İhracatta İstanbul'dan sonra adını listeye yazdıran Gaziantep'te Ayakkabı Fuarı açıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı açılışta Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, dert yandı. Bütün sektörlerdeki esnaf, sanayici, ticaret erbabını olumsuz etkileyen ‘ödenmeyen çek’ konusunu dile getiren Buğur, Başbakan Yardımcısı Şimşek’e hitaben, ‘’Çek-senet ödemeyen adamlara ne yapacağız… Daha önce hapis cezası vardı. Allah’ın bir kulu çıkıp, senedini çekini ödemiyor. Rica ediyorum; tekrar buna bir düzenleme getirin’’ dedi. Şimşek ise, bu konuda çalışma yapılacağı sözü verdi.

Sanayi Odası, Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve KOSGEB destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen "22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’’ Ortadoğu Fuar Merkezi’nde törenle açıldı.

BUĞUR ÖDENMEYEN ÇEKLERİ SORDU

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Buğur, GAPSHOES fuarında sıkıntılarını konuştu. Ayakkabı sektörü değil, tüm sektörlerde sıkıntı olduğunu belirten Buğur, "Esnaf, sanayici, ithalatçı, ihracatçı.. Her kesin kafasında ödenmeyen çek senetler sorusu var. Daha önce çekini senedini ödemeye kişilere tutuklama kararı çıkıyordu. Bu insanlar tutuklanmayayım cezaevine girmeyeyim düşüncesiyle ne yapıp ne edip, imzaladıkları çek ve senetleri ödemek durumunda kalıyordu. Şimdi ise ödemeyene ne oldu ki, ben ödeyeyim diyor"

ŞİMŞEK'E RİCA ETTİ

Suğur "Sizden rica ediyorum" diye seslendiği Başbakan Yardımcısı Şimşek'e, "Bakın alışverişi sanayiyi ayakta tutan insanların sözüydü. Ama artık çek senet yazılı söz haline geldi. Sizden önemle rica ediyorum. Esnafımızın, sanayi ve ticaret erbabının adına… Tekrar buna bir düzehleme getirin. Bir Allah'ın kulu çıkıp da senedini ödemiyor" dedi

KONUKOĞLU: EK VERGİ, SEKTÖRE NEFES ALDIRDI

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da konuşmasında, fuarlar şehri olma yolunda emin ve kararlı bir şekilde ilerlediklerini, açılışını yapacakları fuarın da bu yolculukta önemli bir adım olduğunu söyledi. Gaziantep’in, ayakkabı üretiminde ve ihracatında önemli merkez olduğuna işaret eden Konukoğlu, Gaziantep’ten yapılan ayakkabı ihracatının son 5 yılda 2,5 kat arttığını, 2010 yılında 46 milyon dolar olan ihracatının 2014 yılı sonunda 107 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

RAKAMLAR YÜKSEK

Türkiye’nin ayakkabı ithalat rakamının yüksek düzeyde bulunduğuna dikkati çeken Konukoğlu, şöyle devam etti: ‘’Geçen yıl ithal ayakkabıya getirilen ek vergi, yerli sanayicinin rahat nefes almasını sağladı. Ek vergi sonucunda, ithalat bir miktar geriledi. Sektörü ithal ürün tekelinden kurtarmak ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için yerli üreticiye devlet desteklerinin devam etmesini diliyoruz. Önümüz açılırsa, dünyanın her tarafına ayakkabı satabiliriz.’’ GAPSHOES Fuarı’nda bu yıl temsil edilen firma sayısının 270 ve marka sayısının 750 olduğunu belirten Adil Konukoğlu, Gaziantep ile birlikte 14 şehrin yanı sıra Suriye, Çin ve Irak’tan uluslararası katılımcı firmaların fuarda yer aldığını, Etiyopya’dan da alım heyetinin geldiğini söyledi.

