Dünyanın merakla izlediği Dabık’ta da direniş gösteremeyen DAEŞ, köyü kamera ile gözleyip, tuzakladıkları düzenekleri patlatıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin destek verdiği Özgür Suriye Ordusu’nun yaptığı Fırat Kalkanı Operasyonu ile Cerablus’tan Dabık’a kadar olan bölgede kontrolü kaybeden DAEŞ, bombalı araç ve canlı bomba gibi yöntemlerine bir yenisini daha ekledi. Elinde bulunan köylerden savaşmak yerine kaçmayı tercih eden DAEŞ militanları, çekildiği köylere ise mayın ya da el yapımı patlayıcılar tuzaklıyor. Kamera sistemi ile bölgeyi izleyen militanlar kaçarken, köyü kamera ile gözleyip, tuzakladıkları düzenekleri uzaktan patlatıyor. Güvenliği sağlamak için ÖSO birliklerinin binalara girdiği anlarda düzenekleri patlatan militanlar, canlı bombalar kadar etkili eylemler yapmış oluyor.

BİR TUZAKTA 5 ASKERİ KAYBETTİLER

ÖSO’ya bağlı Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa’nın bu yöntemle ilk kez Kışev köyünde karşılaştığı öğrenilirken, bu köyde patlatılan mayında 5 askerin şehit oldu, 7 asker de yaralandı. DAEŞ’in son dönemde çok güç kaybetmesi nedeniyle bu yönteme başvurduğunu anlatan Fehim İsa, “DAEŞ direnişi, son dönemde çok güç kaybetti. Onun için mayınlama yönteminde kendilerine farklı yöntemler arıyorlar. Son zamanlarda gördüğümüz gibi, Kırşev köyünde mayınları kamera sistemine bağlamışlar. Kendileri köyü terk ettiğinden, bizi uzaktan izleyerek, imha kontrol yöntemiyle mayınları patlatıyorlar. Biz de içeride olduğumuz zaman mayınlar üzerimizde patlıyor. Kırşev köyüne saldırdığımızda bir yaralı vermezken, içeriye girdiğimizde kimse olmamasına rağmen 5 şehit, 7 yaralı verdik. Bu mayınlar ve mayınlara bağlı kamera sisteminden kaynaklanıyor” dedi.

DABIK’TA DİRENİŞLE KARŞILAŞMADI

Fehim İsa, DAEŞ’in en büyük savaşın Dabık’ta yaşanacağı yönündeki söylemlerinin aksine hiçbir direnişte bulunmadığını söyledi. Aynı gün Dabık ve çevresinde 3-4 köyü birden ele geçirdiklerini anlatan İsa, “2 gün önce Dabık ve çevresindeki 4-5 köyü çember altına aldık. Aynı gecesi istihbarat alarak, DAEŞ’in Dabık’tan çekildiğini duyduk. Biz hazırdık. Ertesi gün hemen Dabık’a saldırdık, ama onlar çekilmişti. Söylenenlerin ise insanları Dabık’a çekmek için propaganda olduğunu anladık” dedi

SON 2 GÜNDE 8 KÖY ELE GEÇİRİLDİ

Fehim İsa Bab’a doğru ilerleyişin sürdüğünü söylerken son 2 gün içerisinde Dabık ile birlikte 8 köyün ele geçirildiğini kaydetti. İsa, “Dabık’ı da ele geçirince durmadık, güneye 3-4 köy daha ileriye gittik. Hamidiye köyüne kadar köyleri ele geçirdik. Dün Guz köyü, bugün Seyid Ali köyüne kadar köyleri ele geçirdik. 2 günde 8 köy ele geçirdik” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ 2 GÜN İÇERİSİNDE Halep ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLECEK”

İsa ilerleyişin beklenenden hızlı sürdüğünü anlatırken, çok yakın zamanda Halep sınırına dayanacaklarını kaydetti. İsa, “Çok yakın zamanda, bir-iki gün içerisinde Halep çıplak gözle gözükecektir. Bu konuda çok iddialıyız” şeklinde konuştu.

