Gaziantepli fıstık satıcıları, Antep fıstığındaki fiyat artışının, İran, Suriye ve Afganistan'tan kaçak fıstık gelişine neden olduğunu, kaçak gelen fıstıklar yüzünden fiyatlarda çok az bir düşüş olsa da, fıstık fiyatlarının yine de el yaktığını belirttiler.

Kaçak fıstıkların piyasayı az da olsa fiyat yönünden dengelediğini söyleyen fıstık satıcıları, "Antep fıstığı 44 TL iken yabancı fıstıklar 35 TL'ye satılıyor. Antep fıstığında yaşanan fiyat pahalılığından dolayı yabancı fıstık getirip satanların olduğunu duyuyoruz. Bu fıstıklar kalite bakımından Antep fıstığının hem yanına yaklaşamaz hem de tat bakımından çok kötü. Fıstığın fiyatının bu kadar fazla artmasını sağlayanlar stokçular. Fıstık pahalı olduğu için geçen senelere oranla satışlarımız şuanda yarı yarıya düştü" dediler.

BÜLENT ERALP(ALTINDAĞ FISTIK)

"FISTIK PAHALI DİYE BİZ İŞ YAPAMIYORUZ"

" Fıstık pahalı olduğu için geçen senelere oranla satışlarımız şuanda yarı yarıya düştü. Şu anki fiyatlarımızı müşterilerimiz çok pahalı buluyor. Vatandaşlar fıstığı yemekten çok güç bela olarak hediyelik alırlarsa alıyorlar yoksa o da yok.Fıstık sezon başından beri bir iki lira düşmüştür. Yurt dışından alınan fıstıklarla bizim Antep fıstıkları arasında çok büyük bir fiyat farkı yok. Yurt dışından özellikle Afgan, İran, Suriye fıstıkları geliyor bu fıstıkları biz dükkanımıza getirmiyoruz fakat başka yerlerin sattığını biliyoruz millet ucuz diye tercih edebilir. Fiyat bakımından bu fıstıkların alıcısı olabilir ama tat olarak bizim Antep fıstığının yanına bu fıstıklar ulaşamaz . Yurt dışından gelen fıstıklara biz tamamen karşıyız çünkü bu fıstıklarda alfotoksin var, kanserojen etki yapan maddeler var. Antep fıstığında iki sene önce fiyatlar 16-25 TL arasıyken şimdi baktığımızda kavrulmuş Antep fıstığı 32 TL ile 48 TL arasında satılıyor, işlenmemiş Antep fıstığı ise 30 TL'ye satılıyor. Vatandaş artık dükkana giriyor fıstığın fiyatını soruyor arkasına bakmadan çıkıyor. Fıstık pahalı diye biz iş yapamıyoruz. "

AZİZ DENİZ (SEMBOL FISTIK)

"ANTEP FISTIĞINA TALEP DÜŞTÜ"

"Fiyatlar sezon başından beri aynı 35-48 TL arası değişiyor. Antep fıstığına eskiye oranla talep düştü. Fiyatlar çok yüksek olduğu için artık çoğu kimse fıstık alamıyor. Fıstık artık lükse kaçtı. Fıstığı artık mecbur olmadıkça kimse alamıyor. Önceki gibi millet evine 1 kilo,2 kilo fıstık alıp ta yiyemiyor. Bu pahalılık yüzünden kimse adamakıllı alışveriş yapamıyor. Eski satışlarımız kalmadı. Fıstık yüzünden diğer ürünlerinde fiyatı arttı. Karpuz çekirdeği geçen sene 7 TL'ye satılırken bu sene 15 TL'ye satılıyor. Fıstık her sene fiyatı üstüne 2 TL, 3 TL koyarken bu sene fiyatını bir kat artırdı. Bu durum bizim işlerimizi kötü etkiledi. Antep fıstığında yaşanan bu fiyat artışı yüzünden yabancı fıstıkları satmak zorunda kaldık, çünkü bu fıstıklara fiyat yönünden talep çok. Antep fıstığı 44 TL iken yabancı fıstıklar 35 TL'ye satılıyor. Adam hediyelik alacaksa zorunluluktan alıyor, Antep fıstığıda pahalı diye onu almıyor bu yabancı fıstıkları alıyor. Yabancı fıstığı getiriyoruz İran fıstığı getiriyoruz ama bunu İran fıstığı diye satmıyoruz, Siirt fıstığı adıyla satıyoruz çünkü bunlar birbirlerine çok benziyorlar. Bu fıstıkların hem ucuz olduğu için hem de tadından dolayı isteyen müşterilerim var."

