Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Antepfıstığı ağaçlarının en büyük düşmanı olan, ağaçlara ve ürüne büyük zarar veren beyaz sinek sorununu çözmek için önümüzdeki ay bir heyetle Amerika'ya gideceklerini söyledi. Karayılan, Amerika'da yetiştirilen fıstıkta beyaz sinek olmadığını belirterek, "Bizim fıstığımızda neden beyaz sinek var? Amerika'da bunu araştıracağız" dedi.

İLAÇLAR DA YETERSİZ GELİYOR

Mehmet Karayılan, Gaziantep Ticaret Borsası'nın desteğiyle, Tarım İlçe Müdürlüğü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü'nden yetkililerin yanısıra teknik elemanların yer alacağı uzman heyetle birlikte beyaz sinek sorununu çözüme kavuşturmak için Amerika'ya gideceklerini belirtti. Karayılan, "Amerika'da fıstık ağaçlarında beyaz sinek yok, ancak bizde yıllardır bu problem var. Bu soruna artık ilaçlar da yetersiz geliyor" dedi.

AĞAÇLARI KURUTUYOR

Amerika'da kalacakları süre içinde oradaki fıstık bahçelerini, tesisleri, laboratuvarları inceleyeceklerini, beyaz sineğin neden bizde olup da, Amerika'da olmadığını araştıracaklarını belirten Karayılan, "Birçok doneler alacağız, orada ilaçlamayı ve bizdeki ilaçmayı görüp karşılaştıracağız. Çünkü bizdeki ilaçlama çözüm olmuyor. Beyaz sinek verimi olumsuz etkiliyor. Ağaçları kuruttuğu oluyor" diye konuştu.

BEYAZ SİNEK?

Beyaz sinek, erginleri 1 mm civarında, larvaları ise 0.3 - 0.6 mm boyunda olan beyaz renkli insektlerdir.

Beyaz sinekler, yaprakların alt kısımlarında ve taze yapraklarda konaklarlar. Larva ve erginler bitki özsuyunu emerek beslenirler. Emgi sonucu yaprakta sararma meydana gelir. Zararlı beslenme sırasında tatlı bir madde salgıladığından yapraklar üzerinde siyah bir tabaka oluşur ve bu kısımlar özümleme yapamaz. Bu nedenle bitki zayıflar verim ve kalite düşer. Bitkilerdeki azot miktarının azalmasına neden olurlar. Bu durum bitki büyümesini olumsuz yönde etkiler. Virüs hastalıklarını taşırlar. Meral KINACILAR