Gaziantep’te Nisan ayında gerçekleşen dolu yağışları ile soğuk ve don etkisi ekili tarım arazileri ile fıstık bahçelerine zarar verdi. CHP Milletvekili Mehmet Şeker Tarım Bakanı’na “Çiftçinin borçları ertelenecek mi? Zararın yaşandığı ilçeler afet kapsamına alınacak mı” diye sordu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Gaziantep Milletvekili Şeker, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Zarar gören fıstık bahçesinin 4 bin civarında olduğunu belirten Şeker, “Bu durum özellikle tarım sigortası olmayan çiftçilerimizi tedirgin etmektedir” dedi.

NE BOYUTTA OLDUĞU BİLİNMİYOR

Ekili tarım arazilerindeki hasarın ne boyutta olduğunun ise henüz bilinmediğini ifade eden Şeker geçen yıl mayıs ayında yaşanan dolu afetini de hatırlatarak, “Gaziantep’te geçtiğimiz yıl mayıs ayında dolu afeti yaşanmış, bu afet kapsamında 5.383 çiftçimiz zarar görmüştür. Bunlardan, yanlış tarım politikaları nedeniyle geliri sürekli düşen ve dolayısıyla tarım sigortası yaptıramayan 3.873 çiftçimiz devletten herhangi bir yardım alamamış ve afetin zararını kendi başına telafi etmek durumunda bırakılmıştır. Bu uygulama, geçimini sadece ekili alanlardan ve fıstık ağaçlarından elde ettikleri ürünlerle sağlayan, 2014 dolu mağduru olan ve tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimizi tedirgin etmektedir” diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT