Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığının tarımsal destek programı kapsamına alınması için Tarım Bakanlığı ile geniş katılımlı bir görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı. Tiryakioğlu, tüm bunların yanı sıra stokçuların neden olduğu fiyat artışlarının ise sektöre darbe vurduğunu söyledi.

Kuruyemiş ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması konusunda yaşanan sorunların masaya yatırıldığı ‘Kuruyemiş Sektör Toplantısı ’Gaziantep Ticaret Borsasında yapıldı. GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sektör temsilcileri son yıllarda Antep fıstığı ve Ceviz gibi önemli tüketim ürünlerinde yaşanan fiyat artışları ile tarımsal destek konuları hakkında görüş alış verişinde bulundular.

DESTEK VERİLMİYOR

Toplantıda kuruyemiş sektör temsilcilerinin beklentilerini dinleyerek, sorularına cevap veren GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığı yetiştiriciliğine devlet desteği verilmemesinin sektörün önündeki en büyük engel olduğuna işaret etti. Türkiye’nin fıstık üretiminde Dünyanın en büyük 3 ülkesinden birisi olmasına rağmen verilmeyen prim desteği nedeniyle Antepfıstığının kayıt altına alınamadığını aktaran Tiryakioğlu, tüm bunların yanı sıra stokçuların neden olduğu fiyat artışlarının ise sektöre darbe vurduğunu söyledi.

KÖKLÜ ÇÖZÜM BULACAĞIZ

Gaziantep Ticaret Borsası olarak bu soruna köklü bir çözüm bulabilmek için paydaş kurumlarla istişare toplantıları düzenleyerek kalıcı çözüm yolları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Tiryakioğlu, Antepfıstığına sağlanacak devlet desteği üreticiyi ayağa kaldıracağı gibi mevcut birçok sorunu da çözecektir. Bu nedenle şehir olarak ortak akıl çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Bu bağlamda Milletvekillerimizin desteğiyle, sektörle ilgisi olan tüm kurum temsilcilerimizin de katılımlarıyla bu hafta içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bu görüşmede Antepfıstığında yaşanan sorunları ifade ederek, ürünümüze devlet desteği verilmesi konusundaki isteğimizi dile getireceğiz ” diye konuştu.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT