Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin yüzünü güldürecek bir yöntem geliştirdi. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz'ın uzun araştırmalar sonucu elde ettiği Antepfıstığındaki dal güvesi ile mücadelede için kolları sıvayan belediye , “feromen tuzaklama” sistemi geliştirdi. Böylece fıstık ağaçlarının daha verimli olması sağlanacak, ayrıca sürekli fıstık verecek hale dönüşebilecek.

Tarımsal Daire Başkanlığı’nın Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü proje kapsamında Antepfıstığındaki dal güvesini yok etmek için çalışıyor. Biyoteknik mücadelede kullanılan bu sistem 10 dönümlük fıstık tarlasına bir adet yeterli oluyor. Tanesi 30 TL olan feromen tuzaklamanın sadece fıstık dal güvesinde etkili olduğu diğer faydalı böceklere zarar vermediği belirtildi.

TANITIM YAPILDI

Kutu şeklinde bir plastiğin üzerine sürülen özel yapıştırıcıya gelen dal güveleri anında ölüyor ve fıstık ağacına zarar vermiyor. Feromen tuzaklamanın tanıtımı için Nizip’in Gevence Köyü’nde bir program gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, burada fıstık tarlasında çiftçilere projeyi bizzat tanıttı.

SAHİP ÇIKIYORUZ

Tanıtım öncesinde fıstık üreticilerine bilgiler aktaran Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, tüm ilçelerde değişik tarımsal destekler yaptıklarını söyledi. Özellikle Antepfıstığına sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, “Gaziantep’in toplam tarım arazisi 370 bin hektar. Bunun 130 binine denk gelen yaklaşık üçte biri antepfıstığı alanıdır. Dolaysıyla bu ürüne sahip çıkmaktan daha doğal bir şey olamaz. Antepfıstığı kentimizin sanayisini, kültürünü, sanatını hatta yemeğini etkilemektedir” dedi.

5 TEMEL KONU

Antepfıstığında 5 temel konu üzerinde çalıştıklarını ve bunu dillendirdiklerini belirten İbrahim Yılmaz, ilçelerdeki Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlükleri’nin de bu konu üzerinde çalışmalarının bulunduğunu vurguladı. Yılmaz, “Sulama, bitki besleme, yeterli erkek ağaç, zirai mücadele, ürün işleme gibi konuları önemsiyoruz. Sulama ve pazarlama konusunda belediyenin şuanda bir çalışma yapması kolay gözükmüyor. Diğer alanlarda çalışmalarımız devam ediyor ve gerekli destekleri veriyoruz. Geçen sene erkek ağaç konusunda 3 bine yakın ağacı aşıladık ve bu senede bu çalışmamız devam ediyor” diye konuştu.

BU SİSTEM UYGULANMALI

Dal güvesi ile mücadele edilmediği takdirde yüzde 35’lere varan bir ürün kaybının yaşanmasına neden olabileceğini dile getiren Yılmaz, fıstık üreticilerinin bu sistemi kullanması gerektiğini söyledi.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü İl Müdürü Nevzat Aslan ise, biyoteknikle mücadele yollarında etkili olmayı anlattı. İlaçlama ve aşılamanın zamanında yapılması gerektiğini belirten Aslan, yanlış yapılan ilaçlanma ile aşılanmada dengenin bozulduğunu söyledi.

KARADAĞ: HER YERE GİDİYORUZ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Latif Karadağ da, büyükşehrin tarımsal alanlarda yaptığı çalışmalardan bahsetti. Karadağ, sınırları genişleyen büyükşehrin hizmetlerinin en ücra köşelere kadar gittiğini kaydetti. Daha sonra fıstık tarlasına giden çiftçiler ile İbrahim Yılmaz, burada feromen tuzaklamanın nasıl yapılacağını bizzat uygulayarak gösterdi. NECMETTİN GÖRGÜN