CHP’nin, iktidar tarafından dile getirilen ‘faiz lobisi’ iddialarının araştırılması ve gereken tedbirlerin alınmasına yönelik önergesi, AKP tarafından reddedildi. Şeker, “iktidar, başarıyı kendine, başarısızlığı da uydurduğu lobilere bağlıyor. Faiz lobisi de ekonomik darboğazda sarıldığı popülist siyasi bir söylemden başka bir şey değildir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda faiz lobisinin araştırılması için verdiği önerge üzerine konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, iktidarın bu güne kadar patates lobisinden, kuru fasulye lobisine, faiz lobisinden robot lobisine kadar yirminin üzerinde uydurma lobi yarattığını belirterek, bu lobilerin kimlerden oluştuğunu ve ne yaptıklarını iktidar dâhil kimsenin bilmediğini söyledi.

Hükûmet temsilcilerinin ikircikli bir tavır sergilediklerine de dikkat çeken Şeker şunları söyledi:

“Bir yandan, Türkiye'yi ‘güvenli liman’, ‘sağlam, güçlü ekonomi’, ‘dünyanın tercih ettiği ülke’ olarak tesis ettiklerini ifade ediyorlar; diğer yandan, öne sürdükleri lobi iddialarıyla Türkiye'nin aslında bahsedildiği kadar sağlam bir ekonomiye sahip olmadığını, kolaylıkla manipüle edilebilen, küçük olaylarda bile sarsıntı geçirebilen, kırılgan bir yapıya sahip olduğunu ima ediyorlar. Dolayısıyla kamuoyunda bir kafa karışıklığı yaratıyorlar.”

DOLARLARI KİMLER ALIYOR?

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında İçişleri Bakanı’nın benzer açıklamalarını da hatırlatan Şeker şöyle konuştu:

“Sayın Bakan, 90'lı yıllardaki yolsuzlukları anımsatarak ‘40-50 milyar dolar, bankalar battı gitti. Nasıl ki o zaman bu işi tezgâhlayanlar dolar almıştı, şimdi dolarları kim aldı?’ demişti. Bu açıklamasının üzerine 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kim tarafından, hangi tarihte, kimlere sızdırılmıştır, bu operasyonu önceden haber aldığı iddia edilen kişiler hangi tarihlerde, ne kadarlık döviz alımı yapmışlardır" diye sordum. Aradan 14 ay geçti. Önergem cevaplanmadı. Anlaşıldı ki maalesef, bu da popülist söylemlerden birisiymiş.”

SARAY SAKİNİ KONTROLDEN ÇIKIYOR, DOLAR FIRLIYOR

'Ekonomi büyümüyor o halde dolar neden tırmanıyor?diyen Şeker, " Çünkü saray sakininin kibri büyüyor, egosu büyüyor. Enflasyon kontrolden çıkmadıysa dolar niye artıyor? Çünkü saray sakini kontrolden çıkıyor” dedi.

KAYNAĞI BELİRSİZ DÖVİZ

Son üç ay içinde dövizin Türk lirası karşısında kazandığı değer yüzde 12 olurken, buna karşılık sanayicinin cebinden çıkan paranın yaklaşık 100 milyar TL’ye dayandığını kaydeden Şeker, Merkez Bankası’nın kaynağı belirsiz döviz girişinde her seçim öncesi olağanüstü bir artış yaşandığına da dikkat çekti. Şeker, seçim olmayan 2012 ve 2013 yıllarında kaynağı belirsiz döviz girişinin neredeyse yok denecek düzeyde olduğunu ancak 2015’in ilk üç aylık döneminde bu miktarın 6 milyar 635 milyon dolara çıktığını vurguladı.

Cumhurbaşkanının Merkez Bankası’na suçlamalarda bulunduğunu ve her konuşmasında doların arttığını ifade eden Şeker, “Bu açıklamalara neden devam ediliyor? Dolar sürekli yükseltilerek kimlere kazanç sağlanıyor. Tüm bunları birleştirdiğimizde dövizin yükselmesine neden olan açıklamalar bilerek, yurt dışından para getirenlerin daha fazla kazanç elde etmesi için mi yapılıyor sorularını akıllara getiriyor” dedi. Bülten