Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gaziantep ziyaretinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle buluştu. İhsanoğlu, yaptığı konuşmada sadece bir kesimin adayı olmadığını, tüm Türkiye’nin adayı olduğunu ifade ederek kendisini dinleyenleri etkilerken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek istedi. İhsanoğlu, "Şimdi biz Cumhuriyetten 90 sene sonra, Meşrutiyetten 110 yıl sonra gelen bütün iktidarları bir sivil padişaha mı teslim edeceğiz? " dedi.

İftarını Masal Parkı içinde vatandaşlarla birlike açan İhsanoğlu eşi birlikte sıraya girerek tabldotta iftar yemeklerini aldılar. İftar yemeğinin menüsünde, mercimek çorbası, tavuk, prinç pilavı, susamlı şekerpare ve ayran vardı.

STK'LARDAN BÜYÜK İLGİ

Cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’ne gelişinde ayakta ve alkışlarla karşılandı. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci'nin yanısıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan Ekmeleddin İhsanoğlu, Mehmet Akif Ersoy Salonu’nda konuşmanın kendisi için özel bir anlam taşıdığını söyledi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen ve Ekmek için Ekmeleddin sloganları atılan İhsanoğlu, “Mehmet Akif adını taşıyan bir salonda konuşmak büyük bahtiyarlıktır. Çünkü Mehmet Akif Ersoy, bizim milletimizin hayatında olduğu kadar benim de özel hayatımda ayrı bir yeri vardır. Çünkü rahmetli babam, Mehmet Akif Ersoy beyin en yakın dostuydu. Onun en güvendiği arkadaşıydı. Böyle bir tevafukun olması, hayra vesile olacağına inanıyorum" dedi.

ANTEP BÜYÜK HAMLE YAPTI

Gaziantep'in ülkemizin gözbebeği olduğunu, eski tarihi, kültür mirası, örf adetleri, zenginlikleri, ülkemize ve dünyaya ithaf ettiği çok kıymetli hususiyetleri olduğunu belirten İhsanoğlu, "Eski medeniyet merkezi ve İpek Yolu’nun önemli duraklarından birisi olarak yakın tarihe kadar ülkemizin, bölgenin önemli ticaret ve kültür merkezlerinden birisidir. Antep, son yıllarda büyük bir hamle yapmıştır ve Türkiye’nin önde gelen sanayi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Sırf Türkiye’nin değil, bölgenin en önemli, belki en birinci merkezi haline gelmeye namzet iken Türkiye’de ve bölgede birtakım sıkıntılar oldu. Ama bizim temennimiz odur ki o sıkıntıları bir an önce gidermek ve Antep’in tekrar ekonomik gelişmesinin, Antep’in büyümesini, kalkınmasını sürdürülebilir hal almasını istiyoruz" diye konuştu.

HUZURSUZLUĞUN EN ÇOK HİSSEDİLDİĞİ YER GAZİANTEP

Türkiye'nin özellikle güneyindeki sınırlarının kevgire döndüğünü ileri süren İhsanoğlu, "Kevgire dönüşmüş olan sınırlar birtakım terörist unsurlara mensuplar tarafından kullanılıyor. Eşkiya sınırları idare ediyor. Diplomatlarımız, şoförlerimiz rehin alınıyor. Bunlar niye bize yapılıyor. Suriyeliler için hepiniz gelin diyenler niye problemlerini çözmüyor. Bu insanların da haysiyetleri zedeleniyor. Bunlar devam etsin mi? Bir de tepeye en üst tepeye mi çıksın? İçeri girip çıkabiliyorlar, sığınmacıların, muhacirlerin, kaçkınların, ne derseniz deyin bunların ülkemize yayılması halkımızı huzursuz ediyor. Bu huzursuzluğun en büyük hissedildiği yer de Gaziantep. " diye konuştu.

GİDİŞATA DUR DEMELİYİZ

İhsanoğlu, Türkiye'nin yakında tarihinin en önemli seçimlerine gireceğini dile getirerek, şunları söyledi:"Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Türkiye bir belediye veya meclis seçimi görmüyor. Türkiye, tarihinin en önemli dönemine geçiyor. Türkiye, hiçbir dönemde bu kadar cepheleşme ve kargaşa yaşamıyordu. Eğer biz bu gidişata dur demezsek Türkiye'nin nereye gideceğini Allah bilir. Bu zıtlaşmayı, cepheleşmeyi gidermemiz lazım. Bunların yerine birlik ve sevgi tohumlarını ekmemiz lazım fakat bunları yaparken rasyonel düşünmemiz lazım. Hissi düşünürsek belki bir zaman mutlu oluruz ama akıllıca düşünürsek 76 milyonluk toplum olarak daha sağlıklı noktaya varırız."

