Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği “Fıstık Festivali” 17–21 Eylül tarihlerinde başlıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmesi hedeflenen “Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi” 19 Eylül’de Şehitkamil Kongre Merkezi’nde yapılacak. Festival çerçevesinde ele alınacak olan “Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi”nde Antep fıstığının tüm detayları ele alınacak. Fıstığın daha verimli olarak yetiştirilmesi, tüm kapsamlarıyla değerlendirilmesi, dünya pazarlarında önemli bir yere sahip olmasını sağlamak; şehir ve ülke ekonomisine olan katkısının çok yönlü değerlendirilmesi konuları ele alınacak.

BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmesi hedeflenen “Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi” 19 Eylül’de Şehitkamil Kongre Merkezi’nde yapılacak. Zirve’de kamu kurum, özel sektör, akademi, yerel yönetimler, üniversiteler, fikir önderleri, uzmanlar, STK yetkilileri, uluslararası kuruluşlar ve girişimcileri bir araya getirerek yenilikçi projelerin tanıtımı, yatırım fırsatları, yasal düzenlemeler ve teşvikler için bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek.

7 FARKLI KONUDA ÇALIŞTAY YAPILACAK

Gaziantep Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi 2014 kapsamında gerçekleştirilecek “Yeşil Altın Antep Fıstığı Çalıştayı”nda Antep fıstığı tüm yönleriyle kapsamlı olarak değerlendirmesi ve katılımcıların aktif çalışmalarıyla çalıştay sonucunda ilgili alanlarda önemli çıktıların elde edilmesi ve söz konusu çıktıların derlenerek kamuoyuyla paylaşılması hedefleniyor.

GENİŞ BİR YELPAZE

7 farklı masada ele alınacak çalıştay konuları, Antep Fıstığı Enerji ve Çevre; Antep Fıstığı İşleme Teknikleri; Antep Fıstığı ve Tarım; AR-GE ve İnovasyon; Fıstıkta Dünya Markası Olma; Antep Fıstığının Sosyal Etkisi (İstihdam ve Kadın); Antep Fıstığı Ekonomisi olarak belirlendi. “Yeşil Altın Antep Fıstığı Çalıştayı” için belirlenen konularda kapsamlı bir çalışma oluşturulması amacıyla geniş yelpazede bir katılım hedefleniyor. Çalıştaya konusunda bilgi sahibi olan ve bu alanda çalışma yapmış Bakanlık uzmanları, başta Odalar ve Borsalar olmak üzere çok farklı kamu kuruluşu, üniversiteler, enstitü ve araştırma birimleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile özel sektör temsilcileri davet edilecek.

İLK KEZ YEŞİL ALTIN ÖDÜLLERİ VERİLECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından fıstık festivalinde düzenlenecek olan Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı hedeflerine katkı sağlamak misyonu ile “Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi 2014”' kapsamında ilk kez fıstığa emeği geçenlere ve fıstığın enlerine ödüller verilecek. Ödüllerin düzenlenmesinin amacı, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda bölgenin fıstık konusunda gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı çok sayıdaki başarılı uygulamayı görünür kılmak ve geliştirilmesini teşvik etmek amaçlanıyor. Ödüller, 19 Eylül 2014'te düzenlenecek olan “Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi 2014”' sırasında sahiplerini bulacak. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT