Gaziantep önümüzdeki hafta TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen valilik, belediye, odalar ve borsa tarafından da desteklenen kitap fuarına ev sahipliği yapacak. Gaziantep Üniversitesi'nde yapılacak fuarın tanıtımı öncesi biraraya gelen TÜYAP ve Yayıncılır Birliği yetkilileri, üniversitede fıstık ağaçlarının kesileceğini öğrenince şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bir basın mensubunun, "Gaziantep Üniversitesi ile halk arasında kopukluk var. Üniversite bahçesinde yüzlerce fıstık ağacı kesilecek. Üniversiteye tepki varken, neden fuarı üniversitede yapıyorsunuz?" sözlerine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay cevap verdi. Tolay, "Biz fuarın altyapı çalışmalarına 10 ay önce başladık. Amacımız üniversiteyi halkla buluşturmak" dedi.

FUAR ÖNCESİ TOPLANTI

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nın katkılarıyla hazırlanan Gaziantep Kitap Fuarı 3-8 Mayıs 2016 tarinleri arasında Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde açılacak. Fuar öncesi Divan Otel'de bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz ve TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay katıldı.

ÖDER:50 YAYINEVİ KATILIYOR

TÜYAP A.Ş. Cemran Öder, kitap fuarına 50 yayınevinin katılacağını, fuar süresince 40 adet kültür etkinliği yapılacağını ve imza günleri düzenleneceğini belirterek, "Fuara aralarında Canan Tan, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Mustafa Armağan, Doğan Hızlan, Ali Kırca, Sevim Gökyıldız, Tahir Tekin, Ahmet Telli, Deniz Kavukçuoğlu, Asude, Adnan Özyalçıner, Yüksel Pazarkaya, Nezih Başgelen, Hitabi Demirci, Murat Arsal, Hikmet Anıl Öztekin, Nejla Aslankurt, Koray Yersüren, Merve Akıncı, Emine Can gibi pek çok değerli yazar katılacak" dedi.

ALAGÖZ:GAZİANTEP'TE FUARLARIN NİTELİK VE NİCELİĞİNİ ARTIRACAĞIZ

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, dünyada rekabetin artmasıyla mal ve hizmet tanıtımları için fuarlara olan ihtiyacın ve talebinde arttığını söyledi. Gaziantep'in stratejik bir önem arzzettiğini, Gaziantep'te marka haline gelen fuarların nicelik ve niteliğini artırmak istediklerini belirten Alagöz, "Gaziantep ekonomisine hareketlilik getirmeye kararlıyız. Gaziantep'te yeni bir sayfa açıyoruz. Kültürel zenginlik şöleni Gaziantep'te başarılı olacaktır" dedi.

CELAL:TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA 8 KİTAP DÜŞÜYOR

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, Gaziantep'in kültür başkenti olduğunun tarihe bakıldığında da görüleceğini belirtirken, "Bu kültür şehrine kitap çok yakışacaktır" dedi.

Türkiye'de kitap okuma oranının arttığını, kişi başına 8 kitap düştüğünü söyleyen Celal, dünyada 11. sıraya yükseldiğimizi belirtti. Türkiye'de çocukların daha çok kitap okuduğunu söyleyen Celal, "Üniversiteden sonra kitap okuma oranı düşüyor. Yaşlılar kitap okumuyor. Ülkemizde en çok kitap okuyan kesim 7-14 yaş arası" dedi.

TOLAY:BU FUARI BİR FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ

Serdar Tolay, kitap fuarının sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu belirtti. Tolay, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in geniş ve derin vizyonu bizleri o kadar çok faaliyet yapmaya zorluyor. Kitap fuarıda bunlardan biri. Kitap okumak çok önemli Üniversite ve TEOG sınavlarında derece yapan öğrencilerin hepsi çok kitap okuduklarını söyler. Yüce Dinimizin de ilk emri okudur. Devlet büyüklerinin kütüphanelerinin ne kadar büyük olduğunu hep görürüz. İlimizde sınavlarda geriye düşmeyi önleyici parametlerden biride kitap okumaktır. Bu fuarı bir fırsata dönüştürmeliyiz" diye konuştu.

FISTIK AĞAÇLARI DAMGA VURDU

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Bir basın mensubunun, "Gaziantep Üniversitesi ile halk arasında kopukluk var. Üniversite bahçesinde yüzlerce fıstık ağacı kesilecek. Halkın bu konuda tepkisi varken, neden fuarı üniversitede yapıyorsunuz?" dedi. Başka bir basın mensubunun, "Halk üniversiteye giremiyor. Kapıda güvenlikler, yüksek duvarlar var" sözleri üzerine Serdar Tolay, fuar çalışmalarına daha fıstık ağaçları gündemde yokken başladıklarını dile getirerek, "Biz fuarın altyapı çalışmalarına 10 ay önce başladık. Aniden bir çalışma yapmadık. Bizimde amacımız üniversiteyi halkla buluşturmak" dedi.

NECATİGİL VE ÇAMBEL ANILACAK

Fuarda bu yıl 100. yaşlarını kutlayan Behçet Necatigil ve Halet Çambel de birer panel ile anılacak. Yüksel Pazarkaya'nın konuşmacı olarak katılacağı "Sevilmek İstemeyen Şair Behçet Necatigil" söyleşisi 4 Mayıs Çarşamba günü düzenleneçek. 6 Mayıs günü düzenlenecek "Türkiye'de arkeoloji ve Halet Çambel" söyleşisine Halet Çambel'in arkeolojiye katkıları üzerine Nezih Başgelen konuşmacı olarak katılacak.

ONAT KUTLAR DA ANILACAK

Gaziantepli yazar, senarist ve sinema duayene Onat Kutlar kitap fuarında düzenlenecek söyleşisiyle anılıyor. 1950 kuşağının önemli isimlerinden Adnan Özyalçıner'in konuşmacı olacağı 1950 Kuşağı ve Onat Kutlar söyleşisi 4 Mayıs Çamşamba günü düzenlenecek. Girişin ücretsiz olduğu fuar her gün 10.00-20.00 ve son gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilecek. Meral KINACILAR