Gaziantep Emniyet Müdürlüğü bir süre önce polise yönelik bombalı saldırı yapılacağı bilgisine ulaştı. Bu bilginin ardından çalışma başlatan polis, cumartesi günü saldırının 1 Mayıs günü yapılacağı konusunda güçlü istihbarat elde edince, kentte alarm durumuna geçildi.

UYGULAMA İPTAL EDİLDİ

Emniyet Müdürlüğü'nde amir ve müdür düzeyindeki tüm rütbeli polislerin katılımıyla yapılan toplantıda alınacak önlemler tartışıldı. Bu doğrultuda polis, saldırıda hedefin doğrudan polisler olacağının saptandığı dikkate alınarak, pazar günü kentin farklı noktalarında yapılacak 1 Mayıs etkinliklerinde görev alacak personelin geçmişte olduğu gibi Emniyet Müdürlüğü önünden servis araçlarıyla görevlendirilecekleri yere gitmeleri uygulaması iptal edildi.

BARİYERLE KAPATILDI

Saldırı ihtimali göz önünde tutularak polislerin, evlerinden doğrudan görev yerine gitmeleri tebliğ edildi. Ayrıca, önlem amacıyla Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ile ek hizmet binasının önündeki yolun yaklaşık 200 metrelik kısmı bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı.

09.20'DE SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

Alınan bu önlemlerin ardından sabah saatler 09.20'yi gösterdiğinde siyah renkli bir minibüs, bariyerlerle trafiğe kapatılmış olan yolda ters şeritten girdi. Bariyerleri aşan minibüsü fark eden Emniyet Müdürlüğü giriş kulübesinde görevli polis memuru 46 yaşındaki Serdal Şakır tüfeği ile bu sırada görev yaptığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne girmeye çalışan 33 yaşındaki Yusuf Erin ise beylik tabancasıyla ateş açtı.

SİVİLLERDE YARALANDI

Silah sesleri ile dışarı koşan polisler de silahlarına sarıldığı sırada bomba yüklü minibüs infilak etti. İntihar eylemcisinin kullandığı minibüs bir anda alev topuna dönüşürken, hem aracın parçaları, hem de bombanın tesirini artırmak için içine konulmuş olan demir parçacıkları etrafa saçıldı. Ortalığın savaş alanına döndüğü patlama ile Emniyet Müdürlüğü ile çevresindeki kamu kurumları binaları ile iş merkezlerinin camları kırıldı, büyük hasar oluştu. Patlamada ayrıca silah seslerini duyarak dışarı koşan polisler ile bu sırada Emniyet Müdürlüğü yanında bulunan Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi önünde bulunan bazı sivil vatandaşlar yaralandı.

ALARM DURUMUNA GEÇİREN BEYAZ ARACIN SÜRÜCÜSÜ DE YARALANMIŞ

Patlatılan minibüsün bariyerleri aştıktan sonra polislerin açtığı ateş sırasında yan yoldan geçen beyaz renkli bir otomobil bölgeden uzaklaştı. Polisin açtığı ateşle camları kırılan ve kurşunlar isabet eden aracın saldırıyla bağlantısı olabileceği belirtilerek aranmaya başladı. Ancak, bir süre sonra Emniyet Müdürlüğü'ne birkaç yüz metre uzaklıkta terk edilmiş olarak bulunan otomobilin patlama sırasında tesadüfen bölgeden geçtiği ve sürücüsünün de yaralandığı belirlendi. Olayla ilgisi olmadığı saptanan otomobilin kurşun ve şarapnel parçaları ile hasar gördüğü belirlenirken, hastaneye giden yaralı sürücünün sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.

18'İ POLİS 22 YARALI

İnfilak ettirilen minibüsü fark ederek durdurmak için ateş açan polis memurları Serdal Şakır ile Yusuf Erin şehit olurken, yaralanan 18'i polis 22 kişi ise hastanelerde tedaviye alındı. Tedavisi tamamlanan yaralılardan 4'ü taburcu edilirken, halen hastanede bulunan 18 kişiden sadece 1'inin hayati tehlikesinin bulunduğu, diğerlerinin sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı. Emniyet Müdürlüğü'nün daha önce edindiği istihbarat ile polislerin aynı noktada toplanması uygulamasının sonlandırılması ile olası facianın önüne geçildiği kaydedildi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ HEMEN SAPTANDI

Saldırı sonrası yaşanan paniğin ardından polis, uzun süre olay yeri incelemesi yaptı. Patlamada kullanılan minibüsün kiralandığı belirlenirken, aynı şirketten kiralanan araçların da benzer eylemde kullanma ihtimali üzerine tüm araçlar tek tek bulundu ve arandı, ancak sorun olmadığı saptandı. Patlamanın şiddetiyle parçalanan 32 yaşındaki İ.G. adlı teröristin ceset parçaları ise metrelerce uzağa fırladı. Teröristin vücudunun bir kısmı da patlamanın olduğu bölgeye 50 metre uzaklıktaki Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binasının bahçesine düştü. Burada yapılan incelemede teröristin parmak izi araştırması yapıldı.

PARMAK İZİNDEN KİMLİĞİNE ULAŞILDI

Polisin yaptığı araştırmada teröristin parmak izi Emniyet Müdürlüğü veri tabanındaki parmak izleri ile karşılaştırıldı. Yapılan karşılaştırmada daha önce ehliyet için Emniyet Müdürlüğü'ne verdiği parmak izi eşleşen 2 çocuk babası İ.G.'nin ismine ulaşıldı. Araştırmada parmak izi verdiği dönemdeki adresi çıkarılan İ.G.'nin evine baskın düzenlendi. Burada İ.G.'nin babası, kardeşi, eşi ve bazı akrabaları gözaltına alındı. Teröristin gözaltına alınan babası ile 2 katlı evde alt ve üst katlarda oturduğu da belirlenirken, evde bir ruhsatsız tüfek ele geçirildi.

BİRBİRİ ARDINA OPERASYONLAR YAPILDI

Polis, aile bireylerini sorgularken saldırıyı gerçekleştiren teröristin ilişkileri mercek altına aldı. Terör ve istihbarat birimlerinin araştırmasında teröristin babasıyla birlikte trikotaj işi yapıp, fabrikalarda çalıştığı ve 8 ay önce evden ayrılarak terör örgütüne katıldığını belirledi. Belirlemede ayrıca terörist İ.G.'nin evden ayrılarak kaçak yollarla gittiği Suriye'de terör örgütünün amacı doğrultusunda faaliyet gösterdiği ve kısa süre önce Gaziantep'e geri döndüğünü saptadı. Polis, yaptığı belirlemelerin ardından İ.G.'nin irtibatlı olduğu kişilerin yakalanması için sabaha kadar kent merkezi ve bazı ilçelerde çok sayıda adrese operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda 30'u aşkın kişi gözaltına alındı ve sorgulanmasına başlandı.

EŞİNE ÖLDÜĞÜ SÖYLENMEDİ

Bu arada polisin sorguya aldığı şüpheliler arasında bulunan teröristin adı öğrenilemeyen eşinin olaydan haberdar olmadığı belirlendi. Polis, sorgu sırasında saldırıyı gerçekleştiren İ.G.'nin parçalanarak öldüğünden haberdar olmayan kadına, eşinin öldüğünü de söylemedi. DHA