Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı'nın ardından Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan da İran, Suriye, Afganistan'tan kaçak fıstık getirilerek Antepfıstığı adı altında piyasaya sürüldüğünü belirtti. Hasan Karaoğlan, kaçak getirilen fıstıklar yüzünden fıstık fiyatlarının düştüğünü, Gaziantep'te bu işin ticaretini yapan 1000 işletmenin kepenk kapatacak duruma geldiğini belirterek, "Bizim gücümüz yetmiyor, bu vekillerin işi, güvenliğin işi, biz sınırdan gelen fıstığı engelleyemeyiz ki" dedi.

MİLLETVEKİLLERİNİN HABERİ VAR

Suriye, İran ve Afganistan'dan daha önceki yıllarda da kaçak fıstık girişi olduğunu ancak hiç bu kadar bu boyutta olmadığını söyleyen Hasan Karaoğlan, "Önceki yıllarda bir geliyorsa, şimdi 90 geliyor. Türkiye'nin bütün ihtiyacını karşılayacak şekilde geliyor. Köylülerden, esnaftan sürekli şikayet alıyorum. Bu konuyu milletvekillerine ilettik. Herkesin haberi var. Kaçak fıstık yüzünden Gaziantep'in fıstık fiyatı düştü. Pazarı çökerttiler. Küçük esnaf kepenk kapatacak hale geldi. Kırmızı kabuklu fıstığın fiyatı 26 bin liradan 20 bin liraya kadar düştü, kavlak çeşitleri 20-25 TL arası, yine de müşteri yok" diye konuştu.

İRAN FISTIĞI GÖSTERİŞLİ AMA TADI YOK

İran fıstığının fiyatının ucuz, gösterişli ancak tadının olmadığını söyleyen Karaoğlan, "İran fıstığının fiyatı 23 bin lira civarında. Fiyatı ucuz ve gösterişli olduğu için pazar buluyor. Bizde bu işin ticaretini yapan 1000 işletme var. Her işletmede 5 kişi çalışsa 5 bin kişi bu işten ekmek yiyor anlamına gelir. Bu fıstıklar el atından geliyor, el altından satılıyor. Elimizde belgemiz yok. Konuyu vekillerimizle görüştük, ilgileniyoruz dediler, bekliyoruz inşallah yardımcı oluruz dediler. Bizim fıstığımız satılmıyor, piyasada başka pazarların fıstığı satılıyor. Bu sorunu çözmek devletin işi, pazarımız durma durumuna geldi" dedi.

ESNAFIN YÜZDE 95'İ KAN AĞLIYOR

Fıstık piyasasının sırf bu kaçak gelişlerden dolayı durduğunu, en iyi satış yapılması gereken dönemde esnafın oturduğunu ifade eden Karaoğlan, "Yılbaşı öncesi 10 bin ton civarında dışarıya mal satmamız lazım. En iyi satış yaptığımız bu ay, ama bugün yaprak kımıldamıyor. Gelir kaynağımız başka illere, başka ülkelere kayıyor. Bu memleketimizin büyük bir problemi. Bu problemleri çözmemiz lazım. Esnafın yüzde 95'i kan ağlıyor. Daha önce 26-27 liradan satıyorduk, şimdi kaçak geldiği için düştü. Hiç bir zaman böyle olmamıştı. Gaziantep pazarına yüzde 90 İran, Suriye Afgan fıstığı hakim oldu. Biz yüzde 10'uz. Kendi memleketimizde kendi ürettiğimiz fıstığı satamıyoruz" şeklinde konuştu.

5 TANE BAKLAVACI MEMLEKETİN KADERİYLE OYNADI

Kaçak getirilen fıstıkların baklavada da kullanılacağını, belkide kullanıldığını öne süren Karaoğlan, "Elimizde belgemiz yok. Şu alıyor, su satıyor, şu kullanıyor diyemeyiz. Şundan eminiz bu mal pazara getiriliyor kullanılıyor. Bu sene bölgede fıstık rekoltesi 70-80 bin ton civarındaydı. Rekolte azdı. Rekolte azlığına rağmen, fıstıklarımız satılmıyor. Gümrük kapılarında istenirse kuş uçurulmaz. Tavşana kaç tazıya tut edersen başarılı olunmaz. 5 tane baklavacı bu memleketin kaderiyle oynadı, bizde buna sessiz kaldık. Fıstık fiyatları düştü, hadi baklavacılar da baklavanın fiyatını düşürsünler" dedi. Meral KINACILAR