Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, Gaziantep’te çevreci doğalgazlı pide fırınlarının günden güne yaygınlaştığını söyledi. Gaziantep'te doğalgazlı pide fırınlarını açmak ve yaygınlaştırmak için uzun uğraşlar verdiklerini, araştırmalar yaptıklarını kaydeden Sarı, “Biz bu projeyi hazırlarken çok büyük araştırmalar yaptık. Çeşitli illere giderek bu projeleri araştırdım. Bizim Gaziantep’teki pide fırınlarımız neden doğalgazlı olmasın, neden çevreye duyarlı fırınlarımız olmasın diye bir çalışma yaptık” dedi.

27 DOĞALGAZLI FIRIN

Yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini ve şu anda Gaziantep’te 27 tane doğalgazlı pide fırınının bulunduğunu belirten Sarı, doğalgazlı pide fırınlarının daha hijyenik ve odundan daha az maliyetli olduğunu ifade etti. Sarı, “Çalışmalarımız neticesinde de şu an Gaziantep’te 27 tane pide fırınımız doğalgazla çalışıyor. Doğalgaza geçen tüm fırıncılarımız da çok memnunlar. Odundan daha tasarruflu, odundan daha hijyenik. Odun olmayan yerde haşere olmaz, odun olmayan yerde iş olmaz. Doğalgazla fırınlarımız tertemiz ve daha hijyenik oluyor. Çevreyi de düşünmek lazım. Doğalgazlı fırınlar sayesinde çevre kirliliği olmuyor. İş olmuyor fırınlarımızda. Aynı zamanda ısı kalori derecesi odundan daha yüksek. Odunun kalori derecesi 550, doğalgazın kalori derecesi 750. Ekmek daha sıcak ve daha güzel bir ateşte pişiyor. Ekmek daha geç donuyor. Bununla ilgili çalışmalar yaptık ve şuanda çok memnunuz. Gaziantep’imizde 27 tane fırınımız 30’un üzerinde simit fırını şu an doğalgaza geçmiş durumda. Mülki amirlerimizin bize verecekleri desteklerle bu uygulamayı bütün fırınlarımızda uygulamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

5 KURUŞLUK ZAM

Pideye yapılan 5 kuruşluk zammın satışları etkilemediğini ancak Ramazan ayı ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarının değişmesinden dolayı kısmi bir düşüş yaşandığını belirten Abdullah Sarı, şu şekilde konuştu: “Pideye yapılan 5 kuruşluk zam vatandaşı pek etkilemedi. Zaten insanlar 50 kuruş verdiklerinde para üstü 5 kuruş beklemiyorlardı. Bununla birlikte en azından bu bozuk para olayını kaldırdık. Maliyetleri gerçekten çok yüksek. Bundan dolayı bu zammı yaptık zaten. Yapılan bu zamdan dolayı ekmek satışlarında bir düşüş olmadı. Sadece Ramazan insanların beslenme alışkanlıklarından dolayı günde 3 öğün ekmek satılırken, şimdi sadece iftar ve sahurda satılıyor” İHA