BİZ MİLLETVEKİLİ DEĞİL CUMHURBAŞKANI SEÇECEĞİZ

Salondakilere "Sizi düşünmeye davet ediyorum" diye seslenen İhsanoğlu, "10 Ağustos'ta yapılacak seçimde Türkiye 3 kişiden birini seçecek ama neye göre seçecek? Partiye, hizmete, baraja veya yola göre mi? Bunu seçtiğiniz zaman kendi siyasi tercihini uygulamak istemeyecek mi yoksa 76 milyonu mu kucaklayacak? Siyasi partilerin bir arada çalışmasını sağlayacak o mevkinin hakkını verecek birisi mi olacak? Eğer milletvekili seçecek olsak istediğiniz partiye oy verebilirdiniz. Bunu 2015'te yapacağız ama bugün bunu değil, bir kişiyi seçeceğiz. Biz cumhurbaşkanı seçeceğiz" dedi.

TEPEDE OLACAK KAVGALAR DEVLETİ ZORLAR

'Seçilecek cumhurbaşkanında öyle vasıflar olsun ki kendi partisinin adamını değil, herkesi düşünecek birisi olsun' diyen İhsanoğlu, "Yani siyasi tecrübesini parti politikası üzerine kuranlar varsa, onların hakkıdır. Bu hak doğrultusunda da iktidar teşkil eder, mecliste koltuk elde ederler ama burada devletin selameti, devlet gemisinin çalkantılı sularda rahat şekilde selamet yerine ulaştırılması gerekir. Bu yapılırsa içteki ve dıştaki problemleri çözebilir. Aksi takdirde tepede olacak kavgalar bu devleti zorlar, milleti sıkıntıya sokar" dedi.

ANAYASAMIZ YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı olacak kişinin yapması gerekenleri anayasal maddeler üzerinden anlatarak, katılımcılardan bu maddelere uygun adaya oy vermelerini isteyen İhsanoğlu, "Anayasamız yamalı bohçaya döndü. Mevcut anayasadan kimse memnun değil, ama bu anayasaya göre parlamenter sistem var. Fakat görüyoruz ki yasama, yargı ve yürütme tek elden yürütülüyor. Buna bir de başkanlık sistemini eklersek içinden çıkamayız. Türkiye bu sisteme geçmek istiyor mu?" diye sordu.

İKTİDARLARI SİVİL PADİŞAHA MI TESLİM EDECEĞİZ

İhsanoğlu, "İstiklal Mücadelesinde Atatürk Savaşı ve Barışı Meclis ile birlikte yürütmüştür ve onun kurduğu sistem parlamenter sistem. Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Anayasayı düzenledikten sonra yetkiyi Başvekile vermiştir, kendisi Cumhurbaşkanlığı makamına yükselmiştir. Atatürk bu sistemi kendisi mi icat etti? Hayır, bu Osmanlıdan bu yana devam eden bir sistemdi. 2'nci Meşrutiyetten sonra iktidar Başvekillerdeydi, Sadrazamlardaydı. Padişahın yetkileri sembolikti. Şimdi biz Cumhuriyetten 90 sene sonra, Meşrutiyetten 110 yıl sonra gelen bütün iktidarları bir sivil padişaha mı teslim edeceğiz? " dedi.

İFTAR YEMEĞİNİ KENDİSİ ALDI

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, iftarını Gazianteplilerle birlikte açtı. İhsanoğlu, Masal Park içerisinde düzenlenen ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı iftar programına katıldı. İftara katılanları tek tek selamlayan İhsanoğlu, eşi Fisun İhsanoğlu ile birlikte sıraya girerek tabldotta iftar yemeğini alıp, iftarını Gazianteplilerle birlikte açtı. Çatı aday İhsanoğlu’na CHP, MHP, BBP İl Teşkilatı üyeleri de eşlik etti.

TÜRKİYE HUZURUNU KAYBETTİ

İftar yemeğinde konuşan İhsanoğlu, Türkiye’nin huzurunu kaybettiğini ve tehdit altında olduğunu, Türkiye’nin birlik ve beraberliği sağlaması gerektiğini söyledi. İhsanoğlu, “Ekmek demek hayatımızı kazanmak demektir. Ekmek demek işimizi kazanmak demektir. Ekmek demek huzurumuzu kazanmak demektir. Ekmek demek Türkiye’nin huzurunun sağlanması demektir. Türkiye bu birliği ve beraberliği sağlamak için en zor şartlardan geçiyor. Türkiye’nin sınırları kevgir haline gelmiştir. Giren çıkan belli değil. Türkiye tehdit altındadır. Hem içerideki gerilim tansiyon ve cepheleşme, ötekileştirme, zıtlaşma ve tepeden bakma neticesinde insanlar birbirine eski rahat münasebetleri ve dostlukları kuramıyorlar. Türkiye huzurunu kaybetmiş durumdadır. Birlik ve beraberliği sağlamak durumundayız. Türkiye’nin komşuları ile olan münasebetini düzeltmesi lazım” diye konuştu. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN