Türkiye İstatistik Kurumu'nun kırmızı et üretiminin 2015 yılının 2’nci çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 24,4 arttığını bildirmesine rağmen Gaziantep’te et fiyatları zirveyi elden bırakmıyor.

Gaziantepli kasap ve kebapçılar, et fiyatları arttığından dolayı vatandaşların et alamadığını, aynı zamanda daha çok tavuk etine yöneldiklerini belirtti. Bazı kasaplar ise “Canlı hayvan yetiştirenler, doğal olarak hayvan yemini pahalı aldığından dolayı koyunlar da pahalıya mal oluyor” diyerek bu durumun et fiyatlarına yansıdığını vurguladı.

ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDILAR

Şu an etli yemeklerin satışının azaldığını ifade eden kebapçı Hasan Kuşku, “Çünkü et satışları yükseldi, biz de etli yemeklere biraz zam yapmak zorunda kaldık. Şu an kebaplar düşük gidiyor. Daha çok tavuk eti satabiliyoruz. Etin kilosunu eskiden 25 liraya alıyorduk. Şu an ise 30 ile 50 lira arasında değişiyor. En ucuz et 30 lira” dedi.

EN FAZLA TAVUK TÜKETİLİYOR

Et fiyatları arttığından dolayı vatandaşların daha çok tavuk eti tükettiklerini söyleyen kasaplar ise “Mecburen etin içine tavuğu katıyor. Vatandaşın gücü yetmiyor ne yapsın. Et fiyatlarının yükselmesinde Kurban Bayramı'nın etkisi var, ülkemize gelen yabancıların etkisi var. Canlı koyun getirilmediği sürece böyle 3 ton ithal etle bu işler böyle yürümez. 10 milyon koyun var diyorlar. Günde sırf Gaziantep’te bin 500 kadar koyun kesiliyor. Yani bu nereye kadar yetecek. Bunun arkası gelse iyidir ama ardı gelmiyor. Düzgün bir et 35 lira ama gerçek yenilebilecek bir et fiyatı, 35 ve üzeridir. Geçen dönem yaptıkları gibi yaparlarsa biz de rahatlarız vatandaş da rahatlar” şeklinde konuştu. İHA