Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 400 bin kişiye gelir kapısı olan antepfıstığı, yüksek ve kaliteli verimle bu yılda üreticisinin yüzünü güldürecek. Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığında geçen yıl olduğu gibi bu hasat sezonunda da yüksek rekolte beklentilerinin olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hasat sezonunda antepfıstığında 144 bin tonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek verimine ulaşıldığını hatırlatanTiryakioğlu, “ Ürünümüzden verim ve kalite açısından beklentilerimiz bu yılda fazla. Doğal bir afet yaşanmaması halinde geçen yılın rekolte rekoruna ulaşmayı ümit ediyoruz ” dedi.

YAĞIŞLAR ETKİLEMEZ

Bölgede yağışların beklenilen düzeyde olmamasının antepfıstığı ağaçlarını aşırı derecede etkilemeyeceğini belirten Tiryakioğlu,” Antepfıstığı ekili alanlarda yaptığımız incelemeler ve üreticilerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde fıstık veriminin bu senede yüksek olduğunu tespit ettik. Yaşanan kuraklığın verimde ciddi bir düşüş kaybına neden olmayacağını düşünüyoruz. Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonunun önümüzdeki günlerde bölgemizde yapacağı saha araştırmaları bu yılki tahmini rekolteyi daha net rakamlarla telaffuz etmemize olanak sağlayacak” diye konuştu.

REKOLTE ARTACAK

Eskiden ürün verecek hale ancak 15-20 yılda gelebilmesinden dolayı ‘ekenin yiyemediği ürün’ olarak tabir edilen antepfıstığının son yıllarda başta aşılama yöntemi ve bilinçli dikimlerle daha kısa sürelerde meyve vermeye başladığını dile getiren Tiryakioğlu, bu durumun rekoltenin ve kalitenin artmasına olumlu etki yaptığını ifade etti. HABER MERKEZİ