ŞİMŞEK ÖVDÜ

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yaptığı konuşmada, Gaziantep’in ayakkabı sektöründe çok önemli bir üretim, pazarlama ve ticaret merkezi olduğunu ifade ederek, yakın coğrafyada yaşanan sıkıntılara rağmen ihracat dinamizmini ortaya koyabildiğini ve fuarlarla pazar çeşitlemesine gidebildiğini söyledi.

GELENEKSEL PAZARDAN ÇIKIN

Şimşek, sektörün artık geleneksel pazarların ötesine geçmesi gerektiğine işaret ederek, "Avrupa’da toparlanma var, bu iyi haber. Ama geleneksel en önemli pazarlarımızdan Irak’ta, Rusya’da, kısmen Suudi Arabistan’da birtakım sıkıntılar var. Dolayısıyla bizim bu durumda, rekabet koşulları yoğun olsa dahi Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Orada çok büyük tüketici kitlesi var. Pazar büyük, rekabet yoğun ama inanıyorum ki Avrupa’ya mal satan firmalarımız oraya da mal satabilir noktaya gelecek.’’

MASAYA YATIRACAĞZI

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanının dile getirdiği ‘’ödenmeyen çek’’ konusuna değinen Şimşek, ‘’O sorunu biz masaya yatıracağız. Biz iş aleminin önünü açmak için buradayız. Önümüzdeki dönemde reformlar yaparak, iş ortamını iyileştirerek, var olan sıkıntıları gidererek, AB ile ilişkileri daha da güçlendirerek, yakın coğrafyan sıkıntılarını inşallah birlikte aşacağız’’ diye konuştu.

ARGE ÖNEMLİ

Bunun için gerekli destek mekanizmalarını, gerekli tedbirleri alacaklarını belirten Şimşek, ayakkabı sektörüne yönelik aldıkları bazı tedbirlerin sektöre olumlu yansıdığını ifade etti. Şimşek, ‘’Esas tedbir, sektörü özellikle tasarım, Ar-Ge, üretim noktasında daha güçlü desteklemektir. Çünkü bu kalıcı olur. Yakında inşallah orta ve büyük ölçekli firmalar açısında konuşuyorum; 10 kişiye kadar tasarımcı çalıştırana çok güçlü destekler getireceğiz. Böylece sektörün önünü açmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

SANAYİCİLERİN YAYINDAYIZ

Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu, yapacakları reformlarla bunu daha da pekiştireceklerini belirten Şimşek, ‘’Biz sanayicimizin yanındayız. Önümüzdeki dönemde çok çalışıp, çok üretip, çok yatırım yapmanızı sağlayacağız. Yeni Pazar arayışlarına gireceğiz’’ diyerek, konuşmasını tamamladı.

AKKAYA BİLGİ VERDİ

Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya da fuarın tanıtımı için başta Etiyopya olmak üzere Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Kuzey Afrika ve Avrupa üzerine yoğunlaştıklarını ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘’GSO ile yapılan çalışmalar sonucunda Etiyopya’dan kentimize alım heyeti geldi, fuar boyunca ikili iş görüşmeleri yapacaklar’’ dedi. Bu arada bütün konuşmacılar, Habertürk Gazetesi Güneyli Bölge Temsilcisi gazeteci Erdal Çelik’in hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü belirterek, ailesine ve basın camiasına başsağlığı dilediler.

KURDELE KESTİLER

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Başkanı Adil Konukoğlu ve diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, stantları dolaştılar.

19 ARALIK'A KADAR AÇIK

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen 22. GAPSHOES Fuarı’na; Gaziantep’in yanı sıra Adana, Ankara, Antakya, Çankırı, Çorum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Osmaniye, Samsun, Sinop ve Şanlıurfa’dan ayakkabı, terlik, deri, saraciye üreticileri ile ayakkabı makine üreticileri katıldı. Fuar, 19 Aralık tarihine kadar açık olacak. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT