Turizm eski Bakanı Abdulkadir Ateş, Zeugma Antik Kenti'nde bulunan 3 yeni mozaiğin tanıtımı sırasında mozaiklerin üstüne topuklu ayakkabıyla basılmasını eleştirdi. Mozaiklerin üstüne basılmasının yanlış olduğunu belirten Abdulkadir Ateş, "Mozaiğin üstüne basılır mı? Çok ciddi bir şey. Orada dünya sanat tarihi yatıyor. İtalya'dan, Venedik'ten orayı ziyarete geliyorlar. Biz gidiyoruz orada lay, lay, lom... Ne yaptığımızı bilmeden. Yok böyle bir şey. Fatma Hanımı çevresindekilerin önceden uyarması gerekiyordu" dedi.

FATMA HANIM'IN NE SUÇU VAR?

'İnşallah yurtdışında bu resimler yayınlanmaz, yoksa herkes bizi kınar' diyen Ateş, "Olmaz böyle bir şey. Suç Fatma hanımın değil, onu oraya götürüp o şekilde gezdirenlerin. Tedbirini alırsın, öyle götürürsün. Düzenlenecek turlarla, mozaiği görmek isteyenlere yukarıdan baktırılması, bunun için gerekli tedbirlerinin alınması gerek. Tedbir almadan, sürüyle insanı oraya götürüp gezdiremezsiniz. Fatma Hanım'ı suçlamıyorum. Bilemez, onu götüren yetkililerin bunun tedbirini alması lazımdı. Ayakkabıyla çıkıp bakacağına, üstünden platform hazırlanabilirdi. Ayakkabıyla basılan görüntüleri görünce çok üzüldüm ve de yadırgadım. Müze'den gidenler, doçent arkadaşlarımız daha önceden Fatma Hanım'ı uyarıp, ayrıca gerekli tedbirleri almaları gerekti. Fatma hanımın ne suçu var? Bilmezki, arkeolog değil, sanat tarihçisi değil. Kabahati yok. Çevresindeki, o tarihi eseri korumakla yükümlü olanların, ona gözleri kadar bakmak zorunda olanların suçu var" diye konuştu.

PAMUKKALE'DE DOLAŞMAYI YASAKLADIM

Pamukkale'de herkesin ayakkabıyla dolaştığını, bakanlığa gelince bunu yasakladığını anlatan Ateş, "Baktım Pamukkale kararıyor. Bakanlığım döneminde Pamukkale beyaz kalsın diye kampanya yaptık, bırakın ayakkabıyla, dolaşmayı yasakladık. Bizden önce Pamukkale'de herkes dolaşıyordu, resim çektiriyordu. Yok böyle bir şey. O bir doğa harikası, Zeugma da bir sanat harikası. Bunları gözümüz gibi korumamız lazım.

UZER DE ORADAYDI

Geçtiğimiz yıl içerisinde Şanlıurfa'dan gelirken bir ara Zeugma'da durduğunu ve bir çok yerin üzerinin açık olduğunu görüp üzüldüğünü belirten Ateş, "Oysa üstü açık yerlerin kapatılması lazım. Çatı tertibatı ile korunması lazım. Bunlarda yapılmıyor. 22. dönemde Gaziantep milletvekilleriyle birlikte Zeugma için bir plan yapıldı. Zeugma ve alanı için, müze yeri, gözlem yerleri, istirahat yerleri için plan yapıldı. Oturduk bunu bakanlıkta ciddi ciddi konuştuk. Ak Parti İl başkanı Ahmet Uzer'de oradaydı. Plan çıkmıştı, ancak bir santim bile uygulanmadı. Plan, Zeugma Antik kentinin korunması ve dünyaya açılabilmesi için bir master planıydı. Plana göre Zeugma ile ilgili çalışmalar yapılacak, Zeugma ile ilgili bilgi verecek informatik merkezler olacaktı. Ziyarete gelenlerin oturabileceği. dinlenebileceği tesisler olacaktı. Yollar ona göre yapılacaktı. Muhtemel çıkabilecek olan sanat eserlerine zarar vermeyecek ulaşım ağları yapılacaktı. Bu master planından hiç haber yok" dedi.

ZEUGMA SAHİPSİZ KALDI

2013'ün yaz ayında gittiğini ve hiç bir şey yapılmadığını gördüğünü söyleyen Ateş, "Allah'tan İş bankası el attı da orada birşeyler oluyor. Zeugma'da mozaikler bulunduğunda büyük firmalar bu kazıya yardım edeceğini söylemişti. İnsanlar resim çektiriyordu, nerede o insanlar? Resim çektirmeyle olmuyor. Sanata, tarihimize sahip çıkalım. Zeugma sahipsiz kaldı. Hükümet de birşey yapmıyor. İş bankası 7 milyon dolar civarında katkı sağladı. Bunun dışında birşey yapılmıyor. Zeugma'nın ciddi biçimde elden geçirilmesi lazım. Uluslararası bir yarışma ile o bölge yeniden planlanmalıdır" dedi.

O CİVARDA ÇOK MOZAİK VAR

Zeugma'nın yolunun kendi bakanlığı döneminde yapıldığını anlatan Ateş, "Belkıs köyü vardı. Belkıs köyünün adını Kavunlu köyü koymuşlardı. Sinirlendim, Kavunlu ismi, tekrar değişti.

O yörede en azından 10-15 tane yer var, el atılmayan. O civarın kuzeyinde var, yeraltı mozaikleri oralarda da var. Zeugma gibi olmasada eski Roma döneminden kalma çok yer var" dedi. Meral KINACILAR