Gaziantep hafta sonu oldukça önemli bir festivale ev sahipliği yaptı. Sarı altın, Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) işbirliğinde; düzenlenen ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı festivalle görücüye çıktı. Renkli görüntülerin yaşandığı festivalde 101 çeşit yemek sergilendi. Panellerle bulgurun sağlık açısından yararları, tarihi anlatıldı. Festivalde yabancı yerli birçok ünlü şefin hazırladığı workshoplar, yemek yarışmaları ve gurmelerle lezzet testleri yapıldı. Risotto ve suşi gibi bulgur yemekleri ilk kez bu festivalde ziyaretçilere sunuldu. Sanatçılar Kubat ve Oktay Oktay şenliğe renk kattı.

HEDİK KAZANI ATEŞİ YAKILDI

Gaziantep Festival alanında düzenlenen Bulgur Festivali, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve MBTG Başkanı Surur Aydın’ın hedik kazanı ateşini yakmasıyla başladı.

TİRYAKİOĞLU:TÜRKİYE'DE BİR İLK

Mesut Yar’ın sunuculuğunu yaptığı Bulgur Festivali’nin açılış töreninde konuşan, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'in, gastronomide dünyanın 8. lezzet durağı olduğunu belirterek, "Bu lezzet yolculuğunda bulgurun önemi çok büyük. Anadolu’nun en doğal ve kutsal yiyeceği olan bulgurun 4 bin yıllık geçmişi var. Eskiden fakirin yiyeceği olarak bilinen bulgur bugün çeşitli üniversitelerde araştırılmaya başlandı adına kitaplar, makaleler yazıldı. Yakın zamana kadar geleneksel bir ürün olarak sofralarımızın baş tacı olan bulgur, şimdi evrensel bir ürün olma yolunda. Türkiye’nin tüm bulgur sanayicileri burada stant açmış durumda ve bu festivale destek veriyor. Türkiye’de bu kadar büyük Bulgur Festivali ilk defa yapılıyor ve biliyorum ki devamı da gelecek.” dedi.

AYDIN:TÜKETİM İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkan’ı Surur Aydın, ülke olarak dünyanın en büyük bulgur tedarikçisi olduğumuzu, ancak ülkemizdeki bulgur tüketiminin 12 kilogram civarında olduğunu belirterek, "Bu rakam istenilen tüketim seviyelerinin çok uzağında. 2011 yılında 125 ton ve 72 milyon dolar olan ihracatımızı tanıtım grubumuzun çalışmalarıyla 214 bin ton ve 125 milyon dolara çıkarttık. 5 sene içerisinde yaklaşık olarak yüzde 70’lik bir artış sağladık. Dünya’nın 180 ülkesine ihracat yapar konuma geldik. Bu festival ile milli lezzetimize dikkat çekmeyi ve tüketimi arttırmayı planlıyoruz. Hedefimiz yurtiçi tüketimi kişi başı 20 kilogram civarlarına çıkarmak" dedi.

BÜYÜKEKŞİ:GAZİANTEP'İN BAŞARISININ SEBEBİ; ÇALIŞKANLIĞI

Türk İhracatçılar Meclisi Başkanı Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de başarılı İhracat yapan kentler sıralamasında Gaziantep’in 6. Şehir olmasından gurur duydukları belirterek, “Gaziantep’in başarısının temel sebebi çalışkanlık, odaklanma ve beceri. Bu başarının yakın zamanda daha da yükseleceğine gönülden inanıyorum” dedi.

DANİŞ:GAZİANTEP TARIMDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Festivalin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de Türkiye’nin 193 ülkeye 1781 ürün ihraç ettiğini vurgulayarak Gaziantep’in tarımda çok önemli bir rol oynadığını söyledi. Daniş, “Gaziantep bir üretim merkezi olmasının yanında ticarette ve tedarikçilik konusunda liderlik yapmaktadır. Gaziantep’in mevcut potansiyellerini değerlendirme konusunda bu festivali çok önemli buluyorum” diye konuştu.

ŞAHİN:BULGUR ŞİFA DEPOSU

Bugünün çok önemli bir gün olduğunu, bu festivalin, ilimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin şunları söyledi:“Anadolu topraklarında muhteşem bir birikim, kültür hazinesi yatıyor. Gaziantep’in petrolü, altını yok ama çok zengin bir insan kaynağı ve çok zengin bir birikimi var. Soframızdaki pek çok besin gibi bulgurun da sağlık, lezzet ve şifa deposu olduğunu biliyorduk ama bunu duyuramamıştık. Bu festivalle artık bulgurun dünya mutfaklarında yer alması konusunda çok büyük bir adım atılmıştır.”

