TEMA Vakfı İl Temsilcisi M.Sait Köse, Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı işbirliği ile "Fıstığımız Bol Oldu" projesinin işe yaradığını söyledi. Köse, "Proje ile ağaç başına verimlilikte yüzde 49 artış sağlanırken, çıtlama oranında yüzde 24’lük artış sağlandı. Komşu bahçelere göre verim artışı dekar başına ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. Projenin 5 yıl olarak planlanan ikinci etabında ise en önemli hedef daha fazla sayıda çiftçiye ulaşmak" dedi.

ÜRETİM VE İHRACAT ARTMALI

Bölgedeki Antep fıstığı üreticilerinin yaşam seviyesinin yükseltilmesiyle, hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlamayı hedefleyen projenin Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminin ve ihracatının artmasına da yardımcı olmayı amaçladığını belirten Köse, "Türkiye’nin ilk Antep fıstıklı çikolatası Nestlé DAMAK’ın, TEMA Vakfı’yla birlikte yürüttüğü Fıstığımız Bol Olsun projesine ilk üç yıl için 1.5 milyon TL değerinde yatırım yapıldı. Projede bugüne kadar 336 dekar alana sahip 23 bahçede teorik ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, erozyonu önleme, yeni bahçelerin tesisi gibi çalışmalar gerçekleştirildi. Bahçelerde, toprak verimliliğinin sürdürülmesi, aşılı fidan üretiminin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, tarımsal sekilerin örneklenerek çiftçilere aktarılması ve sürdürülebilir üretim sisteminin oluşturularak üreticilerin gelir seviyesinin artırılması için çalışmalar yürütüldü. Yapılan ölçümlere göre proje bahçelerinde, ağaç başına ortalama yüzde 49 verim, meyve kalitesinde önemli bir özellik olan çıtlama oranında ortalama yüzde 24 oranında artış sağlandı. Hastalık ve zararlı etmenler kontrol altına alındı. Verim artışları, komşu bahçelere göre değerlendirildiğinde ise dekar başına artış ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. Var yılı ile yok yılı arasındaki verim farklılığı azaltıldı. 2013 yılında ise ağaç başına verimlilik % 67 olarak gerçekleşti" dedi.

İLÇELERDE VERİM ARTTI

Köse açıklamasında şu görüşlere yer verdi: * “Projenin ikinci etabında, Barak Ovası’ndan başlayarak, ilk üç yılda edindiğimiz bilgi, deneyim ve birikimi, bölgenin tamamını etkileyecek yapıda kurguladık. Fıstığımız Bol Olsun Projesi’ni sahada sürdürülebilir, yaygın olarak uygulanabilir, tüm çiftçiler ve köylüler için ulaşılabilir kılmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, üretimin en yüksek, verimin en düşük olduğu Gaziantep’in Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan Barak Ovası’nda verimi ve kaliteyi artırmaktır. Barak Ovası’nın önemine; buradaki toplam fıstık bahçesi alanı 777.289 dekar. Bu alan Gaziantep’teki Antep fıstığı üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor. Türkiye’deki Antep fıstığı üretiminin ise yüzde 28’sini. Projenin devamında örnek bahçelerde ulaştığımız sonuçları yaygınlaştırırken, fıstık üretim standartlarının oluşmasına liderlik etmeyi hedefliyoruz. Erkek ağaç eksikliği, anıt ağaçların korunması ve kalifiye eleman eksikliği gibi konulara eğiliyoruz. Bu bölgede yaratılacak değerin, bilginin nitelikli bir şekilde yaygınlaşmanın yanı sıra sürdürülebilir kalkınmaya da katkı sağlayacağına inanıyoruz” LEYLA ÖZEKŞİ POLAT