Anadolu'nun en önemli kültürel miraslarından olan mozaiklerin önemli bir bölümünün tanıtımını amaçlayan T-One Der tarafından yapılan Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Kahramanmaraş illerini kapsayan "Mozaik Yolu" projesi için Fransa’ nın başkenti Paris ‘ te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nda etkinlik düzenlendi.

Günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinin yer aldığı bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan mozaik eserlerle ilgili, "Mozaik Yolu" projesinin 40. Dünya Miras Komitesi Oturumu Toplantıları tanıtım konferansı düzenlendi.

KATILIM YOĞUNDU

Tanıtım toplantısına Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi olarak atanan Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, Türkiye'nin OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, çok sayıda büyükelçi, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve 24. Dönem TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, T- ONE Derneği Yönetim Kurulu Başakanı Demet Sabancı Çetindoğan, UNESCO yöneticileri ve diplomatlar katıldı. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, konferansta yaptığı konuşmada, projeye konu olan mozaiklerin bölgede, M.Ö. 4000 yılından beri yaşamış insanların kültür ve tarihini yansıttığını söyledi.

DEFİLE DÜZENLENDİ

UNESCO binasında yapılan tanıtım organizasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından katılımcılara mozaik içerikli dokümanlar ve hediyeler sunularak, mozaik yapım aşamaları uygulamalı olarak anlatıldı. Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın ortak projesi olan “Mozaik Sanat Merkezi”nde yapılan mikro mozaik sergisi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Etkinlikte, ayrıca mozaiklerin tanıtıldığı bir defilede düzenlendi. BÜLTEN