin çift ayakkabı topladım ve valiliğe teslim ettim. Dedimki bu insanlara yazık çamurun suyun içerisinde yalın ayak gezmesinler."

NASIL REKABET EDECEĞİZ?

'Sizlerden özellikle rica ediyoruz bunlara yardımcı olun, bunlar kayıt altına girsin' diyen Buğur, "Adam fabrika açmış, kayıt altına girmiş, maliye kaydını yaptırmış ama öbür adam 500 liraya işçi çalıştırıyor, o da kayıtsız çalıştırıyor. Bizim diğer fabrikacılar 1500 liraya, kayıtlı işçi çalıştırıyor. Nasıl rekabet yapacağız?" dedi.

YOĞUN ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ

Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya, Gaziantep'in ayakkabı ve terlikte önemli bir üretim merkezi olduğundan bahsetti. Fuara ulusal ve uluslararası alandan yoğun ziyaretçi beklediklerini söyleyen Akkaya, "Fuarımıza 160'ın üzerinde firma katılıyor. Fuarımıza destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi.

BAKAN STANDLARI DOLAŞTI

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini kesen Bakan Fikri Işık, Milletvekili Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya ve çok sayıda davetliyle birlikte stantları dolaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kutlama mesajı gönderdiği fuar 21 Haziran’a kadar açık olacak.

Firmalardan haberler;

FUTBOL SANTRA İLE BAŞLAR

Özdural Ayakkabı San. Tic. Ltd. Şti., fuarda By santra 90, Poliyıldız ve Forvet markalarıyla ürettiği yüzlerce çeşit ürünü sergiliyor. Firma yetkililerinden İdris Baturu, plastik ayakkabıların her çeşidini ürettiklerini söyledi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Halı saha için 'Futbol Santra ile başlar' sloganı ile ayakkabı ürettiklerini belirten Baturu, Türkiye'de bir ilke imza atarak forvet enjeksiyon çift renk taban trampon ayakkabı ürettiklerini anlattı. Baturu, "Bizde direk ihracat yok. Ancak ürünlerimiz aracı firmalar tarafından ihraç ediliyor" dedi.

ÇAÇA MAKOSEN'İN İKİ TÜRÜ VAR

Çaça makosenin her çeşidini ürettiklerini belirten firma yetkililerinden Veysel Karadağ ise, "Çaça makosenin iki türü var, biri kırsal kesimlerde, biri ise sahilde giyiliyor. Ürünlerimiz TSE'lidir. Kalitemizden taviz vermeden büyümeye devam edeceğiz" dedi.

MODELLAND'DA MODEL ZENGİNLİĞİ

Neolit ve kösele ayakkabı üretimiyle sektörde haklı bir yere sahip olan Modelland Ayakkabı fuarda yeni ürünlerini sergiliyor. Modelland Ayakkabı sahibi Ahmet Ayçilek, "Modelimiz çok fazla. 400 civarında modelimiz var. Zaten firma ve markamız da çeşidi bol anlamına geliyor" dedi.

BİLİNEN BİR MARKAYIZ

Üretimlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini söyleyen Ayçilek, "Hedefimiz ihracatımızı daha da artırmak. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Kuzey Irak, İran geliyor. Marka olarak sıkıntımız yok, bilinen bir markayız. Ürünlerimizin içi ve dışı deri. Erkek fantazi ayakkabıda ünlü markalara üretim de yapıyoruz" diye konuştu.

SURİYELİLER ÖNEMLİ SORUN

Ayçilek, Suriyelilerden şikayet ederek, "Sektöre darbe vuruyorlar. Ucuz ve kalitesiz üretim yaparak esnafla rekabete kalkıyorlar. Bu soruna el atılmalı" dedi.

HEDEF İHRACATI ARTIRMAK

Sayan Ayakkabı sahibi Ayhan Sayan, 22 yıllık bir firma olduklarını söyledi. Hazır taban üretimi yaptıklarını söyleyn Sayan, "Klasik ayakkabı üretiminde kaliteden taviz vermiyoruz. İstikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz. Üretimimizin yüzde 30'unu ihracata gönderiyoruz. Burada da en büyük pazarımız Irak. Hedefimiz ihracatımızı artırmak, markalaşmak" dedi.

SURİYELİLER UCUZ AYAKKABI ÜRETİYOR

Sayan, sektörde en büyük şikayetlerinin ucuz ve kalitesiz ayakkabı üreterek sektörü baltalayan Suriyeliler olduğunu belirtti. Suriyelilerin kayıtdışı çalışarak esnafla haksız rekabete girdiğini söyleyen Sayan, yetkililerden bu soruna çözüm bulmalarını istedi.

BLACK TRENDY ÜNLÜ MARKALARA ÇALIŞIYOR

Black Trendy & Swordmen Ayakkabıları da fuarda birbirinden güzel erkek ayakkabılarını sergiledi.

Black Trendy & Swordmen sahibi Musa Kılınç, 12 yaşından bu yana sektörde olduğunu, çekirdekten yetiştiğini belirterek, "Ayakkabıda öncelikle kalite gelir. Kaliteyi yakalayamadan markalaşamazsın. Kaliteden taviz vermediğimiz için bugün Pierre Cardin, Ayakkabı Dünyası, Pegasus vb. birçok ünlü markalara çalışıyoruz" dedi.

HEDEFİMİZ İHRACATI ARTIŞI

Kılınç, erkek ayakkabı Irak, Azerbaycan, Kırgızistan gibi ülkelere ihracat yaptıklarını, dış pazar payını artırmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

ANIL AYAKKABICILIK

Anıl Ayakkabıcılık sahibi Ali Kartal, hedeflerinin markalaşmak olduğunu söyledi. Kaliteli üretimden taviz vermediklerini belirten Ali Kartal, üretimlerinin yüzde 20'ye yakınını ihraç ettiklerini söyledi. Ali Kartal, "Erkek ayakkabı üretiminde dünyaca tanınan bir marka olmak için çalışıyoruz. Ben çekirdekten yetiştim. 10 yaşından beri sektörün içindeyim" dedi.

Ali Kartal, Suriyelilerin erkek ayakkabı üretenlerden çok, kadın ve çocuk ayakkabısı ve terliği üretenlere olumsuz etkisi olduğunu belirtti.

AVRUPALILAR AYAKKABILARINA AKINAL'A YAPTIRIYOR

Akınal Bella'nın standı bu senede göz doldurdu. Genel Müdür Bülent Akınal, yeni modeller sergilediklerini belirterek, "Binlerce modelimiz var. Üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. İhracatımızın yanısıra İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya ve Fransa'daki firmalar bize ürün yaptırıyor" dedi.

SEKTÖRDE TEK FUAR

Bülent Akınal, hedeflerinin ilk 500 içerisine girmek olduğunu belirtirken, "Daha fazla eve girmek ve daha fazla insanın ayaklarında dolaşmak istiyoruz" dedi.

Genel Müdür Bülent Akınal, fuarın yaratıcılarından birinin de Akınal Bella olduğunu belirtti. Bülent Akınal, "Tahta tablalar üzerinde başladık, çok iyi yerlere geldik. Bu fuar üretim ve katılım olarak sektörel bazda tek ve en büyük fuardır. PVC, Eva ve Poliüretan ürünler sergilenmektedir" dedi.

FUARIN MÜDAVİMİ:DA-YE

DA-YE Poliüretan PCV San. ve Tic. Ltd. Şti., kışlık ve yazlık erkek,bayan, çocuk terlik ve sandaletleri üretiyor.

DA-YE Poliüretan PCV San. ve Tic. Ltd. Şti. sahibi Ahmet Arğıllı, üretime 98 yılında başladıklarını anlatırken kaliteden taviz vermediklerini söyledi. Balkan ülkeleri, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerine ihracatları olduğunu belirten Arğıllı, 2006 yılından bu yana her fuara katıldıklarını, hatta fuarda aynı yeri aldıklarını dile getirdi. Arğıllı, hedeflerinin kaliteli üretimden en ufak bir taviz vermeden, ihracatı daha da çok artırmak olduğunu belirtti. Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU