Derslerinize girmeden önce mutlaka plan yapın, bu plan sizin derse girdiğiniz andan zil çalıncaya kadar olan zamanınızın tamamını kapsasın. Plan denilince aklınıza illaki yazılı bir plan gelmesin. Önemli olan sistemli olarak işleyen bir yapılanmadır. Yazılı ve sözlü olması önemli değil. Planlı olmak aynı zamanda başarılı olmaya da eşdeğerdir.

Eğitim ve öğretim öğretmen için değil öğrenci içindir. Öğrencinin değer verdiği ve onun için anlam ifade eden olaylardan, konulardan ve problemlerden öğrenmeye başlanabilir.

Öğrencilerin ne için okuduklarını bilmeleri çok önemli. Onların, niçin okula geldiklerini ve buradaki öğrendikleri bilgilerin günlük hayatlarında ve gelecekleri açısından ne gibi yararlar sağlayacaklarının farkına varmalarını sağlayın. Yani sırf not için ve sınıfı geçmek için çalışmanın amaç olmadığını belirtip anlamalarını sağlayın. Amaç sınıfı geçmek değil geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaktır.

Öğrenme okulun duvarları arasında kalan ve onla bütünleşen bir olgu değildir. Öğrenciyle ilgili olan her durum veya kişi öğrenmeyi olumlu veya olumsuz etkiler.

Öğrenmeye bilinen bilgilerle başlamak öğrenciye güven duygusu aşılamakta, öğrenme kuvvetlenmekte, konu bütünlüğü ve dikkat dağılmamaktadır. Basitten karmaşığa, kolaydan zora, bilinenden bilinmeyene yöntemleri denenmelidir.

Parça bütün arasındaki zihinsel tamamlamayı öğrenci keşfederse öğrenme daha hızlı olmaktadır. Zihinsel tamamlamanın olmadığı öğrenmeler kopuk ve bilgi boşluklarıyla doludur.

Öğrenciye ne öğretileceği, neden öğretileceği ve nasıl öğretileceği anlatılmalı ve kendinin de fikri alınmalıdır. Neyi, nasıl, neden öğreneceğini bilen ve onda katkısı olduğunu hisseden öğrenci daha iyi öğrenir.

Öğrenme yapılırken öğrencinin ilgi, ihtiyaç ve istekleri belirlenmeli, öğrencilerin fikirleri de alınarak tekrar şekillendirilmelidir. Öğrencinin ilgisini çekmeyen bir konuyu ona anlatmak bir işkencedir.

Öğrenilecek kademeli işlemlerde her kademe üzerinde ayrı ayrı durularak öğrenme sağlanmalıdır. Çarpma öğretilmeden bölme işlemine geçilmez. Fiil bilinmeden, cümlenin öğeleri bulunmaz.

Uzun zaman alması düşünülen çalışmalar, antrenmanlar, uygulamalar parçalara ayrılarak yapılmalı ve planlanmalıdır. Toptan ve hemen yapmaya zorlamak öğrenmedeki ilgiyi ve verimliliği düşürür. Ayrıca öğrencileri proje hazırlamaya yöneltin. Takip edin. Sene sonunda bu yaptığınız projeleri sergileyin.

Kendinize kendi ilgi alanınıza hitap eden bir kolu seçerek çok güzel bir pano hazırlayın. Bu panoyu devamlı güncelleyin.

Öğrencilerin neleri bilip bilmediğinin tespiti için yazılı veya sözlü uygulamalar yapılmalı, zamandan tasarruf sağlanmalıdır. Bilinenin üzerine yapmak daha akılcı ve kolaydır.

Öğrenme aşamaları boyunca hedeflenen davranışlar her basamakta tekrara tabi tutulmalı bol alıştırmalarla pekiştirme sağlanmalıdır. Kalıcı ve izli davranışlar yalnız okuma için %10, işitsel ortam için %20, görsel ortam için%30, görsel ve işitsel ortam için%50, öğrenci tarafından sözlü ifade etme ortamında %70, öğrenci tarafında sözlü ifade etme ve yapma ortamında %90 olarak saptanmıştır.

Çağrışım yoluyla öğrenmenin yapılabilmesi için öğretmenin bilmece, fıkra, kısa hikaye, güncel olay, deyim ve atasözleri dağarcığının geniş olması gerekmektedir.

Sınıfta yapılan deneyler sadece öğretmen tarafından yapıldığı için biraz deney olmaktan çıkıp gösteri özelliği kazanıyor. İmkanınız varsa deneyleri öğrencilerin yapmalarına izin verin. Eğer yeteri kadar deney malzemeniz yoksa aynı kavramı verebilen ve evdeki malzemelerle yapılabilecek birçok deney var. Bu deneyleri anlatıp, öğrencilerin evde deneyleri yapıp, sınıfa getirmelerini isteyin. Bu öğrencinin kafa yorduğu deneyler birçok yöntemden daha kalıcı etkiler yaratıyor.

Öğrenme öğrencinin öğrenme hızına göre ayarlanmalıdır. Seviyeye göre ayarlama yapılamazsa çabalar nafiledir. Çok zeki öğrenciler sınıfınızda varsa bunlarla ders dışında mutlaka ilgilenin. Çünkü çok zeki öğrenciler kendi yaşıtları ile olan iletişimlerinde zaman zaman sorunlar yaşayabilir. Onların gelişimine rehberlik edin. Bu öğrencilerin başarısı sizin başarınız olacaktır.

Eğer imkanınız varsa çocukları gezilere götürün. Bu öğrencileriniz ile olan iletişiminizi arttıracaktır. İyi iletişim kurduğunuz öğrencilerin hiç birisi emin olun başarısız olmayacaktır.

Unutmayalım ki, her türlü 'başarı' başarısızlığı yok edecek bir panzehirdir. Onun için arka arkaya başarı getirecek etkinlikler düzenlenmelidir. Başarısızlıklar unutulmalıdır. Herkes skora bakar. Ancak skora bakmak bazen tesadüflerin getirdiği bir sonuç olabilir. Onun için biz işimizi tesadüflere bırakmadan çok iyi yapmaya çalışmalıyız.

Öğrenilenlerin hayata dönük yanlarının birer davranış haline getirilmesi sağlanmalıdır. Kendine faydalı olan bilgiler, yaşantısında kendine ne kadar çok yarar sağlarsa öğrenmeye olan ilgisi de o oranda artar. Onun için hayatın içinden örnekleri birebir öğrenilenlerle eşitleyin…