Gaziantep, zeytinde de söz sahibi olmak istiyor. Şehirdeki 430 bin dekarlık alanda bu yıl 100 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesi öngörülüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, son yıllarda Gaziantep'te zeytin üretiminin ciddi oranda arttığını belirtti. Karayılan, Gaziantep'te zeytinyağı fabrikası kurmak isteyen yatırımcılar için teşvik projelerini uyguladıklarını kaydetti.

Bölgenin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip'te sofralık yeşil zeytinin hasadı için çalışmalar sürdürülüyor. Yöre halkının taraklama yöntemiyle binbir emekle ağaçlardan silkelediği zeytinler, kadınlar tarafından yaprak ve çubuklarından ayıklanarak tüketiciye sunuluyor. Yörede geçen yıl yaşanan don olayı nedeniyle üretimde düşüş olmasına karşın bu yıl verimin arttığını kaydeden Karayılan, bu yıl 100 bin ton yağlık ve 6 bin ton da sofralık zeytin hasadının beklendiğini söyledi.

MERKEZ OLACAĞIZ

Gaziantep'in zeytin konusunda da bölgede söz sahibi olduğunu anlatan Karayılan, "Fıstık, makarna, bulgur üretiminde olduğu gibi zeytin yağı üretiminde de Gaziantep'i önemli bir konuma kavuşturmak istiyoruz. Gaziantep, ülkenin sofralık zeytin ihtiyacının yüzde 3'nü karşılamaktadır ancak Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 17'si ilimizde üretilmekte. Asıl hedefimiz bunun yüzde 20-25'lere çıkması. Zeytinle ve zeytinyağıyla ilgili ciddi toplantılar yapıyoruz. Ticaret borsamız da iş birliği içinde. Derneklerle de hareket ederek çiftçilerimizi bu konuda eğitmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

VERİM ARTACAK

Birim alandan yüksek verim elde etmek için ciddi çalışmalar yapmayı sürdürdüklerini ifade eden Karayılan, boş ve verimsiz tarım arazilerini zeytin bahçesine çevirerek, buralara daha kaliteli zeytinler dikerek verimi artırmayı planladıklarını dile getirdi.

YATIRIMCILARA DESTEK

Daha verimli zeytinyağı üretimi için yüzde 50 destekle zeytinyağı dolum üniteleri kurduracaklarını bildiren Karayılan, bu tesislerle Gaziantep zeytinyağının çok daha değerli olacağını vurguladı.

Gaziantep'te zeytinyağı fabrikası kurmak isteyen yatırımcılar için teşvik projelerini uyguladıklarını kaydeden Karayılan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bütün vatandaşlarımıza yılda bir sefer olmak üzere 30 günle 60 gün arası bir başvuru süresi tanıyoruz. Bu süreler içerisinde başvuran bütün firmalara makinesine yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Burada bu tür yatırımlarla ilgilenen bütün çiftçilerimiz müdürlüğümüze başvurabilirler. 'Yatırımlarını yüzde 50'si sizden yüzde 50'si bizden yüzde 100'ü sizin' diyerek vatandaşlarımıza hizmet etmek istiyoruz."