CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu'ndaki fıstık ağaçlarının korunması konusunda uzmanlar ne diyorsa onun yapılması gerektiğini söyledi. Serindağ, "Bu konu Fatma hanımın da bilebileceği bir şey değildir, benimde bilebileceğim bir şey değildir. O nedenle bu konudaki uzmanların, gerekirse ziraaat odalarının, fıstık araştırma enstitüsünün, üreticilerin, üretici birliklerinin, bu konudaki görüşlerini almak lazım ve bilim neyi gerektiriyorsa onu uygulamak lazım" dedi.

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRMEYİ DAHA İLERİ GÖTÜRMELİYİZ

Fıstık Araştırma İstasyonunun tarihinin çok eskilere dayandığını belirten Ali Serindağ, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu ve fıstığın Gaziantep için çok önemli bir ürün ve aynı zamanda da bir ihraç ürünü olduğunu belirtti. Ali Serindağ, "Yani Antepfıstığı hem Antep için önemli hem de ihraç için çok önemli. Bizim rakibimiz İran da fıstık üretimiyle ilgili araştırma geliştirme yapıyor. Bizim bu araştırma geliştirmeyi daha ileriye götürmemiz lazım" dedi.

UZMANLAR NE DİYORSA ONU YAPMAMIZ LAZIM

Meyve veren ağaçlara değer vermemiz gerektiğini, bu konuda uzmanlar ne öngörüyorsa onu yapmamız gerektiğini söyleyen Ali Serindağ, "Bu konu Fatma hanımın da bilebileceği bir şey değildir, benimde bilebileceğim bir şey değildir. O nedenle bu konudaki uzmanların, gerekirse ziraaat odalarının, fıstık araştırma enstitüsünün, üreticilerin, üretici birliklerinin, bu konudaki görüşlerini almak lazım ve bilim neyi gerektiriyorsa onu uygulamak lazım. Bir ürünün geninin bozulmaması için uzmanlar ne diyorsa onu yapmalıyız. Biz ürünümüzü korumalıyız. Bu konuda bilim adamlarının katkısını, Üniverstelerin katkısınıda unutmamamız lazım, ona göre bir icraatda bulunmamız lazım" diye konuştu.

NİYE TOPRAĞA, ARAZİYE BU KADAR İLGİLİLER?

'Bu alan herhangi bir şekilde bugünki işlevinden başka bir işleve döndürülecekse bile bu rant amaçlı olmamalı, bu alan imara açılmamalı' diyen Serindağ, "Efendim bugüne kadar diğer yerlerde gördüğümüz gibi bazı kişilere rant aracı olmamalı. İşte bu konuda bir proje geliştirilmesi lazım. Bu Fatma hanımın ya da çevresindeki bir kaç kişinin karar verebileceği bir konu değil. Bu konunun uzmanları mutlaka birlikte hareket etmeli. Fıstıkların aşılanacağı ağaçlar 10 senede bu duruma gelmez. Hepimiz Antep'te yaşıyoruz, niye bu AKP'li belediyeler bu toprağa niye bu kadar ilgi duyuyorlar, araziye arsaya niye bu kadar ilgi duyuyorlar, ben hayret ediyorum" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR