?Her aile bir tarihtir.
Hatta okumasını bilene göre bir destandır.?
ALPOHONSE DE LAMARTINE

Evlilik, bir aile kurmak için atılan ilk adımdır. Çocuk olsun olmasın, evliliğin bir aileye dönüşmesi zaman alır, bu bir süreçtir. Bu sürecin nasıl gelişeceği, evlenen kişilerin düşüncelerine, niyetlerine bağlıdır.
Şunu hemen baştan belirtmek istiyorum ki, her evlilik bir aile demek değildir ve kendiliğinden bir aileye dönüşmez. Ailenin ne olduğunu, çocukluktaki duygularımıza dönerek anlayabiliriz. ?Yuva?, ?aile?, ?ocak? gibi kavramlar, bizde ne gibi duygular uyandırıyor? Bu duygular önemlidir aileden söz edebilmek için. Bu duygular da evlenir evlenmez ortaya çıkmaz.
NEDEN AİLE?
Aile, iki insanın bir araya gelip evlenerek, güven, bağlılık, anlayış, sabır ve hoşgörü temelleri üzerine inşa edecekleri bir oluşumdur. Bizi, ?yalnızlık? duygusundan korur. Yalnızlık duygusu yaşamımızın erken dönemlerinde olumlu bir işleve sahiptir. Gençlik döneminde ortaya çıkan yalnızlık duygusu, ilk ailemizden bağımsız bir yaşam kurabilmek için, kopması gereken aile bağlarının, çözülüp zayıflaması yönünde bir işleve sahiptir. Böylece biz ilk ailemizden yavaş yavaş koparak, kendi bağımsız bireyselliğimizin farkına varmaya başlarız. Bu sürecin sonunda da, artık babamızın oğlu, anamızın kızı değil, kendi başımıza bir ?Ahmet Bey? ya da ?Fatma Hanım?ızdır. İşte bu süreç, (ilk aileden kopma ve kendi başına bir birey olma süreci) tamamlandıktan sonra, yalnızlık duygusu bu kez bizi, tekrar bir aile arayışına sokar. Çünkü sosyal ilişkilerdeki yakınlık, asla, anne-baba-kardeş yakınlığı seviyesine ulaşmaz. Bu samimiyeti tekrar yakalayabilmek için biz, kendimize bir eş bulup bir aile kurma gereksinimi duyarız. Eğer bunda başarılı olursak, yalnızlık duygumuz da ortadan kalkar ve biz çocukluk günlerimizdeki anne-baba-kardeş samimiyetini (bütünlüğünü) tekrar yakalamış oluruz.
Aile kurma, bireyin, yalnızlık duygusuna karşı, çocukluğundaki bütünlüğünü tekrar yakalama girişimidir. Bu, hem bireysel, hem de toplumsal bakımdan tek sağlıklı yönelimdir.
Aile kavramını yalnızlık duygusuna bağlamak, size ilk başta basit gibi gelebilir. Ancak, ?Yalnızlık Allaha mahsustur? sözünü anımsayın. Robinson Cruise neden dünyaca ünlü bir edebiyat klasiği? İnsanoğlunun dayanamayacağı tek duygudur yalnızlık duygusu. Yalnızlık duygusu sosyolojik açıdan da oldukça önemlidir. Eğer bir toplumda aile kavramı zayıflamışsa, yalnızlık duygusu insanları kolaylıkla, yakınlık duygusunun yoğun olarak yaşandığı illegal ya da kapalı örgütlere girmeye, suç kabul edilen davranışlara yönelmeye veya madde bağımlılığına sürükleyebilir. Bu duygu tüketim bağımlılığının da ana nedenlerinden biridir aynı zamanda!
Aileyi bu şekilde tanımlamak, evlilik ilişkimizi değerlendirmede bize son derece yararlı bir kıstas sağlar. Böylece biz, evliliğimizin aileye dönüşme sürecini kolayca izleyebiliriz. Eğer, evliliğimizde, yalnızlık duygusunun yerini, günbegün, eşimize yakınlık duygusu alıyorsa, aile olma sürecinde doğru yoldayız demektir.
EVLİLİKTE VİRÜS KAVRAMLAR
Evliliğin bir aileye dönüşmesini engelleyen yaygın düşünceler, ne yazık ki, günümüzde toplumsal birer kalıp haline gelmiştir. Bunların başında ?anlaşma? kavramı gösterilebilir örneğin. ?Anlaşamadık ayrılıyoruz/ayrıldık? kulağa ne kadar mantıklı geliyor değil mi? Boşanmaların en yaygın nedenlerinden biri olan ?anlaşamamak? aslında, anlık, günlük, ya da bir dönemlik bir kavramdır! Oysa aile kavramı bir ömürlüktür. Öyleyse evlilik anlaşıp/anlaşamamak gibi süreli bir kavram üzerine kurulamaz, kurulmamalıdır. Bir aile içinde ?anlaşamamak? zaman zaman ortaya çıkan bir durum olabilir. Bazen bu sık periyotlarla, uzunca süreli de yaşanabilir. Ancak hep akılda tutmak gerekir ki, beş yıl, on yıl anlaşmazlıklarla boğuştuğunuz bir evlilik ilişkisi, ?Tüm bunlara değermiş!? diyebileceğiniz bir ilişkiye de dönüşebilir yaşamınızın geri kalan bölümünde. Bu nedenle iyi günde/kötü günde bir beraberliktir evlilik.
Evliliğin bir aileye dönüşmesi süreci size kolay gelmeyebilir ancak ?yalnızlık duygusu?nun çok ağır olacağından emin olabilirsiniz! Bu duygudan kurtulmanın bedelini siz belirleyeceksiniz kuşkusuz!
Umarım ?anlaşamadık ayrılıyoruz? durumunda olan evli çiftler için, evlilik içinde ?ikili yalnızlık? yaşayan çiftler için uyarıcı bir kaynak olur bu yazı. Kendinizi hoşgörü, güven ve sevgi dolu hissettiğiniz bir gün diliyorum!
[email protected]