(İHA) - Salahattin Kaplan başkanlığında toplanan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Ocak-Şubat 2015 verilerini değerlendirdi.
Küresel durgunluğun sektörü kısmen etkilediğini ifade eden Kaplan, yürütülen tanıtım çalışmalarına paralel olarak markalaşmanın devam ettirilmesi gerektiğini açıkladı. Son dönemlerde küçük ve orta ölçekli halı üreticilerinin bankalarla yaşadığı sorunları da dile getiren Başkan Kaplan, “Dünyanın birçok finans kuruluşunun Gaziantep’e yatırım yapmak isteyen sanayici ve iş adamlarıyla yatırımcılara finans desteği vermeye çalıştığı bir dönemde orta ve küçük ölçekli bazı halı üreticilerimize bankaların daha önem vererek yaklaşması ve bu firmaların sorunlarında çözüm odaklı çalışması sektörü rahatlatacaktır” dedi.
Kaplan, yaptığı değerlendirmede, “Global krizleri başarıyla fırsata çeviren Gaziantep sanayisi ve sanayicisine dünya finans kuruluşlarının büyük önem verdiğini ve son zamanlarda bunların Gaziantep’e gelerek finans sorunu olan yatırımcılara yeni yatırım ve makine parkuru yenileme yönünde finansal destek vermeye çalışmaları elbette küçümsenecek bir olay değildir. Gaziantep sanayisi ve sanayicisinin itibarı yüksek, güvenilirliliği yüksektir. Sektörümüzle ilgili yürüttüğümüz tanıtım çalışmalarına paralel olarak üretici firmalarımızın AR-GE ve İnovasyona önem vermesi, ürünlerinin markalaşması yönündeki çalışmaları hızlandırması da önemli bir olaydır. Dünya halı pazarlarında ki yerimizin korunması ve yeni pazarların bulunması elbette ürün kalitesinin arttırılması ve markalaşmanın hızlandırılmasıyla orantılıdır” dedi.
Ocak-Şubat 2015 dönemleriyle ilgili halı ihracatında yaşanan düşüşü de değerlendiren Başkan Kaplan henüz yılın ilk aylarında olduklarını ve sektörün ihracat oranının arttırılması hedeflenen 2023 vizyonu doğrultusunda yürütülen çalışmaların hız kesmeden sürdürülmesi yönünde hareket edilmeye devam edileceğini sözlerine ekledi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan başkanlığındaki toplantıya GAHİB üyelerinden Harun Balat, Hüseyin Kaplan, Şıh Mehmet Öztürk, Ekrem Algan, Yusuf Kaplan, Erkan Bükücü, Abdülkadir Demirci, Suat Gölbaşı, Bülent Ulutaş ve GAİB Genel sekreter yardımcısı Aydın Kutlu’da katıldı.