Şahin: Fıstıktan enerjide kararlıyım

Tiryakioğlu:Fıstık konseyi kurulsun

Burak:Üretim ve İhracat artmalı

Bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilen Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle "Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi" yapıldı. Çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antepfıstığından enerji üretmede kararlı olduklarını belirtirken, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, üretim ve ihracatımızın düşüklüğüne değindi. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise, fıstığın istikrarlı bir fiyat yapısına kavuşması için tüm fıstık ağaçlarını sayarak yaşlarını belirleyeceklerini söyledi. Tiryakioğlu ayrıca Antepfıstığı Konseyi kurmak istediklerini belirtti.

Antepfıstığında yaşanan sorunlar, beklentiler ve çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştay, sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirdi. Çalıştaya; Vali Yardımcısı Beyazıt Bestami Alkan, AK Parti milletvekilleri Derya Bakbak ile Mehmet Sarı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ÜRETİM VE İHRACATIMIZ YETERLİ DEĞİL

Çalıştayın açılışında konuşan Masum Burak, Türkiye'de üretilen fıstığın yüzde 2.6'sının ihraç edildiğini ve bu rakamın artması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin, Amerika ve İran'dan sonra en çok fıstık üreten 3'üncü ülke olduğunu belirten Burak, "Yılda yaklaşık 100 bin tonlar seviyesinde fıstık üretiyoruz. Amerika ve İran'ın ardından en çok fıstık üretiminde dünyada 3'üncü sıradayız. Amacımız 2'nci sıraya yükselmek. Son rakamlara göre 2 bin 300 ton civarında ihracatımız var, buda 9 milyon dolarlık bir gelir elde etmemizi sağlıyor. Ancak bu yeterli değil. Amerika Birleşik Devletleri'ne baktığımızda ürettiği Antepfıstığı'nın yüzde 52'sini, İran yüzde 69'unu ihraç ederken, biz ise yüzde 2,6'sını ihraç ediyoruz. Önümüzdeki en büyük hedefimiz üretimle birlikte ihracatında artmasını sağlamak" dedi.

ANTEPFISTIĞINDAN ENERJİ ÜRETMEDE KARARLIYIZ

Antepfıstığını uluslararası noktaya taşımak, markalaştırmak ve sertifikalaştırmak için çalışmalar yapılması gerektiğine de vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AR-GE ve inovasyonun da fıstığa değer katacağını belirtti.

Göreve başladıktan sonra antepfıstığı kabuğundan metan gazı ile biogaz elde etme projesinin kendisini heyecanlandırdığını belirten Şahin, “Bugün dünyada birçok ülkelerin savaşları enerji yüzünden çıkıyor. Fosil yakıtlarının bitmeye geldiği, sürdürülebilir enerjinin, termalin, suyun, enerjinin yükselen bir değer olduğu dönemde biz hakikaten yeşil altın olan antepfıstığının değerini bilmeliyiz. Burada kabuk enerji olarak üretime geri dönecek. Muhteşem bir hazine, tabi bunu iyi kullanmak lazım. Bunu çok önemsiyoruz ve TÜBİTAK ile birlikte hareket ediyoruz” diye konuştu.

Bu proje ile hem çevrenin kirlenmeyeceğini hem de ekonomik olarak bir enerji elde edileceğini belirten Fatma Şahin, dörtte birinin katı atık, dörtte üçünün ise diğer atık olduğunu vurguladı.

REKTÖR'DEN DESTEK SÖZÜ

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yavuz Coşkun da üniversitenin antepfıstığı AR-GE ve inovasyon gibi konularda destek verdiğini ve sanayi-üniversite işbirliğine dikkat çekti. Coşkun, Gaziantep’te antepfıstığı adına yapılan yatırımların ve desteklerin karşılığını bulması gerektiğini vurgu yaptı.

TANITIM VE İHRACAT KOLAY DEĞİL

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise tanıtım ve ihracatın zorluklarına dikkat çekerek, bugün gelinen noktanın kolay olmadığını kaydetti. Amerika ve İran ile rekabetin zorluğunu dile getiren Çıkmaz, üretimin ve ihracatın daha çok tanıtılması gerektiğini belirtti.

