Yaklaşan yılbaşı ve Hindistan'ın altın ithalat kurallarında yumuşamaya gidilebileceği söylentiileri altına olan talep arttı. Fiyatlar son bir buçuk ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altın fiyatları son bir hafta içinde yüzde 1.91 dolaylarında artarak gramı 89.36 lira oldu. Çeyrek altın 150 TL, yarım altın 300 TL, Cumhuriyet altını ise 600 TL'den satıldı.

Halkın güvenilir liman olarak gördüğü altınla ilgili yükselişi kuyumculara sorduk.

SEDAT ÖZDİNÇ (GAZİANTEP KUYUMCULAR ODASI BAŞKANI)

"EN GÜZEL YATIRIM ARACI ALTIN"

"Önümüzün yılbaşı olması altının yükselme trendine girmesinden dolayı en güzel yatırım aracı altın oldu. Bütün herkes yılbaşı hediyesi olarak altın almalı çünkü ileriye yönelik düşünüldüğünde satıldığında tekrar paraya dönüştürülmesi çok kolay. Herkes altını bir hediye aracı olarak görmeli çünkü avantajlı bir yatırım aracı. Çok tüketici bir toplum olduğumuz için bu şekildeki yatırımlara da alışmalıyız. Eskiden atalarımız servetlerinin üçte birini altına, üçte birini nakit paraya, üçte birininde arsaya bağlanması gerektiğini söylemişlerdir. Şimdi bize gelen gençlerimiz altını hem hediye hem yatırım aracı olarak görsünler bir elektronik cihaz alındığında geri dönüşümünün olmadığını biliyorlar fakat bir altının satıldığında geri dönüşünün olduğunu bilsinler. Dünyadaki ekonomik sıkıntılar yüzünden dünyada altının onsu yükseliyor halkımızda altını güvenilir liman olarak gördüğü için altına talep artıyor bu nedenle de altın ekonomik sıkıntılarla birlikte yükselişe geçiyor. Devletlerin altın stoğunu artırması da fiyatlarda yaşanan bu çalkantıların sebeplerinden biri diğer bir nedense altın madenlerinin altın çıkarmadaki yetersizliğinden kaynaklanıyor örneğin Hindistan dünya pazarından 100 ton altın alırsa hazır olan altınlar bu ülkeye kaydığı için altında fiyat artışları yaşanır. Son olarak İsviçre'deki halk altın stoğunun artmasını istemediği için altın fiyatları normal seyrinde kaldı eğer bu stogu artırma durumuna gitselerdi fiyatlar dahada artardı. Biz kuyumcular olarak fiyatların çok yükselmesini istemiyoruz, fiyatlar yükselirse halkın gücü yetmiyor buda alışverişin olmamasına neden oluyor. Başkan olarak yine söylüyorum altın uzun vadede güzel bir yatırım aracıdır. Altına yatırım yapacak kişiler uzun vadede yatırım yapmalıdır."

ALİ BOZKURT (KARASU GOLD SAHİBİ)

"ALTINDA BEKLENMEDİK BİR YÜKSELİŞ GERÇEKLEŞTİ"

"Altın fiyatlarındaki anlık yükseliş ve düşüşlerde müşteride bir tedirginlik oluyor.Altında beklenmedik bir yükseliş gerçekleşti. Altının yükseliş sebebi tamamen ekonomik. Büyük yatırımcıların elindeki altınların çıkarılması yada tekrar alması bunu etkiliyor özellikle Çin, Hindistan, Rusya gibi ülkelerin altına gösterdikleri rağbet yüzünden bu fiyatlar arttı. Bazı müşterilerde sırf spekülatif haberler

yayarak fiyatların artmasını yada azalmasını sağlıyor. Biz fiyatların düşmesini istiyoruz fiyat düşük olunca alış veriş artıyor."

İSMAİL SÖNMEZ ( SÖNMEZLER KUYUMCULUK)

"ALTIN GEÇEN SENEKİ FİYAT ARALIĞINI YAKALADI"

"Altın geçen sene bu zamanlardaki fiyat aralığını yine yakaladı geçen sene Aralık ayında altın 90 TL, 95 TL aralığındaydı. Altın fiyatlarındaki oynamalar müşterilerin kafalarında soru işareti bırakıyor. Müşteri yanımıza geliyor altın alsam mı, satsam mı? Diye bize soruyor. Fiyatların sabit bir çizgide durması bizim için iyi. Altındaki dalgalanmaların esas nedeni de "FED" ve "Dünya Bankası" nın açıklamalarıdır adamlar ne zaman açıklama yapsa altın ya uçuyor yada düşüyor. Fiyatlar bir hafta içinde yüzde 1.91 oranında arttı. Altının gramı 89.36 olurken çeyrek altın 150 TL, yarım altın 300 TL, Cumhuriyet altını ise 600 TL'ye satılıyor.Biz kuyumcular olarak yılbaşında halkımızın birbirine altın hediye etmesini istiyoruz." Haluk ŞAHİN