Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, beyan sistemi geçerli olan bir vergi sistemimiz olduğunu, aksi ispat edilene kadar mükellefin beyanını kabul ettiklerini belirterek, "Bir kilo ekmeğin fiyatı 3 lira. Fırıncıların bir günde ödediği vergi 1 lira 86 kuruş. Yani satmış oldukları ekmeğin yarım kilosu kadar günlük vergi ödüyorlar" dedi.

Erol Çember, yıllık asgari ücret matrahı toplamı üzerinde ortalama matrah beyan eden mükellefler arasında noterler birinci sırada, gümrük komisyoncuları ikinci sırada,Yeminli Mali Müşavirler üçüncü sırada, Gümrük Müşavirleri dördüncü sırada, eczacılar beşinci sırada, inşaat müteahhitleri altıncı sırada, sigorta acentaları yedinci sırada, mimarlık faaliyetleri sekizinci sırada, SM ve SMM dokuzuncu sırada, doktorların ise onuncu sırada yer aldığını belirtti.

ÇARPRAZ DENETİM

Yıllık asgari ücret matrahı toplamı üzerinde ortalama matrah beyan eden mükellefler arasında son sıralarda ise en alt sırada ise kuru temizlemeciler, sebze ve meyve ticareti yapanlar, internet kafeler ve trafik takip bürosu işletmecileri yer aldığını belirten Erol Çember, "Bir kilo ekmeğin fiyatı 3 lira. Fırıncıların bir günde ödediği vergi 1 lira 86 kuruş. Yani satmış oldukları ekmeğin yarım kilosu kadar günlük vergi ödüyorlar. Şimdi beyan sistemi geçerli olan bir vergi sistemimiz var. Bütün mükelleflerin beyanlarının aksi ispat edilene kadar doğru olduğunu kabul etmek zorundayız. Rakamların bir çoğuna bakıldığında yanlarında çalıştırdıkları işçilere ödenen ücretlere bakıldığında daha az kazanıyormuş gibi bir beyan sözkonusu. Bu konuda özellikle elde edilen bu rakamların bu sektördeki mükelleflerimizin ne kadar doğru rakamı beyan edip etmediklerini kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum. Tabi bunlarla ilgili denetimlerde, gelir idaresinin denetimlerinde çarpaz kontroller sırasında ortaya çıkan rakamlara göre riskli görülen sektörler ayrıca incelemeye alınıyor" diye konuştu. Meral KINACILAR