TMMOB Genel Başkanı Eyüp Mıhçı, ''Türkiye'de genel olarak kentlerin kimliklerini, yaşam değerlerini, tarım arazilerini, sanayisini ve ülkenin ekonomisine kaynak eden pek çok sektörü tahrip eden bir kentsel dönüşüm süreci ile karşı karşıyayız. Bunun etkilerini Gaziantep üzerinden izlemek bizleri üzüyor.''dedi

Tuğcan Otel'de TMMOB yönetim kurulu üyeleri ve TMMOB Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu'nunda katıldığı toplantıda konuşan Mıhçı,''Bizler mimarlar olarak, kentlerin daha sağlıklı yaşanabilmesi için bir çaba içerisindeyiz. Bugün içinde bulunduğumuz Gaziantep kenti önemli bir kent. Bu şehirde mimar,plancı mühendis olmanın sorumlulukları çok fazla. Türkiye'de genel olarak kentlerin kimliklerini, yaşam değerlerini, tarım arazilerini, sanayisini ve ülkenin ekonomisine kaynak eden pek çok sektörü tahrip eden bir kentsel dönüşüm süreci ile karşı karşıyayız. Bunun etkilerini Gaziantep üzerinden izlemek bizleri üzüyor. Gaziantep'in taşıdığı potansiyeller,yurttaş bilinci,değerli basınımızın kente sahip çıkma çabaları bizleri çok memnun ediyor. Mimarlar olarak bizde, bu çabanıza destek için bu mücadelemizi 81 ilde sürdürmekteyiz" diye konuştu.

MİMARLAR ODASI YATIRIMLARA KARŞI DEĞİL

Mimarlar odası olarak yerel yönetimlerin aldığı kentsel kararları, vatandaşlarımıza bildirmek için yoğun çaba içerisindeyiz diyen Mıhçı,'' Şüphesiz amaç bu şehrin sağlıklı bir şekilde gelişimi içindir. Yoksa iddia edildiği gibi yatırımcıların mimarlar odası tarafından engellenmesi söz konusu olamaz. Pek çok kamu yatırım projelerinin, merkezden planlandığı, yerel yönetimlerin göz ardı edildiği, halkın, kamunun, ilgili kesimlerin, üniversitelerin görüşlerinin alınmadığı bir ortamda, bu projelerin hayata geçirildiğini biliyoruz. Bu nedenlerle alınan yatırım kararları ile kentsel dönüşüm projelerinin sağlıklı işlemediğini görüyoruz. Kentlerin tarım arazilerini, parklarını, tarihi kent merkezlerini, betonlaştırma projelerini görüyoruz. İşte biz bunlara, kent suçluları diyoruz. Bu suçlulara karşı odalar olarak, maddi ve manevi çaba içerisindeyiz''dedi.

AÇTIĞIMIZ DAVALARIN ÇOĞUNU KAZANMAKTAYIZ

Mıhçı'',Açtığımız davaların çoğunu kazanmaktayız. Yargı, meslek odalarının sürdürdüğü çabaları, kamu yararına olduğunu tescil etmektedir. Son dönemlerde yargı üzerindeki değişim sürecine rağmen, yargı değişmemiştir. Bu sürecin önünde engel olarak görülen meslek odalarının yetkilerinin azaltılması, kamusal meslekli sorumlulukların yerine getirlmesinin engellenmesi yönünde, bir dizi adımlar atılmaktadır. 12 Haziranda genel seçimler sürecinde çıkarılan 35 tane Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde, meslek odalarının Anayasa tarafından güvence altına alınan görev ve yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiştir.''diye konuştu.

TORBA YASASI TMMOB İLE HESAPLAŞMAK İSTİYOR

Odaların asli görevlerini yapmaları fiilen ve torba yasası ile engellenmeye çalışılmaktadır diyen Mıhçı,'' Torba yasaya baktığımızda, TMMOB ile diğer odalar tarafından hesaplaşmak istendiğini biliyoruz. Bu bizim mücadelemiz. Torba yasada, yurttaşın insan haklarını ortadan kaldıran maddeler var. Amaç,tıkanan inşaat sürecini hızlandırmak. Kentsel dönüşüm projelerini engelsiz bir şekilde hayat geçirmek. Kentlerin,kamusal alanların bir an önce yağmalanmasını hızlandırmak.''şeklinde konuştu.

EMLAK BORSASI SİSTEMİ GETİRİLMEK İSTENİYOR

Mıhçı,''Emlak borsası sistemi getirilmek isteniyor. Bu yurttaşlar ve kentler açısından önemli bir konudur. Getirilmek istenen emlak borsası, dünyadaki örnekleri ile örneklik taşımıyor. Tam tersine bugün TOKİ etrafındaki inşaat şirketlerinin, inşaatlarını bir an önce gerçekleştirmek için yurttaşların mülkiyet hakkını ellerinden alınması ve bu sürecin hızlandrılmasını içermektedir. Bunun için de, imar sertifikası denilen bir belge sunulmaktadır. İşte bu belge yurttaşları, kendi mülkiyetinden mahrum edecek bir belgedir. Bu sertifikanın emlak borsasına sunulması ise, oradaki sistem içinde erimesi söz konusudur.'' ifadelerini kullandı.

TORBA YASASI AĞIR HÜKÜMLER GETİRMEKTEDİR.

Torba yasası ağır hükümler getirmektedir, ifedelerini kullanan Mıhçı,'' Örneğin bu Gaziantep şehri sınırları içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve İlçe Belediye Başkanlarımıza herhangi bir görüş sunmadan tarihi kent merkezine, hatta Büyükşehir Belediyesinin bulunduğu araziye TOKİ'nin projelerini gerçekleştirme hakkına sahip olacaktır. Bu bölgede yapılacak olan imar tadılatlatları,imar revizyonu ile elde edilen payın %40'nı ve elde edilecek değer satış artışları tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılabilecek. Biz odalar olarak mücadelemzi sürdüreceğiz.''diye sözlerine ekledi.

SEVEROĞLU:HER ZAMAN YEŞİLİN YANIDAYIZ

Bir Belediye Meclisinde bir meclis üyesi, mimarlar odası herşeye itiraz ediyor demiş diyen, Severoğlu,''Mimarlar odası Türkiye'nin her yerindeki yanlışlara itiraz ediyor. Kamu yararına aykırı bir durum varsa, buna itiraz ediyor. Türkiye mimarları daha iyi bir Türkiye inşa etmek için, Gaziantep mimarları da daha iyi bir Gaziantep inşa etmek için, daha yaşanılabilir bir Gaziantep için mücadele veriyor. Zaman zaman eleştirlere maruz kalsakta, biz her zaman yeşilin ve tarım arazilerinin yanında yer alacağız.

Okan YILMAZ