Zeugma Antik Kenti kazılarında çıkarılan mozaikler,Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de katıldığı toplantıda Mozaiklere topuklu ayakkabısıyla basması büyük tepki topladı. Ajanslar ve internet sitelerinde yapılan haberler sosyal medyada genellikle Fatma Şahin’e ağır eleştireleri beraberinde getirdi. Buna karşılık kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, yaptığı açıklamada Mozaiklere basılmakla zarar görülmeyeceğini açıklamak zorunda kaldı.

GÖRKAY “MOZAİKLERE ZARAR VERMEZ”

Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, Zeugma Antik Kenti'nde bulunan mozaiklere zarar verildiği iddiasıyla ilgili, herhangi bir boşluğu bulunmayan, sağlam blokajlı zemin mozaikleri üzerinde kısa zaman dilimleri içinde yürünmesinin herhangi bir problem oluşturmadığını bildirdi.

Görkay, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Zeugma Antik Kenti'ndeki Muzalar Evi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında, mozaiklere zarar verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Antik kentte bulunan mozaiklerin hepsinin ana kaya üzerine yapıldığına dikkati çeken Görkay, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 santimetreye varan taş blokaj, kalın harç blokaj, ince harç ve tesselatum olarak adlandırılan mozaik taşlarının gömüldüğü ince harçla yapılmış oldukça sağlam blokajlara sahiptir. Herhangi bir boşluğu bulunmayan sağlam blokajlı zemin mozaikleri üzerinde kısa zaman dilimleri içinde yürünmesi mozaikler için herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Tanıtım sırasında üzerinde yürünen alanlar, kazı restoratör ve konservatörlerinin önceden belirlediği geometrik desenli mozaik çerçeveleridir."