Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığı ile ilgili güzel haberler verdi. Bundan sonra Antepfıstığında yokluk yılı diye birşeyin sözkonusu olmayacağını belirten Ahmet Tiryakioğlu, önümüzdeki yıllardan itibaren fıstık rekoltesinin her yıl artarak devam edeceğini, stokçuların zarar edeceğini, çünkü çok sayıda ağaç dikildiğini söyledi. Türkiye'de kaç ağaç fıstık var, yaşları ne, bunların hepsinin rekolte tahminlerini çıkaracaklarını da belirten Tiryakioğlu, "Türkiye'de ilk defa Antepfıstığının röntgenini çekeceğiz" dedi.

BİR KEZ DAHA UYARIYORUM

Antep fıstığının rekoltesinin bu sene iyi olduğunu belirten Tiryakioğlu, "Bu sene stokçular kesinlikle ve kesinlikle zarar edecekler. Önümüzdeki yıllardan itibaren fıstık rekoltesi her yıl artarak devam edecek, dolayısıyla endişelenmeye gerek yok. Sayın bakanımız ve ekibi, müsteşarımız, genel müdürümüz bu işin üzerindeler, spekülalisyona asla izin vermeyeceğiz, hep birlikte çalışıyoruz. Stokçular kesinlikle bu işten zarar edecekler, onları birkez daha uyarmak istiyorum" diye konuştu.

FISTIKTA REKOLTE İYİ

Bu sene 130 bin ton rekolte beklentisi içerisinde olduklarını ifade eden Tiryakioğlu, "Dolu kısmen etkili oldu. Doğal afetlerden etkilendikten sonra bu rakamı revize etmiş durumdayız. Doğal afetler olmasaydı fıstıkta 150 bin -160 bin ton rekolte olurdu. Geçen sene 60-70 bin ton bir rekolte söz konusuydu. Bu sene artık bundan sonraki yıl fıstıkta yokluk yılı diye birşey olmayacak. Yeni ekilen ağaç sayısı çok fazla. 10 yıl önce ekilen Antep fıstıkları yeni yeni mahsul vermeye başladı ve artarak devam edecek" dedi.

FISTIĞIN RÖNTGENİNİ ÇEKECEĞİZ

Tarım bakanlığı ile birlikte rekolte tahminiyle ilgili bir analiz çıkardıklarını, Türkiye'de kaç ağaç fıstık var, yaşları ne gibi konular üzerinde çalışma yapacaklarını dile getiren Tiryakioğlu, "Türkiye'de 27 bölgede fıstık var. Bunların hepsinin rekolte tahminlerini çıkaracağız, röntgenini çekeceğiz. Türkiye'de ilk defa antep fıstığının röntgenini çekeceğiz. Önümüzdeki beş yılın rekolte tahminini yapıyor olacağız inşallah. Şu anda çalışmalar başladı. Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz ve sayın bakanımızın da talimatıyla bu süreç başladı. İnşallah en yakın zamanda bu tahmini kamuoyuyla paylaşmış olacağız" şeklinde konuştu.

STANDART OLUŞTURACAĞIZ

Önümüzdeki iki üç haftalık dilim içerisinde iç ticaret genel müdürlüğü ile birlikte Antep Fıstığının standardının çalışmasıyla ilgili, o standardın oluşturulmasıyla ilgili bir çalışma yapacaklarını ifade eden Tiryakioğlu, "İnşallah gene borsamızın ev sahipliğinde ilgili kurumların ve kuruluşların hepsini toplayacağız ve standartı oluşturduktan sonra lisanslı depoculuk kapsamında fıstığıda değerlendirmiş olacağız" dedi. Meral KINACILAR