GÖKHAN ALPDOĞAN (DAMAK KURUYEMİŞ)

"PAHALILIKTAN FISTIĞI HEDİYE DAHİ ALAMIYORLAR"

Fiyatlarımız sezon başından bu yana bir iki lira arttı. Fiyatlardaki bu pahalılık yüzünden müşteriler dükkana girmeye korkuyor. İşi bilen bilmeyen herkes dükkan açıyor, belediyemizde yan yana dükkan açılmasına izin veriyor. Ben 4 seneye yakın Almanya'da yaşadım böyle bir uygulama görmedim. Dönercinin olduğu bir yerde bir başka dönerci iş yeri açmak istiyorsa en az iki kilometre yakınına açabiliyordu. Bizim burada dükkanların yan yana olmasından dolayı fıstıkçılık sektörü bitti. Fıstık şuanda 36 ile 40 TL arası satılıyor. Önceden fıstığı alırken millet evine yemeye alabiliyordu şimdi ise fıstık da fiyat artışından dolayı fıstığı hediye bile alamıyorlar.

ERDAL DURUR (İPEKÇİOĞLU KURUYEMİŞ)

" KURUYEMİŞ LÜKSE KAÇTI "

"İşlerimiz mevsimsel olarak ve fiyatlardaki aşırı dalgalanmalardan dolayı durgun. Genel bütün kuruyemiş fiyatları iklimdeki değişmeden dolayı pahalı. Müşterilerimiz fiyatların pahalılığından dolayı durumu tepkiyle karşılıyor vatandaş zaten fıstık alamıyordu bu durumdan sonra 1 kilo alacağına artık yarım kilo alıyor. Fıstık değil bütün kuruyemişler fiyatları yüzünden lükse kaçtı. Fındık 15-20 liradan 40 liraya kadar çıktı. Antep fıstığında yaşanan fiyat pahalılığından dolayı yabancı fıstık getirip satanların olduğunu duyuyoruz fakat biz satmıyoruz bu fıstıklar kalite bakımından Antep fıstığının hem yanına yaklaşamaz hem de tat bakımından çok kötü. "

MUHARREM DENİZ (DENİZ FISTIK)

"FISTIK STOKÇULAR YÜZÜNDEN PAHALI "

"Fıstık piyasasının pahalı olmasının nedeni karaborsacılar. Yurtdışından gelen yabancı fıstıklarda olmasa fiyatlar dengelenmez. Yabancı fıstıkları genelde bazı baklavacılar alıyor, işlenmiş olarak pek satılmıyor. Baklavacılar da Afgan boz içi alıyor onu kullanıyorlar baklavalarına. Yoksa kim alır kilosu 50 TL'ye 100 TL'ye fıstığı. Satışlarımız fiyatların bu pahalılığından dolayı yarı yarıya düştü kar marjlarımız düştü. Fıstığın fiyatının bu kadar fazla artmasını sağlayanlar stokçular adam 500 milyon euro Dünya Bankasından kredi çekiyor bu parayla fıstık borsasına giriyor piyasayı ele geçiriyor fiyatı artık kendisi belirliyor adamın parası iki üç ayda üç dört katı oluyor. Göstermelik olarak iki üç stokçuya baskın yapılıyor, o baskınlarda bir hafta öncesinden haberli bir iki ton fıstık buluyorlar, iş yaptık diyorlar. Esas fıstık stokçularına gidemiyorlar. Daha sonra bir takım uzmanlar çıkıyor yok yabancı fıstık zararlı şu hastalığa yol açar bunu yemeyin diyorlar yani bütün bunlar stokçuların elini güçlendirmek için yapılıyor." Haluk ŞAHİN