Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ekmek üreticileri için ilginç standartlar belirledi. Belirlenen standartlara göre ekmek üreticileri parfüm ve takı kullanamayacak, açık yarayla çalışmayacak. Fırıncı esnafı yasakla ilgili değişik görüşler ifade ederken, sorunlarını da sıraladı.

Eyüp YALDIZ - ( Fırıncı )

HAKLI BİR KARAR

Bu zamana kadar hiçbir sakıncası yoktu, kara düzen gidiyordu şimdi ne oldu. Açık yara bakımından alınan karar sağlık için iyi ve haklı bir karar. Takı ve parfüm için alınan karar saçma çünkü, parfüm kullanmazsan ter kokarsın, zaten yeterince sıcak oluyor ve ter kokusundan müşteri rahatsız olur. 15 günde bir verilen tatil yetmiyor. Her hafta pazar günleri tatil olsa daha iyi olur. Esnaf sahremiz yok, sanki esnaf değiliz. Esnaf sahremiz olsa çalışma saatlerimiz de düzeltilir, çalışma saatlerimiz düzgün değil.

Ahmet KARAHAN - ( Somun Fırını )

SOMUN EKMEK ZAMLANMALI

Alınan uygulama kararlarının doğru olduğunu düşünüyorum. Sağlık bakımından düşündüğümüzde takının, parfümün kullanılmaması gerek. Somun ekmeğine zam gelmiyor, artık zam gelmesi gerek. Rekabet ortamı oluşmuyor, rekabet sıkıntımız oluyor.

Nuri ÖLÇÜCÜ - ( Fırıncı )

LEŞ GİBİ KOKALIM MI?

Alınan karar yara ve takı konusunda doğru alınmış bir karar olabilir. Ama parfüm sıkmayalım da leş gibi kokalım mı? Parfüm kararı haksız, saçma bir karar, müşterileri ter kokusu ile rahatsız etmeye ne gerek var. Ayrı bir konu olarakta dürümcü ekmeğinin kalkması lazım bu büyük bir sıkıntı bizim için. Gaziantep'te kendi kendini ekol sanan, büyük ekmek çıkaran fırınların denetlenip, normal belediyenin vermiş olduğu standartlarda ekmek çıkarmasını istiyoruz. Meslekte elaman sıkıntısı var bu yüzden elaman yetiştirilebilecek okul açılması lazım. En büyük sıkıntımız, maliyeye terk verdiğimiz zaman yeni ruhsat alamıyoruz. Belediyemizin bunun için düzenleme yapmasını istiyoruz.

Cevdet SEVİÇ - ( Fırıncı )

ESNAF SAHRESİ İSTİYORUZ

Alınan kararların güzel bir karar olduğunu düşünüyorum. Vatandaşımızın sağlığı için önemli bir karar çünkü. Parfüüm sıkmak zaten güzel olmaz çünkü ekmeği yaparken kokusu ekmeğin üzerine siner. Bizim için 2 haftada bir gün tatil olması iyi değil, bunun yerine her pazar tatil olsa iyi olur. Fırıncılar olarak çok çalışıyoruz, günde 16 saat çalışmak çok fazla.

Tüm esnafın Esnaf Sahresi varken bizim Esnaf Sahremiz yok. Esnaf sahremiz olsa çok iyi olur, bazı şeyler düzene girer. İşçi, elaman sorunlarımız var bulamıyoruz, ayrıca adam yevmiyesini alıyor geri iş yapmıyor, yevmiye yerine aylık olarak çalışılsa iyi olur. Kebapçı, dürümcü ekmekleri de kaldırılsa iyi olur çünkü ayrıca küçük ekmek yapmak zorunda kalıyoruz. Haber Merkezi