İnsanla mekan arasında doğrudan ve oldukça köklü bir ilişki vardır. Derinlerden gelen bu ilişki zamanla bir tutkuya dönüşür.

İnsana baktığınızda mekanı, mekana baktığınızda ise insanı görürsünüz.

Yaşadığınız yer bir anlamda sizin kimliğinizdir. Karakteriniz onunla anlam bulur. Onun içindir ki her insan yaşadığı yere benzer.

Peki benzemeyenler? Eğreti bir duruşla zoraki birliktelikler nereye kadar? Sonunda biriken enerji kendini patlatır ve soyutlanma kaçınılmaz hale gelir.

Şehirler de tıpkı insanlar gibidir. Canlıdır, nefes alır. Hüzün sokakların, bulvarların dilsiz yüzlerine yansır. Sevinçler meydanlara sığmaz taşar.

Şehirler düşünür, çünkü hafızaları vardır. Hiçbir vakayı atlamaz. Olayları ve insanları bir yerlerde kayıt altına alır.

İbn-i Haldun ünlü eseri Mukaddimede 'Tarih bilimin anasıdır' der, bu tespiti yerli ve yabancı bütün bilim adamları tekrar ederler.

Bugün kesin olarak ispat edilen en büyük realite ve varılan sonuç şu; İnsani özelliğin birinci ögesi sosyal tarihin zihinsel birikimidir.

İnsanlar gibi şehirler de zihinsel birikimlerini, geçmişe ait verileri günümüzde yaşananlarla birbirine çarparak bir sonuca varacak ve elde ettikleri sonuçlara göre karar verecektir.

Şehirler kimi zaman geçmişe saygının kimi zaman politik manevraların ve zamana ait duruşun bir gereği olarak verdiklerini geri almak zorundadır.

Zamana yenik düşerek aşınan, zafiyet gösteren, kişilikleri bu kentin üzerinde artık azap haline gelenler silkelenip atılmalıdır.

Şehirler sadece park, bahçe, bulvar, kanallar, yükselen binalar değil. Hafıza, isim, kültür, tarih ve sosyalitedir.

Burada Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahine önemli bir görev düşüyor. Neden Fatma Şahin? Çünkü şehrül emin şehir ahalisinin vicdanıdır. O bu şehrin savcısıdır da onun için. İlk etapta aklıma gelenler, Eski Bakan, Eski Vali, Eski Belediye Başkanı, her kimse, varlıkları bu şehrin yaşam kültürüyle bağdaşmayanların isimleri bulvarlardan, parklardan, caddelerden arındırılmalıdır. Çünkü bu isimler Gaziantepe yakışmıyor.

Nedenleri ve niçinleri isimlerinde gizli olan bu şahsiyetler konusunda Gaziantepe dönüp baktığınızda gerekli cevabı alacağınıza eminim.

Bir zamanlar burada görev yapmış olmanız ilanihaye bu şehrin üzerinde gölge etme hakkını size vermez.

İçlerinde 'Yedi ama çalıştı, çaldı ama yaptı' hükmüyle isimleri müsemma yapanlar da var, kendisini var eden bu şehre ve onun değerlerine ihanet ederek Ali Kemalleşenler ve Çerkez Ethemleşenler de var, isimleri bu şehirle hiç bir yakınlık taşımayanlar ve karşılık bulmayanlar da var elbette.

Benden söylemesi.

Artık top Bakan Başkanda.