KOÇER:BULGURDA KDV YÜZDE 1'E DÜŞTÜ

Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, Gaziantep’in elbirliğiyle çok büyük işlere imza attığını belirterek, bulgurda yüzde 8 olan KDV'nin yüzdi 1'e düşürülmesine verdiği destekten dolayı Mehmet Şimşek'e teşekkür etti. Gaziantep'in 2003 yılında başladığı markalaşma yolculuğunda çok önemli organizasyonlar gerçekleştirdiğini, önemli yerlere geldiğini belirten Koçer, "Bu festival de Gaziantep’in markalaşma sürecine katma değer yaratacak. Bulgur festivalinin önümüzdeki yıllarda kurumsallaşarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

ŞİMŞEK:GAZİANTEP AZ KONUŞUP ÇOK ŞEY ÜRETİYOR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, Gaziantep’in yenilikçi ve liderlik özellikleri taşıyan bir şehir olduğunu belirterek “Gaziantep ortak bir cazibe merkezi. Aynı potada birçok kültür, mezhep, din bir araya gelip katma değer üretiyor. Gaziantep az konuşup çok şey üreten bir şehir ve bu özelliği ile daha pek çok başarılı işe imza atacağı inancını taşıyorum” dedi.

SORUNLARIN HEPSİ AŞILIR

Şimşek, Türkiye'nin çevresindeki sıkıntılara rağmen Türkiye'nin ayakta durmasının büyük başarı olduğunu kaydederek, şunları dedi: "Burası dünya gastronomi başkentlerinden bir tanesidir. Çevremizde birçok sıkıntılar var. Hemen yanı başımızda insanlık trajedisi ve insanlık ayıbı var. Bütün bunlara rağmen eğer bir şehir pozitif bu tür çalışmalarla gündeme gelebiliyorsa Türkiye ve dünya ekranına bu türden yenilikçi güzel çalışmalarla gündeme geliyorsa normal günde kimse tutamaz burayı. O açıdan Türkiye’nin geleceği parlak çünkü Gaziantep gibi yeni büyüme motorları inovasyon merkezleri var. Onun için asla ve asla yalnız olup bitenlere bakıp çekimser olmayalım. Allah'ın izni ile sorunların hepsi aşılır."

BAYRAMDAN BAYRAMA PİRİNÇ YERDİK

Şimşek, büyük arazilere sahip olmadıklarını, çocukluğunda bayramdan bayrama prinç yediklerini anlatırken, "Sabahları mercimek çorba, akşamları bulgur yemekleri yerdik. İyi ki öyle beslenmişiz. Bugün bulgurun ne kadar sağlıklı olduğu ortaya çıktı" dedi.

İKİ GÜN BOYUNCA ETKİNLİK

Bulgur Festivali’nin ilk gününde Türkiye ve yurtdışından gelen konuklara bulgurla yapılan yemekler tanıtıldı, bulgurun sağlıklı beslenmedeki yeri anlatıldı, dünyaca tanınmış şefler atölye çalışmaları ile bulgurla yapılan yiyecekleri sundu.

Festival programı kapsamında seminer ve panellerde “Bulgurun Yükselen Bir Değer Olarak Dünyada Pazarlanması, Uluslararası Şeflerden Dünya Mutfağının Önde Gelen Yemeklerinin Pirinç Yerine Bulgur ile Yorumlanması, Bulgurun Tarihi, faydaları gibi konular işlenirken eş zamanlı olarak da halk oyunları, konserler, müzik dinletileri ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleştirildi.

101 Bulgur Yemeği Sergisi ve dünyaca ünlü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor’un, Bulgur Yemekleri sunumu da etkinlikler arasındaydı. Gaziantepli şeflerin açık mutfak etkinlikleri sunduğu festivalin ilk gününde yemek kültürü araştırmacısı - Gazeteci Nedim Atilla da Anadolu’da Bulgur Yemekleri konulu bir konuşma yaptı.

Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın yaptığı “Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması” konulu panelin ardından Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği’nin düzenlediği “Ninelerden torunlara 1001 kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları adlı yemek yarışması da yapıldı. Meral KINACILAR