Önceki yıla göre yüksek rekolte beklenen fıstık ağacı, yaz aylarında en az iki kez sulanmazsa yol olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Üretici, yüksek verim ve kuraklık nedeniyle suya büyük ihtiyaç duyan ağaçları kurtarabilmek için kilometrelerce mesafeden ördükleri boru hattı ile günlüğü 20 bin TL’yi bulan masrafla sulamaya hazırlanıyor.

Fıstıkta, kurak geçen bahar mevsimine rağmen geçen yıla göre bu sene daha yüksek verim bekleniyor. Önceki yıl bahar aylarında dondan etkilenmesi sonucu meyve verimi düşen fıstık ağaçlarını bu yıl ise kuraklık tehdit ediyor. Beklenen yüksek verim nedeniyle yüzü gülen çiftçi, ağacın kuruma endişesi nedeniyle toplayacağı fıstığa sevinemiyor. Fıstık ağacının yaz aylarında en az iki kez sulanması gerektiğini belirten çiftçi, yüksek rekolte ve kurak geçen bahar aylarının fıstık ağacına büyük tahribat verdiğini ifade etti. Ağaçların tamamen kurumasından endişe eden üretici, fıstıktan vazgeçerek, fıstık ağacını kurtarmanın peşine düştü.

Yaklaşık 30 dönüm arazide fıstık bahçesi bulunan Ahmet Kırmızıgül, verimin yüksek olmasına rağmen sevinemediklerini ifade etti. Kırmızıgül, “Fıstığın verimi çok iyi. Yüksek rekolte bekliyoruz. Bu verim devam ederse, fıstık fiyatları düşebilir. Ama hava çok sıcak ve kurak geçiyor. Bu kurakta böyle bir verimin fıstık ağacının sonu da olabilir. Fıstık ağacının yaz ayında en az iki kez sulanması gerekir” dedi.

FISTIKTAN VAZGEÇTİLER AĞACI KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kırmızıgül, yaklaşık 30 dönüm arazi üzerinde bulunan fıstık ağaçlarını kurtarmak için yaklaşık 15 bin TL masrafla, 2 kilometre uzaklıktaki kuyudan tarlasına su hattı çektiğini ifade etti. Kırmızıgül, “Yaklaşık 2 kilometre uzaktaki kuyudan fıstık dikili arazime su çektim. Saatte 35 ton su pompalayabiliyorum. Günlük suyun masrafı bin TL’yi geçiyor. Elektriği ve diğer masraflarla birlikte 2 bin TL’yi aşıyor. Biz fıstıktan vazgeçtik, ağacı kurtarmanın derdindeyiz” diye konuştu.

Arabanlı fıstık üreticisi Latif Dağdeviren ise kendisinin fıstık ağaçlarını kurtarmak için sulama yaptığını belirterek, “Yağmur yağmazsa, bir şey alamazsın ki, ağaç kurur. Biz mahsulünden geçtik, yeter ki ağaç kurumasın. Ağaç kurumaması için mecbur suluyoruz. Biz ağacı kurtarmanın peşindeyiz” dedi.

"SULANMAZSA OLGUNLAŞMADAN DÖKÜLECEK"

Arabanlı fıstık üreticisi Latif Dağdeviren ise kuraklığın devam etmesi halinde ise fıstık rekoltesinin de düşebileceğini kaydetti. 20 gün daha yağmur yağmazsa fıstığın tamamen dökülebileceğini belirten Dağdeviren, “Bu sene hasılat güzel ama hava çok kurak gitti. Bu sene mahsul güzel. Ama yağmur olmazsa 20 gün sonra bu mahsulün hepsi dökülür. Biz şu anda suluyoruz, bizim ürünlerimiz dökülmez ama sulayamayanların ürünü tamamen dökülür” ifadelerini kullandı.