SOL YASAKLARIYLA YENİ GÜZERGAH ŞÖYLE OLACAK

1- Karmen Peyzaj ve Kavaklık istikametinden gelenler Sigorta kavşağından Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarına dönemeyecek. Doğru giderse bu kez Çetinkaya istikametine de dönemeyecek. Emniyet kavşağına kadar gelecek ve buradan ya U dönüşü yapacak yada, Kıbrıs caddesinden dönüş yapabilecek.

2- Vilayet istikametinden Gazi Muhtar paşa yönüne gitmek isteyenler, eski havuzlu kavşak olarak bilinen ve Kırkayak yönüne gidecek olan sol tarafa dönemeyecek. Doğru gitmek zorunda kalacak ve bu kez, aynı istikamette SSK kavşağında hastaneye ve Sanko AVM'ye dönemeyecek. Doğru gidecek ve ancak kavaklık kavşağından sola dönüş yapabilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in meclis toplantısında, Gazi Muhtarpaşa ve Sigorta kavşaklarında tramvayın geliş gidiş yolu üzerinde sola dönüşlerin yasaklanacağı yönündeki açıklaması gazetemizde yayınlanınca yeni bir gündem yarattı. Kent içi trafiği rahatlatmak amacıyla Yüksel Proje firmasına hazırlatılan ulaşım planında büyük bir yoğunluk yaşayan bu güzergahta, dönüş olarak planlanan iki kavşağın bu yükü kaldırmasının çok zor golacağı ifade edildi.

Yüksel Proje firmasından karar için 1 hafta süre isteyen Fatma Şahin, oda başkanlarının raporu doğrultusunda bu projenin hayata geçip geçmeyeceğine karar verecek. Gazi Muhtarpaşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşlerin yasaklanmasının trafiği rahatlatacağı yönünde görüş bildiren oda başkanları olduğu gibi, bu kararın trafiği içinden çıkılmaz hale getireceğini söyleyen de var.

ALTERNATİF YOLLAR TRAFİĞİ KALDIRIRSA OLABİLİR

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Kösüzer, "Trafiği rahatlatacaksa, çözümde başka bulunamıyorsa yapılabilir. Alternatif yollar o trafiği kaldırabilecek düzeydeyse olabilir" dedi.

SOLA DÖNÜŞLERİN KALDIRILMASINA KARŞIYIM

Servisciler Odası Başkanı İsmet Özcan, "Sola dönüşlerin kaldırılması konusunda olumsuz düşünüyorum. Çünkü bir sonraki kavşakta sıkıntı olacaktır" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, okulların da açılmasıyla birlikte trafik yoğunluğunun önüne geçmek için proje üstüne proje çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü, Gaziantep'in ulaşım master planını yapan Yüksek Projeyi Gaziantep'e davet ederek, mimarlar, inşaat mühendisleri, şoförler ve servisciler odasına kadar işin muhataplarına sunum yaptırdı. Bu önemli toplantıda hafif raylı sistemin kırmızı ışıkta durmasından, Gazi Muhtarpaşa ve Sigorta Kavşağında sola dönüşlerin yasaklanması da ele alındı.

ODA BAŞKANLARI NE DİYOR?

Hafif raylı sistemin kırmızı ışıkta durmasına bütün oda başkanları onay verirken, Gazi Muhtarpaşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşlerin yasaklanması fikrine ise oda başkanlarından sıcak bakan da, karşı çıkan da var.

SOLA DÖNÜŞLER YASAKLANSIN

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, sola dönüşün yasaklanmasını desteklediğini belirterek, "Bu ışıkta kalma süresinin iptali için mecbur gerekli. Sola dönüşlerin iptal olması gerekiyor. Sigorta, Gazi Muhtarpaşa kavşaklarının iptal olması gerekiyor. Biz bu yönde rapor sunacağız" dedi.

ALTERNATİF YOLLAR TRAFİĞİ KALDIRIRSA OLABİLİR

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Kösüzer, "Trafiği rahatlatacaksa çözümde başka bulunamıyorsa yapılabilir. Ne kadar rahatlatacak. Büyük ihtimal sola dönüşler yasaklanırsa rahatlar ama onun alternatif yolları nasıl olacak. Alternatif yollar o trafiği kaldırabilecek düzeydeyse olabilir. Uygulamayı görmek lazım" dedi.

SOLA DÖNÜŞLERİN KALDIRILMASINA KARŞIYIM

Toplantıya katılan Servisciler Odası Başkanı İsmet Özcan ise, "Tramvayın kırmızı ışıkta durmasını istiyoruz. Tramvayda araçlarla beraber hareket etsin. Toplantıda gündeme gelen bir başka konu, köprülü kavşaklar. Mimarlar, şehir plancıları katlı kavşaklara karşı çıktılar. Ben ise karşı değilim. Katlı kavşak yapılsın, problemi çözer. Sola dönüşler konusunda olumsuz düşünüyorum. Çünkü bir sonraki kavşakta sıkıntı olacaktır" diye konuştu.

ŞAHİN CUMA GÜNÜ KARARINI VERECEK

Toplantıya katılan oda başkanlarından Cuma gününe kadar bu konuda rapor isteyen Şahin, onların görüşleri doğrultusunda bu projenin hayata geçip geçmeyeceğine karar verecek.

Fatma Şahin, meclis toplantısında konuyu gündeme getirerek, "Şehrin özellikle iki sıkışma bölgesi var. Gazi Muhtarpaşa ve sigorta kavşağı. Araçlar hafif raylının üstünlüğünden dolayı 4-5 kırmızı ışıkta üstelik, 260 saniye bekliyor, bu çalışmayla bekleme süresi 80 saniyeye düşecek. İki noktada sola dünüşü yasaklamayı planlıyoruz. Bu projeyle araçlar 3-4 kırmızı ışığa takılmadan geçecek. Yüksek Projeden düşünmek için 1 hafta zaman istedik" demişti. Meral KINACILAR