Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

François Hollande, 27–28 Ocak 2014 tarihleri arasında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Four Seasons Bosphorus Otel’de düzenlenen Türk-Fransız Ekonomik Forumuna katıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Türk ekonomisini överek, "Size hayranlıkla bakıyoruz" dedi. Hollande, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar Euro’ya çıkarılacağını söyledi.

ÖNEMLİ MESAJLAR

Cumhurbaşkanı François Hollande, beraberindeki işadamı ordusuyla 'işbirliği ve yatırım' için Türkiye'ye geldi. Ziyarette Türk ve Fransız işadamları arasında enerjiden ulaşıma, kentsel gelişimden sağlığa adar birçok alanda işbirliğinin ilk adımları atıldı. İş forumunda konuşan Hollande, "Fransa, Türkiye'ye hayranlıkla bakıyor" diyerek söze başladı. Foruma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. "İlişkilerimizde yeni bir sayfa açtık" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, şöyle konuştu: "Hem siyasi hayatımızda yeni bir dönem açtık, hem de ekonomik ilişkilerimizde eşik atladık".

TEK BELEDİYE BAŞKANI

Türkiye’de yerel yönetim olarak ilk kez bir İklim Eylem Planı hazırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen, Hollande’ın davetlisi olarak ekonomik işbirliği toplantısına Türkiye’den katılan tek Belediye Başkanı olduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, ayrıca Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TAV CEO’su Sani Şener, Fransa Ekonomi Bakanı Madame Nicole Bricq’in yer aldığı heyet ile de bir araya geldiklerini söyledi.

ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ ALDI

Türk heyeti içerisinde ilk sözün kendisine verildiğini belirten Güzelbey, buluşmada Fransız Hükümeti tarafından da hibe fonu ve proje çalışmaları ile desteklenen Ekolojik Kent Projesi, İklim Eylem Planı, Hafif Raylı Sistem, şehircilik, çevre koruma ve dönüşüm projelerini anlattığını dile getirdi. Şehircilik, çevre koruma ve dönüşüm projelerinde başarılara imza atan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında da bilgi almak isteyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a, Fransa Hükümetinden bakanlar da eşlik etti.

650 BİN AVRO HİBE

Heyette yer alan Fransa Ekonomi Bakanı Madame Nicole Bricq, açılış konuşmasında, "1 yıl önce Türkiye'ye geldiğimde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile başlattığımız proje için Fransa tarihinde bir ilk olarak 650,000 € kamu finansmanı olarak hibe verdik. Geçtiğimiz günlerde de Gaziantep'e giden Dış Ticaret Bakan Yardımcımız Madame Michèle Pappalardo'nun verdiği rapora göre bu hibe'nin son derece başarılı ve isabetli kullanıldığını, Gaziantep'in ekolojik kent projesini çok başarılı ve kararlı olarak yürüttüğünü öğrenmekten ve Sayın Güzelbey ile burada tekrar karşılaşmaktan çok mutluyum" diye konuştu.

HABER MERKEZİ