ANTEPFISTIĞINDA HEDEF DÜNYA LİDERLİĞİ

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, makarna, bulgur, yağ, bakliyat ve un gibi tarıma dayalı sanayide Türkiye'de birinci sırada bulunan Gaziantep'in, antepfıstığı sanayiinde de dünya liderliğini hedeflediğini söyledi. Türkiye'de 27 ilde antepfıstığı üretimi gerçekleştirildiğini söyleyen Tiryakioğlu, "Antepfıstığı üretiminin yüzde 80'nine yakın bir bölümü Gaziantep ve Şanlıurfa illerimizde yapılmakta. Yüzde 75-80 gibi bir oranı ise borsamızda tescil ve işlem görmekte. Ama en önemlisi bu ürünümüzün tamamına yakını şehrimizde işlenmekte ve sanayi ürünü haline dönüştürülmekte" dedi.

BİR VERİP ÜÇ ALACAKLAR

Antepfıstığının kayıt altına alınması için devlet desteğinin şart olduğunu ve bu konuda Gaziantep'te tüm paydaş kurumlarla ortak akıl çerçevesinde hareket ettiklerini belirten Tiryakioğlu, "Milletvekillerimiz ve bakanlarımızın da destekleriyle bu yıl antepfıstığında yaşanan sorunları ve beklentileri Ankara’da resmi olarak gündeme taşımaya başardık. Antepfıstığının yol haritasını belirleyecek toplantıların birincisini Ankara'da, ikincisini de Gaziantep'te gerçekleştirdik. Antepfıstığının kayıt altına alınması ve destek sağlanması için tüm kurumlar hep birlikte adeta seferlik ilan ettik. Biz buradan şunu taahhüt ediyoruz, antepfıstığı destekleme kapsamına alındığında devlete prim yükü bineceği düşünülebilir. Ama biz ürünümüz tam olarak kayıt alındığı taktirde Maliye ve Tarım Bakanlıklarımıza bir verip üç alacaklarına dair garanti veriyoruz" şeklinde konuştu.

FISTIK AĞAÇLARI SAYILACAK

Gaziantep'te gerçekleştirilen ikinci antepfıstığı Ortak Akıl toplantısının en önemli konusunun fıstıkta rekolte tespiti olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, fıstığın istikrarlı bir fiyat yapısına kavuşması için tüm fıstık ağaçlarını sayarak yaşlarını belirleyeceklerini söyledi.

Tiryakioğlu, "Eskiden antepfıstığını eken ürününü dünya gözüyle görüp, yiyemezmiş. Fıstık deden toruna ancak miras kalırmış. Tahılın olmadığı taşlı topraklara kazmayı vurup fıstığı şansa ekerlermiş. Şimdi durum artık böyle değil. Antepfıstığı yetiştiriciliği bilinçli ve profesyonel tarım anlayışı ile yapılıyor. Fıstığın ürün verme yaşı neredeyse 6 yıla kadar düştü. Son 10 yılda yetişen ağaçlarla birlikte rekolte şu an 100-120 bin tonlara ulaşmış durumda. Son çalıştayımızda gelişen bu koşulları da göz önüne alarak sağlıklı bir rekolte tahmini için fıstığın röntgenini çekmeye karar verdik. Kısacası gerekirse, köy köy, arazi arazi, dolaşıp, fıstık ağacı sayısını belirleyip, yaşlarını tespit edeceğiz. Bu sayede 5 yıl sonrasının rekolte tahminini yapabileceğiz" dedi.

ANTEPFISTIĞI ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Sanıldığının aksine Türkiye’nin antepfıstığı üretiminde dünyanın üçüncü ülkesi olmadığını tam tersine birinci sırada yer aldığını kaydeden Tiryakioğlu, "Dünyada Gaziantep'ten farklı yerde yetiştirilen başka bir antepfıstığı yok. Amerika ve İran fıstığı birbirine benziyorlar çünkü aynı türden gelen fıstık ağaçlarına sahipler. Ama Antepfıstığı için bu durum geçerli değil, antepfıstığı çok daha farklı bir türden geliyor. Zaten lezzetiyle, tadıyla ve aromasıyla da farkını çok kolaylıkla ortaya koyuyor. Bu nedenle gerçek antepfıstığı üretiminde dünyada birinci sıradayı" dedi.

Konuşmasının sonunda Antepfıstığı Konseyi kurmak istediklerini de dile getiren Tiryakioğlu, yaşanan sorunların resmi kanaldan bir muhatabının olması için konseyin önemli olduğuna dikkat çekti.

EN ÇOK İHRACAT YAPANLARA PLAKET

Konuşmaların ardından en çok antepfıstığı ihracatı yapan üç firmaya plaket verildi. Birinci olan Kahraman Tarım Ürünleri, ikinci olan Tiryaki Gıda ve üçüncü olan Altın Fıstık Gıda Maddeleri firmalarına ödülleri verildi. Bülten