Suriyelilerin ucuza sattığı ekmek, Gaziantepli fırıncılara sekte vurdu. 6 tanesi 2 TL olan Suriye ekmeği, en çok tercih edilenlerde ilk sırayı alınca, fırıncılar isyan etme noktasına geldi. Una ve oduna yapılan zamla birlikte sıkıntılı bir dönem geçiren fırıncılara bir darbe de Suriye ekmeğinden geldi. Sıkıntıları had safhada olan fırıncılar, Suriye ekmeğinin yasaklanmasını istedi. Tepsi yemeklerini fırıncılara veren Suriyeliler için ilginç bir yöntem de geliştiren esnaf, pide almayana fırın yemeği pişirmiyor..

Tanesi 50 kuruştan satılan pidenin yerini 6 tanesi 2 TL olan Suriye ekmeği aldı. Kazançlarının büyük bir bölümünü un, odun ve elemanlara verdiklerini söyleyen fırıncılar, ruhsatsız fırınların kapatılmasını, lokantalarda pide ekmek satışının yasaklanması gerektiğinin altını çizdi. Ekmeğe zam yapılmamasından da yakınan fırıncılar, " Biz burada alın teri döküyoruz. Gaziantep halkının emeğe saygı göstermesini ve Suriye ekmeğiyle mücadele edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

İŞTE FIRINCI ESNAFININ SIKINTILARI

Celal Düzyol (45)

"Suriye ekmeği istiyorlar"

“En büyük sorunumuz ekmeğe zam gelmiyor. ekmeğin 65 kuruş olması lazım. Una zam geliyor oduna , mayaya zam geliyor ama nedense ekmeğe hiç zam gelmiyor. Bir de Suriye ekmeği çok istiyorlar. Pideyi satamıyoruz bizde mecburen Suriye ekmeği de getirip satıyoruz. En acil sorunumuz şuan ekmeğe zam yapılmaması.”

Ali Kırmızıgül (49)

"Suriye ekmeğiyle mücadele ediyoruz"

“Sıkıntımız Suriye ekmeği ve somuncu arasındaki fiyat dengesizliği. İşçinin ise en büyük sıkıntısı temel hakları, yani sigortasız çalışıyoruz. Mesela bir gün çalışmasam ikinci gün aç kalırım .1977'den beri bu işi yapıyorum emekli olamadım sigortam yok. Ancak geçiniyoruz ekmeğe zam gelirse iyi olur. En az 15 kuruş zam gelmesi lazım. Suriye ekmeğiyle mücadele etmeye çalışıyoruz ekmek almayan Suriyelilerin tepsilerini pişirmiyoruz”

Vedat Özdemir (42)

"Suriye ekmeği kalkmalı"

“Una zam geldi, odun pahalı maya pahalı. Ama ekmekte zam yok para kazanamıyoruz. Mesleğimiz zaten ağır bir meslek. Biraz zam yapılsa bizde rahatlayacağız. Suriye ekmeklerinin kalkmasını istiyoruz. Yemeklerini pişiriyorlar ama ekmek almıyorlar.”

Ramazan Balçın (33)

"Mücadele edilmesi gerek"

“İşçilerin hiç değeri yok. Sigortasız çalışıyoruz. 25 yıldır fırıncıyım bin gün sigortam yok .Yetkililer ilgilensin Suriye ekmeğiyle mücadele edilmesi gerekli. Zam gelmesi gerekiyor ama gelse bile somunla mücadele edemeyiz adam 40 kuruşa somun ekmek satıyor. Un fiyatları maya fiyatları pahalı zam olsa iyi olur.”

Mehmet Yıldırım (34)

"Sıkıntılar büyük"

“25 yıldır fırıncılık yapıyorum. En başta işçi sıkıntımız çok. Kazandığımız para ancak bize yetiyor. Sigorta konusunda bize yardımcı olmaları gerekiyor. İşçilerimizin sigortalarının bir miktarını devlet karşılamalıdır. Zaten para kazanamıyoruz. Un ve odun fiyatları çok yüksek. Ciromuzun büyük bir kısmı bunlara gidiyor. 3 Yıldır ekmeğe zam gelmedi ekmeğin 65 kuruş olması bize yetiyor. Halkı da zorlamayacak bir zam istiyoruz. Fabrikasyon ekmekle rekabet edemiyoruz. Onların maliyeti düşük bizimle aynı fiyata satıyorlar ekmeği. Ruhsatsız evraksız fırın açanlar var bunların kapanmasını istiyoruz . Lokantaların pide ekmek satmasının yasaklanması gerekiyor"

Kudret Yıldız (30)

"En sistemsiz iş"

“15 yıldan beri fırıncıyım. Sorunlarımız çok. Un fiyatları, odun fiyatları pahalı, tepsi pişiriyoruz çok ucuz. Temel sorunumuz emek çok karımız az. Çalışma saatlerimiz çok düzensiz. Her fırın kafasına göre açıp kapatıyor. Müşterilerde öyle tam kapatacaksın tepsi getiriyor. Ne bayramımız var, ne tatilimiz. Çoğu meslektaşlarımız bu işi bırakmak zorunda kalıyor. Usta çok az yetişiyor, çırak yetiştiremiyoruz elemanların sigortaları için yardım istiyoruz . Ekmeğe zam yapılması gerekiyor, tüketiciyi zorlamayan bir zam.”

Mansur YALVAÇ