“DABIK’TA HAYAT 1-2 GÜNE NORMALE DÖNER”

İsa, Dabık’ta mayın temizleme işinin sürdüğünü belirtirken, hayatın bir iki gün içerisinde normale döneceğini ifade etti. Fehim İsa, “Emniyet nedeniyle Dabık’a halkı içeriye sokmuyoruz. Mayın temizleme sürüyor. 1-2 günde hayat normale dönecek. Enkaz temizlenecek ki rahatlıkla hayatını sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

“MÜMBİÇ, BAB, AZEZ HATTINI BİRLEŞTİRMEK HEDEFİMİZ”

Fehim İsa, en önemli hedeflerinin ise Bab şehrini ele geçirmek olduğunu ifade etti. Ardından Mümbiç’in batısındaki bölgeleri alarak, Mümbiç Bab-Azaz hattını birleştirmek istediklerini vurgulayan Fehim İsa, “Bizim en önemli hedeflerimizden biri Bab şehri. Orayı da ele geçirdikten sonra, Mümbiç’in batısındaki bölgeleri ele geçirmek istiyoruz. Mümbiç, Bab, Azez hattını birleştirmek hedefimiz. Ondan sonra Rakka şehrine ilerleyişimize devam edeceğiz. Bizim teröristlerle rejimle savaşta bir sınırımız yoktur. PYD ile, DAEŞ ile rejim ile her yerde savaşmaya hazırız” dedi.

“SAVAŞÇILARIMIZIN MORALİ ÇOK YÜKSEK”

ÖSO’ya bağlı Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa, büyük zaferler elde ettiklerini belirterek bu nedenle savaşçıların moralinin çok yüksek olduğunu da sözlerine ekledi. Fehim İsa, “Şu anda büyük zaferler elde etmemiz nedeniyle savaşçılarımızın morali çok yüksek. Bazen planların dışında ilerlemeler gerçekleştiriyoruz. Savaşçılarımızı tutamıyoruz. Dabık’ı çembere aldığımız gün. Sadece Dabık’ı alıp, irtibat noktalarını güçlendirip, tekrardan ilerleyip, Hamidiye köyünü almayı düşünüyorduk. Savaşçıların arzusu, isteği arzusu nedeniyle Dabık ile birlikte 4-5 köyü ele geçirdik” ifadelerine yer verdi.

“BUNLARIN ARKASINDA İran’IN OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

İsa, DAEŞ’in Dabık’ı kaybetmesinin ardından büyük savaşın sadece geçici süre ertelendiği yönündeki söylemlere ise sert tepki gösterdi. DAEŞ’in bir hikaye olduğunu söyleyen İsa, “DAEŞ benim açımdan sadece bir hikayedir. DAEŞ’in bir amacı, Suriye savaşının kirlenmesidir. DAEŞ’in içerisinde çok gafil insanlar var. Onların Suriye’de, Irak’ta kimin alçakça planlarına alet olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların Sünni şehirlerin dışında savaştıklarını görmedik. Bunların arkasında İran’ın olduğunu biliyoruz. DAEŞ’in, bunların operasyon noktası, operasyon merkezinin Tahranolduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

PYD’YE GÖZDAĞI

Daha önce PYD ile karşılaştıklarını belirten Fehim İsa, PYD militanlarını Sacur Nehri’nin güneyine kovduklarını söyledi. PYD’yi Mümbiç’ten de çıkaracaklarını vurgulayan İsa, PYD’nin sıranın kendilerine gelmesini beklediklerini kaydetti. El Bab’ın ele geçirilmesinin ardından Mümbiç’e yöneleceklerini anlatan İsa, “Fırat Kalkanı Operasyonu’na başladığımız anda, Cerablus’un şehir merkezine yakın olan bölgelere PYD yerleşmişti. Mümbiç’ten kuzeye doğru açılmıştı. O dönemde, onlara da bir iki hamlede bulunduk. Yaklaşık 3-4 kez operasyon yaptık. Onları Sacur Nehri’nin güneyine süpürdük. Şu anda sıralarının gelmesini bekliyorlar. Allah’ın izniyle, DAEŞ’i o bölgeden temizledikten sonra yani Bab şehrinden sonra, PYD’yi de oradan süpüreceğiz. Mümbiç şehrinden mutlaka çıkacaklar. Oranın sahipleri var” dedi.

“TÜRKMEN, ARAP YA DA KÜRTLERLE BİR SORUNUMUZ YOK”

ÖSO’ya bağlı Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa, ne Türkmenler, ne Araplar ne de Kürtlerle bir sorunu olmadıklarını, sadece bölgede terör örgütlerini istemediklerine dikkat çekti. PYD, DAEŞ gibi terör örgütlerini kabullenemeyeceklerini ifade eden İsa, “Kürtler bu arada bizim için aynı vatanda yaşayan kardeşlerimizdir. Bizim hiçbir Kürt ile sorunumuz yok. Bizim, ne Türkmenler, ne Arap kardeşlerimiz ne de Kürt kardeşlerimiz ile bir sorunumuz yok. Sadece PYD ile sorunumuz var. PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’yi Suriye’nin tamamından çıkaracak, yok edecek güce sahibiz. Türkiye’nin de destek vermesinden dolayı, bu güce sahibiz. Suriye’nin bir noktasında PYD’yi kabul etmeyeceğiz. Suriye’nin içerisinde emperyalist planlara sahip olan DAEŞ, PYD gibi fikirlere sahip olan insanları kabullenemeyiz” şeklinde konuştu.

