Antepfıstığında tehlike çanları çalıyor.. Bir yandan fıstık sektörü spekülatörlerinin işbaşında olması, diğer taraftan da prim desteğinin verilmemesi, sektörü zor durumda bıraktı. Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, devlet desteği olmadığı takdirde gelecek nesillere miras bırakabileceğimiz bir tek fıstık ağacımız kalmayabilir uyarısında bulundu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise başka bir konuya dikkat çekti ve antepfıstığında spekülatörler nedeniyle ihracatın durma noktasına geldiğini ve stoklanan fıstık nedeniyle iç piyasada İran fıstığının tüketilmeye başladığını söyledi.

TİRYAKİOĞLU EN CİDDİ UYARISINI YAPTI

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu fıstık için ciddi uyarılarda bulundu. Türkiye’de yaşanan Antepfıstığı üretiminde kazananların spekülatörler olduğunu da ifade eden Tiryakioğlu üretici ve devletin bu anlamda önemli kayıplar yaşadığını da vurguladı. Fıstık üretiminde devlet desteğinin gerçekleşmesinin beraberinde ürünlerin kayıt altına alınması sonucu gerek üreticinin gerekse devletin kazançlı çıkacağını da sözlerine ekleyen Tiryakioğlu uygulanacak acil eylem planları içerisinde üreticiye devlet desteği sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

ÇIKMAZ DİKKAT ÇEKTİ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, antepfıstığında spekülatörler nedeniyle ihracatın durma noktasına geldiğini ve stoklanan fıstık nedeniyle iç piyasada İran fıstığının tüketilmeye başladığını söyledi.

İHRACAT DURDU

Çıkmaz, fıstık ihracatçısının spekülatörlerin sektörde etkin olmasıyla zorlandığını kaydetti. Antepfıstığı konusunda yaptıkları önerilerin dikkate alınmadığını ve bu durumun ihracatta sıkıntıya yol açtığını anlatan Çıkmaz, "Antepfıstığı ihracatı durmuş durumda ve şu anda bu sektör spekülatörlerin elinde. Keşke çiftçimiz kazansa, üreten insanlar kazansa ama şu anda spekülatörler nedeniyle Gaziantep'teki işyerlerinde bile İran fıstığı satışa sunuluyor. Sektörle ilgisi olmayan kişiler piyasadan topladığı fıstığı stoklayarak Antepfıstığından kazanç elde etmeye çalışıyor. Bu durum fıstık fiyatını yükselttiği gibi bırakın dış pazarı iç piyasayı bile İran fıstığına teslim etmeye zemin hazırlıyor. Haliyle ihracatçılar bu durumdan oldukça tedirgin" diye konuştu.

TANITIM İÇİN ÇABALIYORUZ AMA…

Antepfıstığının uluslararası platformda tanıtımı için yollardır çabaladıklarını ve çok sayıda ülkede düzenlenen fuarlara katıldıklarını da dile getiren Çıkmaz, "Kanada, Amerika, Çin, Japonya, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde birçok fuarlara katıldık. Devlette bu konuda mutlaka bir girişimde bulunmalı ve Antepfıstığını kayıt altına almak için çalışmalar yapmalı. Tarım Bakanlığı bu işi kabul etmiyor ama yapmak zorunda. Çünkü Antepfıstığının şu anda yüzde 25'i ancak kayıt altına alınabilmiş durumda. Kayıt altında bulunmayan fıstık devleti de zarara uğratıyor" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT