Ezo Gelin için yarışma

Güzelliği, aşkı ve vatan hasreti ile efsaneleşen, yaşamı, türkü ve filmlere konu olan ancak hiçbir fotoğrafı bulunmayan Ezo Gelin'in temsili yüzünün ortaya çıkarılması için Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'nde Kaymakamlık tarafından yarışma başlatıldı. 'Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması' başlattıklarını açıklayan Kaymakam Arif Gül, "Herkese açık tuttuğumuz bu yarışmada ortaya çıkan simge, herkese mal olsun istiyoruz. Heykeltıraşlar, animatörler, grafikerler, ressamlar bu yarışmaya katılarak katkı verebilirler" dedi.

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'ne bağlı Dokuzyol Köyü'nde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren 'Ezo' diye çağrılan Zöhre Bozgeyik'in güzelliği dillere destan oldu. Berdel usulü ile evlilik yapan Ezo Gelin, ağabeyinin eşinden ayrılması nedeniyle çok sevmesine rağmen kocasından mecburen ayrılarak 1936 yılında Suriye'deki bir akrabasıyla evlendirilerek bu ülkeye gönderildi. Güzelliği, mecburen ayrıldığı kocasına olan aşkı ve Suriye'de çektiği vatan hasreti ile Ezo Gelin'in hikayesi dilden dile dolaştı. Adına türküler yakılan, hayatı filmlere konu olan ve bir çorbaya adı verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti. Ölümünden önce sürekli Türkiye'ye ya da ülkesini gören bir tepeye gömülmek istediğini isteyen Ezo Gelin'in mezarı 1999 yılında yapılan girişimler sonucu Türkiye'ye getirildi ve doğduğu Dokuzyol Köyü'ne nakledildi.

YARIŞMA BAŞLATTI

Oğuzeli Kaymakamlığı, Ezo Gelin'in temsili yüzünü ortaya çıkarmak amacıyla 'Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması' düzenledi. Yarışmanın tanıtımı için Ezo Gelin'in doğduğu köy olan Dokuzyol Köyü'nde tanıtım etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, vatandaşlara Ezo Gelin çorbası dağıtan Kaymakam Arif Gül, çorba ikram ettiği köylülerle birlikte Ezo Gelin'i mezarı başında andı. Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Ezo Gelin'in herhangi bir görselinin bulunmadığı ve ulaşamadıklarını söyledi.

KIZI SAVAŞTAN KAÇIP TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Yaşam öyküsüyle efsaneleşen ve mezarı 1999 yılında Türkiye'ye getirilen Ezo Gelin'in, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi'nin Ağdaş Köyü'nde yaşayan 71 yaşındaki kızı Celile Bozgeyik beraberinde 5'i kız 6 çocuğu, damatları ve torunlarıyla birlikte savaştan kaçarak 3 ay önce sınırı geçip Türkiye'ye geldi. Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde bulunan sınır kapısından Türkiye'ye gelerek Gaziantep'in Etiler Mahallesi'nde kiraladıkları 2 odalı eve yerleşen Ezo Gelin'in kızı ve yakınları yapılan yardımlarla yaşamını sürdürüyor.

DHA