“MUSUL’DA DAEŞ’İN KARŞISINDA SAVAŞMAK İSTERDİK”

İsa, Musul’da DAEŞ’in karşısında savaşmak istediklerini fakat Suriye’deki iç savaş nedeniyle Musul operasyonuna katılamadıklarını ifade etti. İsa, "Türkiye Ortadoğu için çok değerli bir ülke. Çok güçlü bir ülke. Tabi kendi sınırlarını koruma hakkı var. Türkiye, Musul da DAEŞ gibi bir terörist grubun varlığına razı olmaz. Biz de Suriye’de savaş olmasaydı Musul’da DAEŞ’in karşısında savaşmak isterdik” dedi.

İsa, kimsenin Türkiye’ye, “o topraklarda ne yapıyorsun” demeye hakkı bulunmadığını vurgularken, Türkiye’nin hem bölge hem de Musul halkı için önemli bir güç olduğunu söyledi.

“TEMENNİMİZ MUSUL’UN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASI”

İsa, Türkiye’nin Musul operasyonuna dahil olma isteğini desteklediğini ifade ederek, Musul’un bir an önce özgürlüğüne kavuşması temennisinde bulundu. İsa, “Biz Türkiye’nin destekçisiyiz. Türkiye’nin her yönde haklı olduğunu düşünüyoruz. Kimse Türkiye’ye o topraklarda ne yapıyorsun, diyemez. O topraklarda terörist oldukça, o bölgeye giriş halkı normaldir. Nasıl kiKandil dağında bulunan PKK’ya yönelik operasyon yapması gibi. Bu güce de sahip. Terörist olarak nitelendirdiğimiz DAEŞ’e, on binlerce kilometrelerden gelen insanların o topraklarda hakkı varken, Türkiye’nin de oralarda operasyon yapmaya hakkı vardır. İnşallah temenni ederiz, çok yakın zamanda Musul da özgürlüğüne kavuşur” dedi.

“MEZHEP SAVAŞINDAN ENDİŞE EDİYORUZ”

İsa, Musul’da Mezhep savaşı çıkarılmak istendiğini söyleyerek, Türkiye’nin bu oyunu bozacağını ifade etti. İsa, “Oradaki mezhep savaşından biz de endişe duyuyoruz. Çünkü Sünnilerin daha çoğunlukta olduğu bir şehir. Burada DAEŞ’in, PKK’nın ve YPG’nin yaptığına Türkiye karşılık verecektir” dedi.

CERABLUS POLİSİNİ TÜRKİYE EĞİTECEK

Fehim İsa, Cerablus’ta iç güvenliğin sağlanması amacıyla polis güçlerinin oluşturulacağını belirterek, polisin ise Türkiye tarafından eğileceğini kaydetti. Cerablus’ta Türkiye’nin desteği ile dünyaya örnek olacak bir mahkeme, belediye gibi yönetim ve adalet sisteminin de kurulacağını açıklayan İsa, “Cerablus’ta iç güvenliğin sağlanması için Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile görüştük. Cerablus’ta polis, gücü teşkilatı kurmak için gönüllü insanların listesini istediler. Yaklaşık 400-500 kişi ile bir polis teşkilatı kuracağız. eğitimini Türk Devleti üstlenecek. Eğitim verecekler. Muntazam bir şekilde, dünyaya örnek olacak bir şekilde sistem kurulacak. Şu anda sivil halkın oluşturduğu bir sivil meclis var. Orası, yardım, sağlık, tarım gibi işlere hepsi bakıyorlar. Bunu ilerleyen günlerde daha net bir şekilde göreceğiz. Buranın halkı kendi kendisine yönetecek, hiçbir yerden yardım destek gelmeden ihtiyaçlarını kendilerini karşılayacak. İleriye dönük, tüm önlemler alınıyor, planlarını alıyoruz” dedi.

“DIŞ TEHDİTLERE KARŞI ÖSO BİRLİKLERİ HAZIR”

Fehim İsa, Cerablus’un dış tehditlere karşı ise ÖSO birlikleri tarafından korunacağını ifade etti.Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de destekçileri olduğunu anlatan İsa, “Dış tehditler karşısında Özgür Suriye Ordusu hazır. Türk Silahlı Kuvvetleri de destekçimiz. Gerekirse orayı yıllarca korumak için hazırız” diye konuştu