Gaziantepli fıstıkçılar Ticaret Odası tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne düzenlenen teknik inceleme gezisinde fıstık üretim ve işleme tesislerini inceledi. GTO Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Meslek Grubu’nda faaliyet gösteren 25 firma temsilcisinden oluşan heyet Antepfıstığı üretiminde İran ile birlikte dünyanın en büyük üreticisi konumunda olan Amerika Birleşik Devletlerine teknik inceleme gezisinde bulundu.

Heyet, GTO tarafından 10-18 Mayıs 2014 tarihlerinde KOSGEB destekli olarak düzenlenen gezi kapsamında fıstığın yoğun olarak üretildiği Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde fıstık, badem ve ceviz işleme tesislerini ve bahçelerini ziyaret ederek, iyi tarım uygulama örneklerini yerinde inceledi ve Gaziantep’te antepfıstığı üretiminde yapılabilecek iyileştirmeler konusunda fikir sahibi oldu.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Düzenlenen teknik inceleme gezisinin kendileri açısından oldukça faydalı geçtiğini belirten heyet başkanı ve GTO Meclis Üyesi Müslüm Yıldırım gezi ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Odamız tarafından kuruyemiş sektörü için düzenlenen teknik inceleme gezi programı kapsamında Los Angeles, Fresno ve San Francisco şehirlerini ziyaret ederek, fıstık, badem ve ceviz ile ilgili işleme tesislerini ve bahçelerini inceleme fırsatı bulduk. Sektörümüz açısından önemli bilgiler edindik, gezi bizim için oldukça faydalı geçti. Ziyaret ettiğimiz işletmelerin iş yapış biçimleri, iyi tarım uygulamaları ve üretim kapasiteleri konusunda yerinde bilgi sahibi olduk. Edindiğimiz bilgilerin önümüzdeki dönemde sektörde yapılacak çalışmalar ve yatırımlar hususunda sektöre ışık tutacağına inanıyorum. Sektörün gelişimi için birlikte hareket edilerek sektörü temsil eden Oda, Borsa ve Dernek gibi yapıların sektörün gelişimine yönelik çalışmaların devam etmesi gerekir.”

ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ

Fresno kentinde Amerikan Fıstık Üreticileri Birliği’ne sektör hakkında önemli bilgilerin edindikleri bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, “Birlik katılımcılara Amerikan fıstık üreticileri için yaptığı bilgilendirme, pazarlama-tanıtım ve ürün geliştirme çalışmaları hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulundu. Firmalarımız ayrıca Amerikan Fıstığı üretim istatistikleri, ihracat ve tüketim miktarları, üretim ve işleme teknikleri hakkında da bilgi aldı. Bunun yanı sıra, Birliğin çalışma esasları, finansman kaynakları vb. konular hakkında da katılımcı firmalarımızın soruları Birlik temsilcileri tarafından cevaplandırıldı” şeklinde konuştu. BÜLTEN